Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
Pismo iz Knina: Ne damo Oluju!

Pismo iz Knina:
Ne damo Oluju!

Grad Knin, Šibensko-kninska županija, udruge veterana i branitelja iz Domovinskog rata uputile su pismo upozorenja i apela ministru obrane Anti Kotromanoviću s jasnom porukom: proslava 20. obljetnice Oluje moguća je samo u Kninu!

Središnja proslava Dana pobjede pred spomenikom Oluja '95. u KninuNe zna se od koga, nije poznato točno ni kad, no, sumnja se na neimenovane izvore iz Ministarstva obrane, pronio se glas kako se traži alternativna lokacija za proslavu 20. obljetnice Oluje. Država, navodno, hoće velebnu, grandioznu svečanost, štoviše s vojnom paradom, a zbog svoje konfiguracije Knin nije primjeren, kažu.  Ta je vijest izazvala šok i nevjericu u Kninu i pripadajućoj županiji, pa su svi stavili glave na kup, gradonačelnica Josipa Rimac, župan Goran Pauk, veteranske i braniteljske udruge zastupane po Anti Deuru, Tomislavu Čolaku i Josipu Bebeku, te napisali epsko pismo upozorenja ministru obrane Anti Kotromanoviću. S jasnom porukom: Proslava Oluje moguća je, logična i svrhovita jedino u Kninu gdje je superiorno izvojevana najveća pobjeda  hrvatske vojske u Domovinskom ratu i simbolično označen završetak četverogodišnje okupacije hrvatskog teritorija!

E pa sad, ministre, da vas vidimo. Respekt svima, ali Knin je jedan i jedini.  Kolijevka hrvatske državnosti. Prijestolnica hrvatskih kraljeva i biskupa. Mjesto gdje je započela oružana pobuna srpskih ekstremista i gdje je okončana velikom pobjedom hrvatskih branitelja, upozoravaju potpisnici. Samo je ovdje prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman uskliknuo pobjedonosno: Imamo Hrvatsku! Samo ovdje je , na tom svetom mjestu hrvatskog ponosa i slave, vrhovni zapovjednik poljubio hrvatski  stijeg i zasuzio za Hrvatsku.  Za Knin se vezuju pobjeda, domovinska zahvalnost i hrvatski branitelji, sva tri simbola 5.kolovoza 1995.

Slaviti Oluju izvan Knina bilo bi isto kao obilježavati mjesto vukovarske tragedije bilo gdje osim u gradu heroju Vukovaru( ?!) Pa zato, autori pisma naprosto ne vjeruju da bi neka umna i dmoljubna hrvatska glava mogla smisliti takav plan i mjesto sveukupne hrvatske pobjede premjestiti s kninske tvrđave. Apeliraju na ministra da ne podlegne dnevnopolitičkim kalkulacijama koje bi mogle oteti srce hrvatskom branitelju i hrvatskom građaninu koji 19 godina ponosno hodočaste u Knin kako bi obilježili Oluju. To se ne smije dogoditi, napose, kažu potpisnici apela, jer su Grad Knin, županija Šibensko-kninska i sve dosadašnje vlade investirale puno kako bi Knin postao mjesto dostojno tako velike i značajne proslave jednog od najznačajnijih datuma novije hrvatske povijesti. A vojne parade mogu bili bilo kada, no ne i bilo gdje.  Ali, makar i teorijska mogućnost da demonstracijom hrvatske vojne sile pobrišemo simbole na kojima je krvlju stvorena hrvatska država apsolutno je neprihvatljiva. Stoga, računajući na ministrovu mudrost autori pisma upozorenja ne gube nadu da će i 20. obljetnica biti proslvaljena u, kako pišu, kraljevskom gradu Kninu. Čeka se ministrov glas…

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI