Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
KOMENTARI

Komentar:
Može li se Frljićeva “sprdnja” uopće mjeriti s onom HDZ-ovih predatora?

Predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a Oleg Butković priprijetio je s predizbornog skupa u rijeci: nitko se neće sprdati s danom neovisnosti dok je HDZ-a! Ali zar ima veće i teže sprdnje s hrvatskom državom od one koju su HDZ-ovi predatori godinama izvodili?!

Kakva prizemna parada nacionalnog dušebrižništva! HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović gostovala je danas „kod svojih“ u Rijeci, na predizbornom skupu upriličenom povodom mjesnih izbora gdje se kratko, ali odriješito , očešala i o recentni „umjetnički eksces“, glavnog i odgovornog u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, redatelja i intendanta Olivera Frljića. Već je općepoznato da je provokativni Travničanin na „privremenom radu“ u hrvatskom glumištu, na zgradu HNK u Rijeci nedavno, uz hrvatsku , izvjesio i zastavu duginih boja ( LGBT). A uz čestitku građanima u povodu Dana neovisnosti, dodao je i transparent koji je imao posvjedočiti buduću otvorenost ove kazališne kuće prema svim manjinskim skupinama. Na transparentu je za tu svrhu redefinirano ime riječkog teatra u Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl.Zajca. Dakako, za neke je riječ o provokaciji kojoj je cilj bio šokirati i tako skrenuti pažnju javnosti na poruku. Za neke, pak, to je protuzakoniti, drski pokušaj preimenovanja cijelog Kazališta bez znanja i dozvole Ministarstva kulture i Grada Rijeke. A za HDZ nepobitni dokaz kako je vrijeme da se hitno vrate na vlast dok je još nešto ostalo od hrvatske države i njezine samobitnosti.(!)

Pa, dakle, pretendentica na mjesto Predsjednika RH, Kolinda Grabar Kitarović, danas se u Rijeci na spomen Frljićeva „krimena“ stresla od užasa, jer nešto je čula o tome što je napravio, ali ne može vjerovati.

– Svatko na svome balkonu može vješati što hoće, ali ovdje je riječ o javnoj instituciji. Valja poštovati državu, Dan neovisnosti i sve one koji su dali svoj život za ovu zemlju. To nije dan za šalu i sprdanje s državnim simbolima- kazala je konsternirana kandidatkinja za Pantovčak.

I da, u pravu je kad kaže da je riječ o javnoj instituciji, o potrebi poštovanju državnih simbola i praznika, a napose onih koji su za hrvatsku državu pali. Ali, ne Dan neovisnosti, nijedan dan u godini nije dan za sprdnju s državnim simbolima osim u satiričkom kazalištu ili u kakvoj drugoj umjetničkoj instituciji gdje je sloboda izričaja umjetnika demokratski standard. S kojim smo mi još uvijek na „vi“.

 Kolinda govori što misli da mora zbog puka kojemu se obraća i s kojim na izborima računa. Problem je ono što predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a, Oleg Butković, govori, i to nakon 23 godine demokratskog staža ove zemlje. A usred Rijeke Butković je prijeteći poručio: Nitko se neće sprdati s Danom neovisnosti dok je HDZ-a! Nema većih Hrvata od nas, mi smo ti koji su stvorili hrvatsku državu i obranili je!

E sad polako. Prije svega, nitko se s Danom neovisnosti, hrvatskom državom i njezinim simbolima ne sprda više i teže od onih koji su ovu zemlju opljačkali, rastočili, uništili Fimi medijama , Planinskima, klijentelizmom, nepotizmom, rodijačkim vezama, trgovanjem sinekurama, političkim pozicijama i izbornim rezultatima. A HDZ je u tome bio pionir i dogurao do meštra toga zanata. Uostalom, nije li čak i cijela stranka, HDZ, osuđena zbog kriminala i korupcije? Može li se uopće ikako komparirati ta vrst šegačenja HDZ-ovih ( i drugih) predatora s državom i njezinim narodom, i Frljićev provokativni performance u duginim bojama?! Ali, problem je u tome što Frljić nije „jedan od naših“ , nego je došljak, Bosanac, a taj se Bogme neće šaliti s hrvatskim nacionalnim  svetinjama! Kako li su, te svetinje, uopće preživjele nakon svih političkih, većinski HDZ-ovih, terminatora koji su se s njima poigravali i pod njihovom egidom nepošteno bogatili. Te narasli do najvećih Hrvata.

Drugo, kako se mjeri stupanj hrvatstva? Bankovnim računom, stažom u HDZ-u, preferiranim bojama odjeće koju nosimo? Treće, zar nismo odavno raščistili tu „zajedničarsku“ dogmu da je HDZ stvorio hrvatsku državu i obranio je?Ta, zar zbilja Butković vjeruje da HDZ ima placet na ovu državu? Da su je stvorili i obranili, pa je valjda imaju pravo i rastočiti? Odriču li oni ponovo braniteljski status svima „osim njima“?Zbilja je postalo zamorno perpetuirati uvijek iste rasprave, teme i dileme u ovoj zemlji koja uspješno proizvodi samo netrpeljivost i lažno domoljublje.

 

 

 

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI