Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
KULTURA
Kreativni dani Fausta Vrančića u Prvuć Luci

Je li moguća nova renesansa otoka i čovjeka?

Kreativni dani Fausta Vrančića u Prvuć Luci

Od 8. do 12. listopada na otoku Prviću (Prvić Luka) održat će se drugi Kreativni dani Fausta Vrančića, festival stvaralaštva i razmjene ideja. Na festivalu će se opet okupiti kreativci iz urbanih sredina i kreativci s otoka Prvića.

Kreativni dani Fausta Vrančića u Prvuć Luci

Kreativni dani Fausta Vrančića u Prvuć Luci

Kreativni dani Fausta Vrančića slave stvaralaštvo, multidisciplinarnost, maštu, hrabrost, inovativnost i slobodu utjelovljene u renesansnoj ideji “Homo Universalisa“ – multidisciplinarnog  renesansnog  stvaraoca. Jedan od takvih umova je FaustVrančić u čiju čast festival nosi ime. Faust Vrančić je svojom željom pokopan u Prvić Luci, ljetnikovac obitelji Vrančić nalazi se u Prvić Šepurinama, a na istom otoku nalazi se i memorijalni centar Faust Vrančić koji naznačuje brojne mogućnosti za svojevrsnu “renesansu” otoka Prvića.
Je li moguća ta nova renesansa – i otoka i čovjeka (kao otoka) te na koje načine, pitanja su koja u sklopu festivalske teme “OTOK PRVI”, postavljaju organizatori.
„Kompleksnost otočnog suživota, nezahvalan položaj otoka i otočana (i simbolično – čovjeka kao otoka), u kontekstu trenutačne zbilje, te mogućnost premošćenja inzularnosti kroz interakciju, edukaciju i umrežavanje i interno otočko i sa gostima s kopna izvan turističke sezone, teme su koje se provlače različite“, poručuje Vanda Kljajo, voditeljica projekta. “OTOK PRVI, kao tema, referira se ne samo na naziv otoka Prvića (prvi otok do kopna), nego i na utopijsku mogućnost ideje “prvog otoka” kao simboličnog, prostora prividno ostvarive, ali nikad ostvarene težnje savršenosti i zaokruženosti.“
Sudionici ovogodišnjeg festivala “Kreativni dani Fausta Vraničića”:
IVANKA PAŠALIĆ – znanstvenica i staklopuhačica iz Udruge Stakleni svijet, u radionici umjetnosti staklopuhanja, upoznat će posjetitelje s magijom oblikovanja stakla i dočarati nam tu drevnu, ali zaboravljenu vještinu.
ZMAJSKI BORCI – ŽARE, DARAC I DARKO – umjetnici u izradi zmajeva.
IGOR ŽGELA, ing. krajobrazne arhitekture, biolog i istrazivač – objasnit će kako uzgoj i prerada ljekovitoga bilja može biti jedan od nositelja samoodrživosti otoka i pokazati kako rasađivanje smilja izgleda u praksi.
UDRUGA MI iz Splita – u radioničarskom dijelu pokazat će akterima otočnog razvoja efikasne metode samoorganizacije i poboljšanja međusobne suradnje, te moderirati okrugli stol na temu: “Naša zajednica – naša briga i odgovornost”.
IMRANA KAPETANOVIĆ, dokumentarna fotografkinja – voditeljica poznate sarajevske “Male škole fotografije” uvest će sve zainteresirane mališane u svijet fotografije, a ostalima objasniti današnju poziciju i ulogu fotografije u društvenim medijima.
MILENA PRIBIČEVIĆ, umjetnica – restauratorica i keramičarka, održat će radionicu tehnike modeliranja u glini i glinamolu za najmlađe. Sva djeca, kreirat će i obojati svoj vlastiti suvenir s Prvića.
Kreativni dani Fausta Vrančića

Kreativni dani Fausta Vrančića

ZLATKA RODIN – dipl. Oecc, i turistički vodič, koja živi na relaciji Prvić – Šibenik, upoznat će zainteresirane s poviješću i kulturnom baštinom otoka Prvića te ukazati na potencijele održivosti na otoku.
ANA COLJA, profesorica tjelesne kulture, učiteljica hatha joge i vrhunska sportašica – pokazat će kako kroz disanje, tjelesne položaje i meditaciju održavati dobro zdravlje i razvijati mentalnu smirenost kako bismo potaknuli duboke promjene u načinu razumijevanja kako sebe i svijeta, tako i odnosa prema životu.
Denis Periša i Ive Botunac, šibenski hakeri – upozorit će na česte zablude koje imamo o privatnosti i na podatke koje dijelimo bez znanja te, u konačnici, i na probleme sa zakonom.
FILIP ŠOVAGOVIĆ, glumac, redatelj, pisac i muzičar – prikazat će svoj najnoviji film “Visoka modna napetost”.
RENATO METESSI – glazbenik, skladatelj, krunski svjedok novog vala i dugogodišnji prijatelj Prvića – pridružit će se novim nadama glazbene scene, talentiranim mladim otočanima, okupljenim u  neformalnu grupaciju Smrad.
FADIL ABDULOV – FAFA, gitarist i kompozitor – voditelj “Raspjevanih gitara” uz pomoć kolega glazbenika raspjevat će goste i otočane na večernjim druženjima.
DARKO TOMAŠIĆ – TOMPA – majstor za okuse, predvodit će grupnu radionicu kuhanja gulaša od hobotnice u subotu. Kad odloži kuhaču, zamijenit će je gitarom i zasvirati s Fafom i prijateljima
DANIJELA PRPIĆ, NINO NIMAC I ANTE ANTIĆ – okupljeni u glazbenu formaciju Dreamtime poslat će pozitivne vibracije jazz improvizacijom na koncertu u subotu.
MARIJA MATIĆ i KATJA KRNIĆ – relaksirat će goste u polusatnom glazbenom performansu na drevnim orijentalnim instrumentima  – gongovima, tibetanskim i kristalnim zdjelama u subotu nakon ručka.
KARMEN BEZBRADICA i DIANA BARAKA ČALA – rasplesat će one najmlađe u autorskoj kreativnoj radionici “Otplešimo priču“.
Detaljnije informacije potražite na otok.eu

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI