Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
EKOLOGIJA
Nek’ se stablo zove kao ja – sutra se u Lozovcu sadi šuma: 5.000 mladica s imenom i prezimenom

Nek’ se stablo zove kao ja – sutra se u Lozovcu sadi šuma:
5.000 mladica s imenom i prezimenom

Posadi stablo web banner

Čak pet tisuća mladih stabala primorskog bora i pinije započet će novi život sutra na opožarenoj ledini u Lozovcu kod Šibenika, nedaleko od ulaza u Nacionalni park Krka. U Hrvatskoj akcija pošumljavanja ovakvih razmjera nije zapamćena odavno, pa zato prenosimo poziv organizatora iz Nacionalnog parka Krka građanima.

– Ljubazno se pozivate da se pridružite akciji sadnje 5 000 stabala sutra, 25. listopada 2014. u 11 sati na Lozovcu nedaleko od glavnog ulaza u Nacionalni park „Krka“. U svrhu podizanja svijesti o važnosti očuvanja šumskih ekosustava, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u suradnji s Hrvatskim šumama d.o.o. (UŠP Split, Ispostava Šibenik) i Solarisom d.d. provodi akciju pošumljavanja opožarenog područja na Lozovcu. Pošumljavanje će se obavljati sadnicama primorskog bora i pinije, što će stvoriti povoljne uvjete za pridolazak autohtonih vrsta poput hrasta crnike (česmina) ili hrasta medunca s pridolazećim vrstama – veli Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću u Javnoj ustanovi “Nacionalni park Krka”.

Istoimeno stablo zvano Hans, Zvonko, Brigitte…

Izuzev po nesvakidašnjem broju mladica koje će se usaditi u zemlju, ova akcija pošumljavanja iskače i po jednoj uistinu zanimljivoj dosjetki. Naime, svako posađeno stablo bi trebalo dobiti svoje ime i prezime (a usput i OIB), i to ne bilo kakvo ili neko izmišljeno poput Stablimir Sadić, već ime postojeće osobe koja je na neki način sudjelovala u njegovoj sadnji. Primjerice, ako stanoviti Zvonko i Zvončica Zvonkić  sutra posade po jedan bor, stabla će rasti pod njihovim imenom i prezimenom. Svi imate priliku posaditi istoimeno stablo.  Zanimljivo je i to kako će među novoposađennim drvcima osim biti i onih koji će nositi imena i prezimena s germanskog govornog područja, poput Hans Wittgenstein ili Brigitte Baumpflanzer.
Uskoro u  budućnosti: od šume nećeš moći naći stablo sa svojim imenom Borova šuma: gdje je stablo koje se zove moje sta (izvor NP Krka)

Uskoro u budućnosti: od šume nećeš moći naći stablo sa svojim imenom  (izvor NP Krka)

– Projekt predstavlja Hrvatsku kao destinaciju izrazitih prirodnih vrijednosti i održivog turizma, koji je jedan od pokretača razvoja i Šibensko-kninske županije. Predstavljen je na turističkim sajmovima u Beču i Munchenu, gdje su posjetitelji mogli ostaviti svoje podatke čime su pristali na sadnju stabla s njihovim imenom i prezimenom. Svjetski dan šuma, 21. ožujka, obilježava se od 1971. godine kako bi se ukazalo na važnost šuma kao najsloženijeg ekosustava. Obvezno ponijeti kvalitetnu obuću, rukavice i dobro raspoloženje! Pozivamo Vas da se pridružite akciji i posvojite stablo te na taj način doprinesete očuvanju šumskog ekosustava! – poziva Katia Župan.

Besplatan prijevoz za šumare-amatere

– Nek’ se stablo zove kao ja – mogao bi biti neslužbeni radni naziv ove plemenite akcije, kao parafraza stiha iz pjesme lakoglazbene estradne zvijezde iz Splita. U svakom slučaju, iz NP Krka napominju kako je za dobrovoljne šumare-amatere organiziran besplatan prijevoz autobusom iz Šibenika (Poljana) u subotu, 25. 10. 2014. u 10:30 a povratak s Lozovca za Šibenik je u 14 sati.
– Svi sudionici akcije pošumljavanja moći će tog dana posjetiti NP „Krka“ po promotivnoj cijeni ulaznice od 30 kn po osobi. Djeca do 7 godina imaju besplatan ulaz u Park. Za sve koji će poslije akcije pošumljavanja posjetiti NP „Krka“ povratak autobusima za Šibenik je u 16 sati – poručuju na kraju iz nacionalnog parka, a kojima bi mogli dobronamjerno preporučiti da sljedeći put malo bolje nagrade sudionike nekog novog pošumljavanja, na način da i odrasle osobe na taj dan oslobode bilo kakvog plaćanja ulaznica za ulaz u park.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI