Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
POLITIKA
Predsjednik šibensko-kninske Županijske organizacije SDP-a Ivan Klarin i predsjednik kninske Gradske organizacije Mirko Antunović (Foto H. Pavić)

Milijun kuna za nepoštivanje presude – SDP:
Gradonačelnica za rubriku ‘Vjerovali ili ne’

Predsjednik šibensko-kninske Županijske organizacije SDP-a Ivan Klarin i predsjednik kninske Gradske organizacije Mirko Antunović (Foto H. Pavić)

Zbog nepoštivanje sudske presude, kojom je 24. ožujka 2010.  Gradu Kninu naložena sanacija lagune otpadnih voda nastale na terenu Poljoprivredne zadruge Orlovača, iz gradskog proračuna će do kraja godine biti ovrhom naplaćeno milijun kuna penala. Obznanili su to na današnjoj konferenciji SDP-a predsjednik šibensko-kninske ŽO SDP-a Ivan Klarin i predsjednik kninske GO SDP-a Mirko Antunović.

Ivan Klarin i Mirko Antunović (Foto H. Pavić) (2)  – Prema presudi od 26. svibnja ove godine Grad Knin i Komunalno poduzeće za nepostupanje po presudi plaćaju po deset tisuća kuna mjesečno koje će plaćati sve dok ne saniraju zagađenje na zemljištu Poljoprivredne zadruge Orlovača – rekao je na konferenciji za novinare saborski zastupnik i predsjednik ŽO SDP-a Ivan Klarin.

– Isti iznos morat će platiti retroaktivno, od ožujka 2010. godine kada je donesna presuda kojom je Grad obvezan sanirati zemljište PZ Orlovača. Presuda je pravomoćna, a prema našim informacijama Grad Knin će na račun PZ Orlovača do kraja godin platiti penale u iznosu većem od milijun kuna – rekao je Klarin.

 Prema procjeni iz presude iz 2010. godine, sanacija zemljišta PZ Orlovača je trebala koštati 2,380.000 kuna.

– Zašto netko zataškava stvari i 4,5 godine godine ne postupa po pravomoćnoj  sudskoj presudi, nego plaća penale.  Pitamo se kada će to stati. Mjesečno pristiže 20.000 kuna ovrha! Sve izjave koje je dala nisu istinite, a istovremeno prikriva obe presude! To je priča za rubriku ‘Vjerovali ili ne’. Mi ne možemo vjerovati da joj toliko nije stalo do vlastitog grada kad mu radi toliku financijsku štetu – rekao je Klarin.

Iako je i nezavisno ispitivanje kvalitete vode iz vodoopskrbnog sustava Šibensko-kninske županije pokazalo da voda trenutno nije zagađena, Klarin i Antunović boje se da bi se zbog nepostupanja Grada Knina i propuštanja sanacije zemljišta PZ Orlovača zagađenje vode moglo ponoviti kad slijedeći put padne kiša i kad se nečistoća prelije u Orašnicu i Krku, ali i bez toga.

Za najave da će zemljište PZ Orlovača biti sanirano sredstvima IPA fondova Europske unije Klarin je rekao da padaju u vodu, jer IPA može financirati sanaciju samo komunalnih, a ne industrijskih zagađenja.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Grada Knina Mirko Antunović također je optužio gradonačelnicu Knina Josipu Rimac da laže.

– Nakon što sam na Gradskom vijeću upozorio da je nemoguće se žaliti na pravomoćnu sudsku presudu, gradonačelnica Josipa Rimac je rekla da je uložila nekakvu reviziju. Ova presuda kojom se dosuđuju penali Gradu Kninu zbog neprovođenja pravomoćne presude je dokaz da je gradonačelnica opet javno lagala i da ponovno nanosi štetu gradskom proračunu, te da ona po svojem starom običaju ono što može platiti jednom plaća više puta. Penali su dosuđeni u iznosu od deset tisuća kuna mjesečno i trajat će sve dok se ne postupi po presudi. Ovdje se očito radi o zataškavanju i nekim mutnim radnjama naše gradonačelnice. Presuda na koju se referiramo, je pravomoćna četiri i po godine, a donesena je zbog ugroze zdravlja stanovništva i naređena je sanacija iz javnozdravstvenih razloga. Zašto sanacija još nije napravljena i zašto se plaćaju penali ja na to nemam odgovor – rekao je Mirko Antunović.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI