Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
POLITIKA
Ivo Josipović: Meni je svaki datum dobar jer namjeravam pobijediti!

Ivo Josipović:
Meni je svaki datum dobar jer namjeravam pobijediti!

Aktualni šef države po novi mandat na Pantovčaku ide s prijedlogom ustavnih promjena i izbornog sustava

Ivo JosipovićPredsjednik Ivo Josipović, gostujući na RTL televiziji, najavio je novu inicijativu za promjene Ustava i temeljitu reformu izbornog sustava kao neku vrst programa za drugi mandat. Najavio je i odlazak u Vukovar 18.studenoga u kolonu sjećanja , te hrvatskom publikumu pojasnio da predsjednička kampanja nije počela jer je “kampanja poseban vremenski period koji je pravno definiran, u kojem postoje posebna pravila nastupanja”. Njegova glavna protukandidatkinja i on samo su aktivniji što se izbori više bliže, i ništa drugo.- Radim ono što sam radio svih ovih pet godina. Puno sam s građanima, razgovaram o problemima, nudim inicijative i mislim da je to moja zadaća do zadnjeg dana mandata”.

Aktualni šef države smatra da je vrijeme da iskustva stečena u prvom mandatu sumira i ponudi građanima svoj projekt budućnosti na novim, ustavnim temeljima na kojima bi se društvo reformiralo, a Hrvatska gradila kao decentralizirana država, država regija , razvijene lokalne samouprave s većim ovlastima i većim prihodima.

Osim promjena Ustava za koje bi bio spreman ići i na referendum, okupiti građane koji dijele njegove stavove, prikupiti potpise i predati ih Saboru, Josipović je na RTL-u predstavio i model izbornog sustava koji bi građanima omogućio značajniju participaciju u izboru njihovih zastupnika. Dakle, i predsjednik se zalaže za preferencijalno glasanje, odnosno da pola zastupnika građani biraju imenom i prezimenom po većinskom sistemu, a pola sa stranačkih lista uz preferencijalno glasanje.

U paketu reformi sustava koje predlaže je i mogućnost da građani s 10 tisuća prikupljenih potpisa izravno utječu na dnevni red Sabora, odnosno da mogu određenu točku dnevnog reda definirati kao svoju inicijativu, neovisnu od mišljenja zastupnika.

Savjetnika i analitičara u svom Uredu, Dejana Jovića, smijenio je ne zbog predsjedničkih izbora pred vratima, nego zbog njegova teksta koji je imao ozbiljne političke implikacije koje nije mogao dozvoliti. Inače, drži da je Jović eminentan profesor s dobrim radovima , ali netko tko je angažiran u Uredu predsjednika ima zadaću da pomaže Predsjedniku, a ne da vodi paralelnu politiku i inicijative.

Kad će predsjednička kampanja “ne zna se”, ali ovo što gledamo i slušamo već više od dva mjeseca zapravo nije kampanja nego samo intenzivnija aktivnost potencijalnih kandidata za Pantovčak (?!) Službeni početak kampanje? – Ne mogu to znati. Izbore raspisuje Vlada. Meni je svaki datum dobar jer namjeravam pobijediti na izborima- izjavio je hrvatski predsjednik za RTL televiziju.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI