Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
IZDVOJENO
Reumatlon u Solarisu (Foto Hrvoslav Pavić)

Solaris:
Reumatlonci trče spasonosni krug

Reumatlon u Solarisu (Foto Hrvoslav Pavić)

Danas se u hotelskom naselju Solaris, u sklopu 16. godišnjeg kongresa Hrvatskog reumatološkog društva, trčalo za zdrave zglobove.

Reumatlon u Solarisu (Foto Hrvoslav Pavić)

Reumatlon u Solarisu (Foto Hrvoslav Pavić)

Oko dvjesto trkača, što liječnika, što pacijenata, okupilo se danas na startu pored Dalmatinskog sela u Solarisu. Bio je to prvi Reumatlon, trka na kojoj cilj nije da se stigne prvi, već da se podigne svijest u javnosti o reumatskim bolestima. Borba je to protiv sjedalačkog načina života. Jer, kako kažu organizatori Reumatlona, naše tijelo je stvoreno za kretanje, a oduzmemo li mu tu osnovnu funkciju, ono postaje slabo i sklono bolestima.
Dakle, kretanje. Malo poslije 13 sati, poveća grupa u modrim majicama s natpisima sponzora krenula je sa starta prema hotelu Ivan. Jedan krug za one u slabijoj kondiciji, a pet krugova za najspremije. „Ovo je idealno za očuvanje kvalitete i funkcije naših zglobova. Oštećenja zglobova se donekle mogu popraviti biološkom terapijom, no najvažnije se kretati. Zato se borimo da što više pacijenata čim prije dobije takvu terapiju, a ovakvim akcijama ih tjeramo da se kreću“, rekao nam je Nenad Horvat, predsjednik zagrebačke udruge Remisija, koja okuplja oboljele od reumatoidnog artritisa. I Nenad boluje od toga, pa se spremno uključio u trčkaranje oko hotela Ivan.

Reumatlon (Foto H. Pavić) (8)

„Svatko treba za svoje zdravlje učiniti sve što može, potrebna je samo volja“, to je izjavila jedina Šibenčanka na utrci, liječnica obiteljske medicine. „Nema druge nego da mi zdravstveni radnici svojim primjerom pokažemo kako se to radi.“ Njezne riječi potvrdio nam je i Atun iz Velike Gorice, kojemu u njegovim problemima sa zglobovima hodanje i trčanje zlata vrijede. „Ovo mi apsolutno pomaže“, viknuo nam je dok se zagrijevao pred početak cilja.
„Ideja zajedničke trke pacijenata, medicinskih sestara i tehničara, fizioterapeuta i liječnika nosi u sebi simboliku zajedničkog napora u borbi protiv bolesti“, poručio je dr. Miroslav Mayer, predsjednik organizacijskog odbora Reumatlona, čiji je start počeo čim je sa zvučnika na startnoj liniji krenula „Start Me Up“ Rolling Stonesa.
Vrijeme za utrku bilo je idealno, bez kiše i bure. Nismo sigurno tko je na cilj stigao prvi, no uvjereni smo da su mu zglobovi bili u boljem stanju nego pola sata ranije, na startu.

Reumatlon (Foto H. Pavić) (10) Reumatlon (Foto H. Pavić) (9) Reumatlon (Foto H. Pavić) (7)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI