Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
GOSPODARSTVO
gat Vrulje, snimila : J. Klisović

Puštanje u promet gata Vrulje kasni zbog parcelacijskog elaborata na kojem se još radi

gat Vrulje, snimila : J. Klisović

Radovi na gatu Vrulje već su neko vrijeme zgotovljeni pa se građani s pravom pitaju zašto osuvremenjeni i nadograđeni prostor na atraktivnoj obalnoj crti još nije pušten u promet. Nakon serije ranijih neostvarenih najava sve govori u prilog ponovnom prolongiranju svečanog otvaranja rekonstruiranog gata Vrulje koje je najavljeno za konac listopada. Već je sada, naime posve jasno da će i ova najava ostati samo puka želja, a kada će se konačno otvoriti i pustiti u promet obnovljeni i rekonstruirani gat dužine 500 metara namjenjen međunarodnom i domaćem putničkom i trajektnom prometu, zasad je teško predvidjeti čak i onima upućenijima u ovaj slučaj.

gat Vrulje, snimila : J. Klisović

gat Vrulje, snimila : J. Klisović

Joško Šupe, ravnatelj Lučke uprave Šibenik prvotno je, podsjećamo, završetak radova i svečanost otvaranja najavio za 4. kolovoza što se nije obistinilo, a kašnjenje je pravdao „prometnim životnim tijekovima na gradilištu koji su se tijekom ljeta morali usklađivati zbog čega su neki radovi morali trpjeti“. – Naš je primarni cilj Šibeniku donijeti projekt koji nudi izvrsnost – govorio nam je tada ravnatelj Šupe koji je kao slijedeći termin puštanja u promet gata Vrulje naveo 28. rujna. Tog su dana u Šibenik trebala stići dva veća kruzera u čemu se vidjela idealna prilika za ceremonijalnu svečanost kojoj su trebali nazočiti predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović. Ni od ove najave, na žalost, nije bilo ništa, a novi termin najavljen je za zadnji tjedan listopada.
Za sve one koji su bolje upoznati sa birokratskim (ne)prilikama oko dobijanja dozvola jasno je da se rekonstruirani gat Vrulje u kojeg je uloženo 10 milijuna eura Europske banke za obnovu i razvoj uz jamstvo Vlade RH, do tog roka neće pustiti u promet. To, naime iščitavamo iz šturih odgovora koje smo dobili iz resornog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a potpisala ih je glasnogovornica Đurđica Čočić.

 

gat Vrulje, snimila : j. Klisović

gat Vrulje, snimila : j. Klisović

Lučka uprava Šibenik najprije zatražila Uporabnu dozvolu, potom zahtjev povukla pa podnijela novi za dobijanjem privremene dozvole
Iz dobijenih odgovora proizlazi da su se termini puštanja u promet gata Vrulje najavljivali iako zahtjev za uporabnu dozvolu nije bio ni podnešen. Naime, investitor – Lučka uprava Šibenik je 12. kolovoza 2014. g. podnijela zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za rekonstruirani gat Vrulje u Šibeniku, ali je investitor u međuvremenu dostavio podnesak o odustajanju od tog postupka. Stoji to u odgovoru kojeg smo dobili iz resornog ministarstva. Ako se zna da je prvi termin svečanog otvaranja bio najavljen za 4. kolovoza onda je jasno da se u ovom slučaju išlo ishitreno, vjerojatno vodeći se silnom željom da se Šibeniku predstavi novi razvojni projekt koji će promijeniti dosadašnju, nimalo reprezentativnu sliku pomorskog prometa u gradu. Ako se zna da postupak ishođenja dozvole traje minimalno mjesec dana, dolazimo do toga da je i drugi termin bio ishitren i nerealan.
Tehnički pregled tek zadnjeg tjedna ovog mjeseca
Nakon što im je dostavljen podnesak o odustajanju od zahtjeva za izdavanjem uporabne dozvole, odgovorni u resornom ministarstvu su 1. listopada donijeli Rješenje o obustavi postupka. Zanimljivo, ali upravo su tog dana zaprimili novi zahtjev iz Šibenika, od istog investitora koji je sada zatražio izdavanje privremene uporabne dozvole. Ministarstvo će, piše u dopisu, u ovom postupku zakazati tehnički pregled gata Vrulje i to u zadnjem tjednu ovog mjeseca. Najava dolaska stručnjaka u zadnjem tjednu ovog mjeseca za kada je bilo najavljeno konačno otvaranje Vrulja, potvrda je nove odgode. Za kada, teško je reći jer će sve ovisiti o nalazu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
detalj gata Vrulje, snimila: J. Klisović

Detalj gata Vrulje, snimila: J. Klisović

Zaboravili izraditi Parcelacijski elaborat
Za razrješenje enigme zvane – puštanje u promet uređenog gata, odnosno kada će se napokon uz gat početi vezivati kruzeri i ostali brodovi u domaćem i međunarodnom prometu obratili smo se ravnatelju Lučje uprave Šibenik Jošku Šupi koji nam je dopisom kratko odgovorio – po dobivanju uporabne dozvole.
Joško Šupe, ravnatelj Lučke uprave Šibenik, snimila: J. K.

Joško Šupe, ravnatelj Lučke uprave Šibenik, snimila: J. K.

Na zamolbu za pojašnjenjem zašto se veliki kruzer proteklih dana nije vezao uz gat već se usidrio nešto dalje, Šupe odgovara da se u slučaju kruzera Seabour Odyssey radi o izoliranom slučaju na koji oni, kao Lučka uprava, na žalost, ne mogu utjecati jer je to bila odluka kapetana kruzera. U nastavku nam je pojasnio što se sve događalo sa zahtjevom za dobijanje uporabne dozvole i zašto se sada ide na ishođenje privremene dozvole:
– Procedura oko izdavanja uporabne dozvole usaglašena je sa resornim Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i ide se na zahtjev za izdavanjem privremene uporabne dozvole kako nam se ne bi dogodio slučaj kao sa autocestama koje su dobile uporabne dozvole, a da do danas nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Odmah po saznanju da u slučaju gata Vrulje nije izrađen parcelacijski elaborat (objedinjavanje više katastarskih čestica u jednu uz upis u katastar i zemljišne knjige) pokrenuli smo za to nužnu proceduru koja je u tijeku i koja mora biti odrađena u roku valjanosti privremene uporabne dozvole, na kraju će Šupe.
sidro na gatu Vrulje, snimila : J. K.

Sidro na gatu Vrulje, snimila : J. K.

Uređena šetnica, postavljena željeznička konmpozicija, brodsko sidro…
– Obnovljeni i produženi gat Vrulje danas pruža impresivnu sliku. Dio gata pretvoren je u šetnicu koja je dobila primjerenu rasvjetu, zanimljivo dizajnirane klupe, „hortikukturalne otoke“, veliki parking i ostalo, a uz istočni dio gata postavljena je stara željeznička kompozicija kao svjedok vremena. Na ovećem „otoku“ postavljeno je veliko metalno brodsko sidro – simbol pomorske orijentacije Šibenika. Uređen i dotjeran gat Vrulje djeluje reprezentativno, međutim praznina na svim njegovim dijelovima zorno govori o pravom stanju stvari. Tek pokoji radnik angažiran na hortikularnom uređenju svjedoči da se projekt još nije u cijelosti priveo kraju, a jesu li svi radovi obavljeni kvalitetno i u skladu s pravilima struke, reći će se u nalazu mjerodavnih nakon što obave tehnički pregled potkraj ovog mjeseca. Dosad se u kuloarima spominjala manjkavost projekta u dijelu energetskih ormarića, što je Šupe demantirao. Ostaje činjenica da se na gatu zasad privezuje samo Jadrolinijin brod, dok veći kruzeri od gata i dalje bježe. Bilo bi zanimljivo znati zašto? Zbog bure koja se spominje kao razlog sidrenja većeg kruzera podalje od gata, zasigurno nije.

snimila . J. K.

Snimila . J. K.

dio gata Vrulje, snimila . J. K.

Dio gata Vrulje, snimila . J. K.

snimila : J. K.

Snimila : J. K.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI