Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
KRONIKA 112 / UKRATKO
Dragan Paravinja na ročištu od 7. srpnja (Foto H. Pavić)

Paravinja ponovno radi cirkus u sudnici:
‘Jedem samo konzerve i ne možete mi suditi’

Dragan Paravinja na ročištu od 7. srpnja (Foto H. Pavić)

Ponovljeno suđenje za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne autostoperice Antonije Bilić iz lipnja 2011. godine, Dragan Paravinja još jednom je pretvorio u predstavu. Traži izuzeća, što mu je odbijeno, ali postupak ponovno uspješno odugovlači žaleći se na iznemoglost zbog neishranjenosti.

Dragan Paravinja na ročištu od 7. srpnja (Foto H. Pavić)

Dragan Paravinja na ročištu od 7. srpnja (Foto H. Pavić)

Još jednom je zatražio izuzeće Županijskog suda u Šibeniku, sudskog vijeća i sutkinje Nives Nikolac, te je iskazao nepovjerenje odvjetnici Ankici Giljanović, koja ga zastupa po službenoj držnosti. S o obzirom da je Vrhovni sud već dva puta odbio ovakve zahtjeve, sutkinja Nikolac ga je upozorila da ih neće razmatrati ni prosljeđivati, jer se radi o očitoj zloupotrebi prava. Paravinja se također žalio i na tjelesnu slabost. Rekao je da se zbog iznemoglosti jedva popeo u sudnicu. Tvrdi da već mjesecima odbija zatvorsku hranu i jede samo konzerve tunjevine koje dvaput tjedno kupuje u zatvorskoj kantini. Sutkinja je stoga prekinula ročište i naložila sudsko-medicinsko vještačenje Paravinjine procesne sposobnosti. Iako je suđenje trebalo biti nastavljeno i u petak, ono se odgađa dok vještaci ne utvrde psihičku i fizičku sposobnost optuženika da prati suđenje. Suđenje se može nastaviti i u slučaju da se utvrdi da ga Paravinja objektivno ne može pratiti, ako se utvrdi da se je svjesno i namjerno doveo u to stanje.

Zbog maloljetnosti žrtve novinari ni ovaj put nisu mogli u sudnicu.

– Vještačenje procesne sposobnosti znači da se mora utvrditi da li je onaj tko se vještači sposoban da sudjeluje u raspravi. Da i dalje sam braniteljica Dragana Paravinje po službenoj dužnosti, ali ništa više ne mogu reći jer postoji rješenje o tajnosti suđenja – rekla je odvjetnica Ankica Giljanović

Pravni zastupnik obitelji Bilić, splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, dodao je tek da je sud raspravljao o određenim procesnim pitanjima. – Vrlo korektno i cjelovito je uzeo u obzir sve objektivne i subjektivne okolnosti i donio je odluku kojom su oštećeni zadovoljni. Postupak ide u smjeru u kojem smo mi i očekivali. Na suđenju će se izvoditi samo dio dokaza, a većina dosad izvedenih će se samo pročitati. Ne vjerujem da će se sud odlučiti za ponovno saslušavanje svjedoka, a dopunskim vještačenjem bi se trebale razjasniti okolnosti koje je nužno razjasniti s obzirom na naknadni pronalazak tijela – rekao je Ljubičić.

Od obitelji Bilić na ovom ročištu bio je nazočan samo Antonijin otac Mile.

– Paravinjino ponašanje je uvijek isto. Samo je ovaj put došao obučen normalno – rekao je Mile Bilić, komentiravši kako je dolazak optuženika na posljednje ročište u šlapama i hlačicama neozbiljno. On je to doživio kao Paravinjino izigravanje i izrugivanje sa sudom.

Maloljetna autostoperica Antonija Bilić viđena je posljednji put kad je 7. lipnja 2011. godine na Čikolskom mostu ušla u kamion Dragana Paravinje. On je uhićen u BiH 25. lipnja 2011. godine, a mjesec dana kasnije je izručen Hrvatskoj i od tada je u šibenskom zatvoru. Vijeće županijskog suda u Šibeniku pod predsjedanjem sutkinje Nives Nikolac 19. listopada 2012. godina proglasilo ga je krivim za pokušaj silovanja i teško ubojstvo Antonije Bilić, te pokušaj silovanja Omišanke M. D. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina. Tek nakon suđenja kraj odmorišta Modruš u Lici pronađeno je tijelo. U travnju je Vrhovni sud ukinuo presudu i 3. srpnja je započelo ponovljeno suđenje. Na samom početku je i prekinuto, jer je Paravinja zatražio izuzeće sutkinje, sudskog vijeća i cijelog Županijskog suda…

Tags: ,

VEZANE VIJESTI