Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
IZDVOJENO
Još petnaest sati za potpis protiv ‘rasprodaje budućnosti’ i ‘vožnje u krivom smjeru’

Još petnaest sati za potpis protiv ‘rasprodaje budućnosti’ i ‘vožnje u krivom smjeru’

Referendum autoceste

Još petnaestak sati, danas do ponoći, može se potpisati peticija za referendum kojime se želi spriječiti tzv. monetizacija hrvatskih autocesta na rok od četrdeset i više godina, a što zapravo mnogi smatraju zamaskiranom privatizacijom strateških državnih resursa u službi interesa inozemnih korporacija. Kako mnogi u Hrvatskoj već znaju, građanska inicijativa Ne damo naše autoceste od 11. listopada na stotinama štandova diljem Hrvatske uz pomoć građana volontera prikuplja imena i prezimena, OIB-ove ili JMBG-ove, te vlastoručne potpise žitelja Hrvatske koji se protive namjeri Vlade o koncesioniranju autocesta.

Posljednja dva tjedna smo svjedoci učestalih i širih rasprava u medijima, na društvenim mrežama i drugdje o važnosti ove peticije radi sprječavanja ‘rasprodaje nacionalnih resursa’ kakvo bi se moglo ponavljati u budućnosti i u nekim drugim slučajevima (vode, šume, otoci, energenti, poljoprivredno zemljište…), a s druge strane uvjeravanja istaknutih državnih službenika kako je tzv. monetizacija jedini izlaz za Hrvatsku, unatoč negativnim primjerima iz drugih zemalja i suprotnim stajalištima i upozorenjima ekonomskih stručnjaka. Predviđanja kako bi koncesioniranje autocesta moglo donijeti samo nevolje budućim generacijama (sve skuplja cestarina, loše održavanje autocesta, smanjena sigurnost na cestama (link), te kako se država zapravo odriče velike koristi i zarade zbog kojih su potencijalni koncesionari i zainteresirani za njihovo preuzimanje, među vladajućima se ignoriraju. Vapaji o ‘vožnji u krivom smjeru’ i ‘rasprodaji budućnosti’ ne diraju previše dužnosnike s Markova trga.
Ne dajmo naše autoceste webStoga iz inicijative Ne dajmo naše autoceste koju je u početku činilo 14 organizacija, (dva cestarska sindikata: Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta, sedam organizacija civilnog društva: Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju i pet sindikalnih središnjica: NHS, SSSH, MHS, HURS, URSH), a sada i više njih, pozivaju građane da makar posljednji dan akcije, ukoliko još nisu, daju svoj potpis na peticiju.
Svaki je popis važan i zlatan vrijedan, kažu, posebice u ozračju u kojem državne vlasti barataju s različitim brojkama (GONG) o količini popisa koji su potrebni za raspisivanje referenduma, a koja mora iznositi 10 posto od ukupnog broja birača s pravom glasa.
Je li to znači da treba prikupiti 379100 potpisa ili se treba potpisati 376734 građana ili, prema nekima čak 450476 osoba, o tome će uskoro morati svoj pravorijek donijeti Ustavni sud, kako bi konačno prestala manipulacija s brojkama. O tim nedoumicama i strahovanjima kako će Vlada RH ignorirati ovu peticiju i u slučaju prikupljenog dovoljnog broja potpisa jedan od inicijatora potpisivanja Bernard Ivčić kaže:
– U Vladi nisu toliko politički glupi da bi ignorirali građane, no ako će ipak htjeti ostati pri svome, tada će Inicijativa krenuti u akciju kojom će to priječiti – kazao je Ivčić.
Više informacija o svemu ovome neodlučni građani mogu pronaći na internetskoj stranici inicijative Referendum-autoceste.hr.
Kad će izlaz iz tunela?

Kad će izlaz iz tunela?

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI