Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
IZDVOJENO
Reumatlon – maraton na kojem 200 reumatskih bolesnika trči utrku protiv bolesti

Reumatlon – maraton na kojem 200 reumatskih bolesnika trči utrku protiv bolesti

Hrvatsko reumatološko društvo predstavilo je danas u Šibeniku prvi Reumatlon - utrku protiv reume. Utrka će se održati ove subote Solarisu, s početkom u 13 sati, gdje će zajedno trčati osobe oboljele od reumatskih bolesti, liječnici, medicinske sestre i tehničari te fizioterapeuti.

Hrvatsko reumatološko društvo predstavilo je danas u Šibeniku prvi Reumatlon – utrku protiv reume. Utrka će se održati  ove subote Solarisu, s početkom u 13 sati, gdje će zajedno trčati osobe oboljele od reumatskih bolesti, liječnici, medicinske sestre i tehničari te fizioterapeuti.

Dr. sc. Miroslav Mayer, predsjednik organizacijskog odbora Reumatlona. dr. sc. Đurđica Babić-Naglić, predsjednica Hrvatskog reumatološkog društva i Vladimira Šimić, PR Reumatlona (Foto H. Pavić)

Dr. sc. Miroslav Mayer, predsjednik organizacijskog odbora Reumatlona. dr. sc. Đurđica Babić-Naglić, predsjednica Hrvatskog reumatološkog društva i Vladimira Šimić, PR Reumatlona (Foto H. Pavić)

 – Reumatlon je prije svega akcija s ciljem podizanja svijesti u javnosti o reumatskim bolestima kao jednom od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, a s posebnim naglaskom na važnost tjelesne aktivnosti. Naše je tijelo stvoreno za kretanje, a ne za sjedalački način života – ističu organizatori utrke. Oduzmemo li tijelu tu osnovnu funkciju, ono postaje slabo i sklono bolestima. S druge strane, fizička aktivnost u velikoj mjeri može ublažiti simptome reumatskih bolesti te je stoga sastavni dio njihova liječenja.

– Ideja zajedničke trke pacijenata, medicinskih sestara i tehničara, fizioterapeuta i liječnika nosi u sebi simboliku zajedničkog napora u borbi protiv bolesti. Najvažniji cilj utrke je pokrenuti svijest zdravstvenih radnika, pacijenata, ali i opće populacije o fizičkoj aktivnosti i rekreaciji kao uporišnoj točki u održanju fizičkog i duševnog zdravlja te prevenciji brojnih civilizacijskih bolesti, među kojima su vrlo učestale i reumatske bolesti. Želja nam je promovirati značaj redovitog vježbanja i rekreacije u njihovom liječenju. Reumatlon želimo pretvoriti u niz događanja koja će se odvijati tijekom narednih godina uz kongrese Hrvatskog reumatološkog društva, ali i na ulicama gradova – zaključio je dr. Miroslav Mayer.

– Osteoartritis (OA), poznatiji pod imenom artroza, odnosno staračka „reuma“ je najčešći oblik reumatske bolesti od koje boluje 10 do 12 posto odraslih u dobi od 23 do 70 godina. Pritom 80% osoba starijih od 65 godina ima OA kuka ili koljena. Indirektni izračun oboljelih za Hrvatsku govori o otprilike 500.000 oboljelih od OA, potom imamo oko 80.000 bolesnika s reumatoidnim artritisom i spondiloartritisom, a treba spomenuti i da svake godine deseci tisuća ljudi bivaju hospitalizirani zbog mišićnokoštanih bolesti, istaknula je Đurđica Babić-Naglić. Pritom je naglasila da je fizička neaktivnost četvrti rizični faktor mortaliteta zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija 2010. godine izdala globalne preporuke za fizičku aktivnost za zdravlje.

Reumatske bolesti su grupa bolesti u kojih dolazi do oštećenja i ograničene funkcije zglobova te okozglobnih struktura. Postoji više od stotinu reumatskih bolesti koje se mogu podijeliti na upalne (primjerice reumatski artritis), degenerativne (osteoartritis) i metaboličke (giht).
Uzroci su različiti, često ostanu i nepoznati, a najčešće ih se povezuje s bakterijskim infekcijama, fizičkim i/ili emocionalnim stresom, nekom pretrpljenom traumom i nepravilnom prehranom. Osim lijekova koji se moraju uzimati pod strogim nadzorom liječnika, pacijenti mogu učiniti mnogo da sami poboljšaju svoje zdravlje te umanje simptome bolesti. Odluka o zdravom načinu života jedini je pravi put koji uključuje raznovrsnu ishranu, puno kretanja i dobro držanje tijela. Svakako treba naglasiti da treba voditi računa o smanjenju prekomjerne tjelesne težine jer debljina opterećuje zglobove. Zato, pridružite se ove subote Reumatlonu u Solarisu, te se nastavite kretati – poručuju organizatori. Na utrci očekuju oko 200 sudionika, ali osim samog subotnjeg trčanja od akcije očekuju da će potaknuti ljude na razmišljanje, a onda i na kretanje,  i mnoge koji ovog vikenda neće imati prilike doći u Šibenik. 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI