Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
GOSPODARSTVO
Sindikat: Nad TLM-om su se nadvili “crni oblaci”- Lepur: Optimist sam i vjerujem u opstanak TLM-a

Sindikat:
Nad TLM-om su se nadvili “crni oblaci”- Lepur:
Optimist sam i vjerujem u opstanak TLM-a

„Nad TLM-om su se nadvili „crni oblaci“ koji ozbiljno prijete gašenjem svih njegovih dijelova- Presaonice, Valjaonice i Holdinga! Ukoliko se hitno nešto ne poduzme na planu dobijanja kredita ili pronalaska novog strateškog partnera, ova će se tvrtka vrlo brzo ugasiti“.

TLM-3

Ova dramatiča upozorenja za portal Tris iznio je Zdravko Burazer, predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca koji se ovih dana sastao s Branimirom Lepurom, predsjednikom Uprave cjelokupnog aluminijskog Holdinga, odnosno Aluminijum TLM. Skupu je nazočio i Ivan Svraka, glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske-industrijskki sindikat. Na sindikalnu inicijativu u utorak je održana i sjednica Gospodarsko socijalnog vijeća HGK Šibenik, a sa skupa je odaslan apel mjerodavnima da se hitno uključe u rješavanje TLM-ove problematike, točnije pozvane su državne institucije da preispitaju privatizacijski ugovor od prije 7 godina, ali i aktualno poslovanje tvrtke. Bitnim se smatra utvrđivanje izvršenja obveza iz privatizacijskog ugovora, posebno onih koje se odnose na obvezujuća ulaganja. Kako je u kupoprodajnom ugovoru od prije 7 godina obvezu preuzela i država u odnosu na poslovanje s Aluminijem Mostar, to je zatraženo da se preispita i izvršenje državnih obveza spram TLM-a koji danas posluje u tri odvojene cjeline, odnosno pod „kapom“ Holdinga. Od prije dvije godine većinski vlasnik tvornice postala je tvrtka Euris iz Beča čiji su vlasnici otac i sin Marko i Loran Pejčinoski, odnosno TLM je, kako tvrdi Ivan Svraka, vlasništvo tvrtke FIN trans.
Što je to što je sindikat i radnike doslovno dignulo na noge?
Prema riječima Zdravka Burazera radnici Tvornice prešanih proizvoda već 20 dana ne dolaze na posao jer posla za njih- nema. U Tvornici se, dakle ne proizvodi, a radnici nisu dobili nikakvo obećanje o tome kada će se i hoće li se uopće vratiti na posao.
-Kako trenutačno stvari stoje, slutim najgori mogući scenario. Određene kupce već smo izgubili i ne vjerujem da ih možemo vratiti, a za nastavak proizvodnje hitno nam treba 12 milijuna eura, barem je tako na prošlotjednom skupu izjavio Branimir Lepur. Tko će nam sada, u gospodarskoj situaciji kakva danas vlada u državi, dati toliko novaca bez posebnih jamstava, pita se glasno Burazer.
Sindikalisti TVP-a i TPP-a složno su ovaj put zatražili analizu postojećeg stanja i privatizacijskih obveza kako bi se podvukla crta i vidjelo na kojim se pozicijama poduzeće trenutačno nalazi.
Burazer- bojim se najgoreg scenarija-gašenja
-Ukoliko se hitno ne pronađe poslovna banka koja će nas pratiti ili pronađe novi strateški partner, postojeća kriza neće se moći prebroditi, a to znači da nam prijeti stečaj ili likvidacija. Bojim se najgoreg scenarija-gašenja. Ovako dalje ne ide, ozbiljno će Burazer koji stanje u obje tvornice ocjenjuje jako lošim. Dok u TPP-u proizvodnje unazad dvadesetak dana uopće nema u Tvornici valjanih proizvoda je prepolovljena, ali je iz dana u dan sve tanja, kazuje Burazer koji je od Lepura zatražio hitno obraćanje radnicima kako bi napokon saznali na kojoj se pozici nalaze.
Sindikati su, saznajemo, odaslali apele i prema Državnoj agenciji za upravljanje državnom imovinom sa zamolbom da preispita obveze iz privatizacijskog ugovora, te da dade smjernice, te donese odluke i preporuke kako bi se izbjegao najgori scenarij-gašenje poduzeća.
Rušenje TLM-ove  Elektrolize,snimila. j. Klisović

Rušenje TLM-ove Elektrolize,snimila. j. Klisović

TLM-u hitno treba između 10 i 12 milijuna eura
Danas u Tvornici valjanih proizvoda radi oko 450 radnika, a u Tvornici prešanih proizvoda nakon nedavnog slanja 36 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom na Zavod za zapošljavanje, broj zaposlenih se vrti oko stotinjak. Godišnja proizvodnja dosad se „vrtila“ oko 200 milijuna eura prihoda što ovo poduzeće svrstava u red onih o kojima bi i država trebala voditi više računa. Zbog problema oko osiguranja sredstava za nabavku sirovine cijela je tvornica dospjela u teškoće iz kojih se sada žurno nastoji izvući. Traži se poslovna banka koja bi uskočila sa najmanje 10-12 milijuna eura nužnih za prevladavanje poteškoća koje ozbiljno prijete gašenjem proizvodnje. Valja podsjetiti da je prošlogodišnji gubitak u poslovanju iznosio 55 milijuna kuna.
Sindikat TPP-a traži hitni sastanak s vlasnicima poduzeća
Sindikata metalaca Hrvatske- industrijski sindikat uputio je zamolbu Marku i Loranu Pejčinoskom za hitnim sastankom zbog gospodarskog stanja u poduzeću. Budući da se vlasnik nije odazvao pozivu da sudjeluje u radu GSV-a na kojem se raspravljalo isključivo o stanju u TLM-u, sada molimo vlasnike da se odazovu našem pozivu na skup koji će se održati u ponedjeljak, 27. listopada, kazuje za Tris Ivan Svraka, glavni povjerenik Inustrijskog sindikata u TPP-u.
Propadne li TLM, propast će i Jadranska banka, a kad „padne“ banka na koljena će pasti i cijeli Šibenik pa će Ivan Rude postati stečajni upravitelj ne samo našeg poduzeća, već cijelog grada, sarkastično će Svraka.
Branimir Lepur, predsjednik Uprave Amuminijum Holdinga za Tris iznosi nešto drugačiju sliku aktualnog stanja u poduzeću koje u gospodarskom smislu, dijeli sudbinu većine gospodarstvenika u državi.

Lepur- optimist sam i vjerujem da će nam država pomoći

-Cijela je država u krizi, recesiji i problemima. Hrvatsko gospodarstvo tone sve dublje, a od mogućeg izlaska iz krize zasad ne vidim niti ono-i. Do kraja godine 90 posto poduzeća bit će u problemima, a među njima je i Amuminijum sa svim svojim naslijeđenim problemima. Hitno nam treba 12 milijuna eura s kojima bi se pokrenuli i ja vjerujem da će nam država ovog puta pomoći. Jučer sam bio u HBOR-u i nadam se da će za 2-3 tjedna stići pozitivan odgovor na naš zahtjev za kreditiranjem jer je ipak riječ o velikom poduzeću. TLM je, naime  sedmi ili osmi po veličini izvoznik u Hrvatskoj, a to nije mala stvar za jednu državu koja svoje poduzetnike godinama guši silnim obvezama i lošim uvjetima poslovanja. Primjerice, u jednoj Austriji krediti kod poslovnih banaka za poduzetnike imaju kamatu do najviše 3 posto, a kod nas je ona odavno prešla 8 pa čak i preko 10 posto.  Teško se nositi u takvim uvjetima poslovanja, priznaje Lepur koji smatra da ih dobavljači neće napustiti kako to imputiraju sindikalisti. Dobavljači su uvijek spremni za isporuke po  maksimi ” plati pa nosi”, domeće Lepur koji je uvjeren kako izlaza iz ove situacije ima i optimist je da će se izlaz pronaći.
Na upit koliko je vlasnik angažiran na rješavanju problema Lepur navodi kako je zadnjih nekoliko mjeseci vlasnik duboko posegnuo u vlastiti džep kako bi radnicima TPP-a isplatio plaće.

Nema govora o stečaju ili likvidaciji

Lepur ujedno demantira navode sindikalnih čelnika otome da u TPP-u nema proizvodnje, te da je u Valjaonicama prepolovljena. “To nije istina. U TPP-u se radi, ali u smanjenom obujmu kao i u Valjaonicama”. Smatra kako stečaj ili pak likvidacija o kojoj su govorili Burazer i Svraka, također ne dolazi u obzir. Optimist je i vjeruje da će se pronaći izlaz iz poteškoća.
Zamoljen da prokomentira izjavu Ivana Svrake da im je Jadranska banka odbila dati kredit Lepur pojašnjava kako je ova domicilna banka vezana uz limite koje im je odredila HNB i na taj im način “vezala ruke” za daljnje kreditiranje. Na upit koliko bi eventualni krah TLM-a pogodio Jadransku banku, Lepur odgovara-puno, i dodaje da bi takav rasplet događanja pogodio cijeli Šibenik. To se, vjeruje, neće dogoditi.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI