Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
EKOLOGIJA
Kakvu vodu pijemo? Hrvatske vode daju 1,2 milijuna kuna za nasip na Orašnici – još kad bi znali da do 30. prosinca neće pasti kiša!

Kakvu vodu pijemo? Hrvatske vode daju 1,2 milijuna kuna za nasip na Orašnici – još kad bi znali da do 30. prosinca neće pasti kiša!

Na desnoj obali Orašnice u Kninu Hrvatske vode već dva tjedna saniraju 350 metara nasipa, čime se nastoji spriječiti prelijevanje voda iz korita u obližnje lagune otpadnih voda i mazuta i prodor onečišćenja u rijeku.  Na mjesto događaja je izvođač radova, tvrtka Bormil d.o.o., doveo nekoliko kamiona jalovine, od čega je jedan dio upotrebljen za širenje puta do lagune mazuta DIV-a, a ostatak leži u hrpama. Dovezeni su i radni strojevi, ali do sada nema vidljivog napretka ni obrisa krajnjeg rezultata. Najugroženijem dijelu kod laguzne mazuta i zečjeg nasipa još se nije ni pristupilo.

Sanacija nasipa Orašnice (Foto H. Pavić)

Sanacija nasipa Orašnice – stanje 29. listopada (Foto H. Pavić)

Informaciju o ovim radovima, cijeni, trajanju, dinamici i konačnom cilju, pokušali smo dobiti o javnog poduzeća Hrvatske vode.  – U tijeku je izvođenje radova na sanaciji desne obale – nasipa rijeke Orašnice u Kninu. Sanacija se izvodi prema projektu. Ugovorena cijena radova iznosi 1,2 mil. kuna bez PDV-a. Rok završetka sanacije je 30.12.2014. godine. Radovi se izvode prema planskoj dinamici u skladu sa projektom. Ciljevi ovog  projekta su  sprečavanje prelijevanja voda iz korita rijeke Orašnice u obližnje lagune – lokve ispod tvornice DIV, odnosno  sprječavanje zagađenja voda rijeke Orašnice i rijeke Krke od onečišćenja iz laguna. Također, sanacijskim radovima omogućuje se  pristup predmetnom području i kod većih voda radi neophodnih intervencija, čišćenja, održavanja i kontrole stanja. Sanacijskim radovima biti olakšan i omogućen nesmetan pristup za buduće radove sanacije onečišćenja iz samih laguna – stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću Ureda generalnog direktora Hrvatskih voda mr.sc. Ivice Plišića, dipl.ing.građ.

Još uvijek nije utvrđen uzrok naftnog zagađenja šibenskog vodoopskrbnog sustava od 11. dop 16. rujna ove godine, ali prema Ministarstvu zaštite okoliša (POVEZNICA), ‘lagune u koje DIV d.o.o. ispušta svoje otpadne vode zapunjene su mazutom i talogom teških metala iz tehnološkog procesa, te je prisutna stalna opasnost po okoliš, rijeku Orašnicu, rijeku Krku, Nacionalni park Krka i zahvat za vodoopskrbu Jaruga, koje služi za vodoopskrbu Šibenika’. Iz Ekološke udruge ‘Krka’, koja na problem zagađenja Orašnice i Krke iz ovih postrojenja upozorava već čitavo desetljeće,  također prate razvoj događaja i iznenađeni su sporom dinamikom radova na nasipu. Za nadati se da nastavak jeseni neće biti kišovit i da se Orašnica više neće prelijevati, odnosno da njome i Krkom nizvodno do Jaruge više neće ploviti i kninske otpadne vode.

 Sanacija nasipa Orašnice (Foto H. Pavić) (12) Sanacija nasipa Orašnice (Foto H. Pavić) (2) Sanacija nasipa Orašnice (Foto H. Pavić) (3) Sanacija nasipa Orašnice (Foto H. Pavić) (1) Sanacija nasipa Orašnice (Foto H. Pavić) (8)

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI