Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Jedanaest dana braniteljskog prosvjeda: Došli u Hrvatski sabor i umjesto dijaloga, donijeli -ultimatum

Jedanaest dana braniteljskog prosvjeda:
Došli u Hrvatski sabor i umjesto dijaloga, donijeli -ultimatum

Nakon 11 dana prosvjeda pred Ministarstvom branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi i branitelji došli su na poziv predsjednika parlamenta Josipa Leke u Hrvatski sabor. Ali ne da bi razgovarali o svojim problemima i nezadovoljstvima, nego da bi ponovili ultimatum: Ministar branitelja Predrag Matić mora otići, i tek onda razgovor o Ustavnom zakonu o pravima branitelja može započeti...

1176110_708639309224290_4816419969522667896_nHrvatski ratni vojni invalidi i branitelji današnjim su činom opstrukcije dijaloga u Saboru demantirali dosad deklarirane motive svoga 11-dnevnog prosvjeda pred Ministarstvom branitelja. Organizirali su mimohod gradom, od Savske do Markova trga, s barjacima i transparentima, porukama „Vjerni Bogu i domovini“, gurajući u invalidskim kolicima svoje ratne suborce i prijatelje, izazivajući empatiju  i bijes građana na bešćutnu vlast, gromko pjevali „Zovi, samo zovi“, i dogurali u povorci do Hrvatskog sabora. Ne zato da bi rješenja za svoje probleme tražili u institucijama, nego da bi institucijama ponovili ultimatum. Da bi Vladi prijetili. Da bi manifestirali moć veteranske populacije koja u svakom trenutku može destabilizirati legalno izabranu, ma koliko lošu, vlast. Jesu li, onda, motivi njihova prosvjeda loš položaj stopostotnih ratnih invalida i branitelja ili detroniziranje vlasti?

Njihov dolazak u parlament, na poziv predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, kako bi za okruglim stolom s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka i saborskim odborom ratnih veterana pokušali naći rješenje za svoje probleme, bio je tek demonstracija braniteljske moći.  I poruka Vladi da ima biti kako traže ili će biti – svega! Dakle, bespogovorno se traže smjene ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika  Bojana Glavaševića, a onda se može za stol. Okrugli, četvrtasti, kakavgod. Bez toga, nema ni razgovora. Ne samo da su odbili dijalog, nego su usput i priprijetili. – Neka samo Milanović, Leko i Josipović slobodno odrede dan i sat kad žele i „šačica ljudi“, kako ih u Milanovićevoj vlasti zovu, doći će na Markov trg ili Trg bana Josipa Jelačića da im pokaže svoju snagu i zajedništvo… – poručio je Đuro Glogoški, predsjednik stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida. Toliko da se zna, da ne kažu kako nisu upozoreni…

Što je prioritet prosvjednika – smjena ministra Matića ili braniteljski problemi?

Saslušali su uvodnu riječ predsjednika Sabora Josipa Leke,  ponovili svoje zahtjeve i nakon petnaestak minuta napustili parlament. Njihov prioritet, sada je to bjelodano, nije saniranje eventualnih nepravdi prema invalidima najteže kategorije i zaštita digniteta branitelja, kao što tvrde. Jer da je to suština prosvjeda, razgovarali bi, specificirali bi pitanja i probleme koji ih muče, tražili od institucija da im osiguraju zakonom zajamčena prava, ukoliko su narušena. Ali, ne. Oni imaju samo jednu mantru: Ministar Matić, i njegovi prvi suradnici, bezuvjetno moraju otići. Ili od razgovora nema ništa! Može li to biti dobar, konstruktivan temelj za rješavanje bilo kakvog spora? Teško.

Zanimljivo je da ministru Matiću, čak i najgrlatiji među prosvjednicima, poput Ante Deura, predsjednika Zbora veterana gardijskih brigada, nemaju što posebno prigovoriti, pa kažu kako je on dobar čovjek, „on je jedan od nas, branitelj, ali je nesposoban, prihvatio se posla koji ne zna raditi“. Ničim to ne argumentiraju. Vukovarskog borca i logoraša srpskih koncentracijskih logora, Freda Matića, najvećeg  braniteljskog stradalnika među ministrima kojega je ijedna hrvatska vlada dosad imala, paušalnim ocjenama bezobzirno diskreditiraju. Svjesni da pored njih u ovoj državi svi, već tradicionalno, hodaju kao po jajima, u strahu od krivo protumačenog pogleda, neoprezno izgovorene riječi. Zar je normalno da se građani boje svojih veterana i branitelja? Da demokratski, voljom naroda, izabrana vlast strahuje od njihove instrumentalizacije i političke mobilizacije? Jedan od sudionika mimohoda jasno je kazao:” Mi smo stvorili hrvatsku državu i dali je civilnoj vlasti da je vodi. Ako to ona ne zna, neka se skloni…” Čemu izbori, dakle…?

Tko će preuzeti odgovornost za moguće nove žrtve?

Svi ovih dana postavljaju krucijalno pitanje: Što bi bilo da ministar branitelja Predrag Matić bude smijenjen? Da ode zajedno sa svojim najbližim suradnicima Vesnom Nađ i Bojanom Glavaševićem… Bi li to bio početak ili kraj? Tko bi bio sljedeći? Hajdaš Dončić? Branko Grčić? Ili odmah u glavu – premijer Zoran Milanović? Znači li to da bi nakon više od dva desetljeća demokracije u Hrvatskoj, ulica postavljala ministre i Vladu? Izborima unatoč. Pa gdje toga ima? Možda treba pitati organizatore ovog opasnog manipulativnog prosvjeda s najosjetljivijim segmentom hrvatskog društva, jesu li svjesni posljedica ovakve instrumentalizacije ratnih vojnih invalida i branitelja. Jesu li spremni preuzeti odgovornost za moguće nove žrtve među braniteljima čije je zdravlje ionako teško ugroženo, ili će im, kad sve krene po zlu, okrenuti leđa i praviti se kako „nisu odavde“?

Je li, dakle, rješenje da neopravdano stigmatizirani ministar Matić dade ostavku? Teško, iako je pitanje dokle će ovu igru visokog rizika moći podnositi. Tko zna koliko je puta ujutro ustao s čvrstom odlukom da ode i zaključi ovu mučnu priču. Da relaksira situaciju Vladi. Ali, zar bi zbilja s Matićevim odlaskom problem bio riješen?

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI