Neovisni novinarski portal
3.3.2021.
IZDVOJENO
HND novinarima: Ne prihvaćajte sponzorirana putovanja!

HND novinarima:
Ne prihvaćajte sponzorirana putovanja!

Na to posebno upozoravaju sportske, turističke, auto-moto i one novinare koje se bave temama o ekonomiji.
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka (Foto H. Pavić)

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka (Foto H. Pavić)

Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo je jutros sve novinare da ne prihvaćaju sponzorirana putovanja jer ugrožavaju njihovu objektivnost i vjerodostojnost u izvještavanju , te na to posebno upozoravaju sportske, turističke, auto-moto i one novinare koje se bave temama o ekonomiji.

Jednostavnije rečeno, u slučaju da neka korporacija plati put novinaru koji se bavi ekonomijom put u Las Vegas na nekakav kongres, lako je očekivati da isti u svojim izvještajima neće biti isuviše kritičan u prema dotičnoj kompaniji. Jednako tako, ako, primjerice, tvornica Toyota financira avionske karte, hotel i sve ostalo automobilističkom novinaru za njegov boravak u Tokiju, može se desiti da isti neće vidjeti sve mane njihovog novog modela automobila. A mogli bi se navesti i primjeri koji mogu imati štetniji utjecaj na društvene prilike od navedenih. O čemu se zapravo radi pročitajte u priopćenju HND-a koje prenosimo u cijelosti.

 

Hrvatsko novinarsko društvo poziva sve novinare da ne prihvaćaju ona putovanja koja im plaćaju (privatni) sponzori a koja mogu dovesti u pitanje njihovu novinarsku vjerodostojnost i objektivnost. Kad je riječ o obavljanju novinarskog posla, poslovna novinarska putovanja u načelu bi trebale plaćati redakcije jer su to najprirodnije situacije i uvjeti u kojima novinari doista mogu nepristrano izvještavati.
Kada različiti sponzori plaćaju (skupa) putovanja novinarima – bilo u dogovoru s upravama ili uredništvima samih redakcija ili bez tog dogovora, svejedno – oni očekuju protuuslugu i obavezuju tako novinara ili redakciju, čak i onda kad javno govore da ne očekuju ništa zauzvrat. Naravno, i posebno onda kad zapravo i nema događaja o kojem treba izvijestiti nego se sve svodi samo na turizam te se u novinare tako posredno koruptivno „ulaže“ za budućnost.
Financijska situacija u medijskoj industriji je teška i poslodavci sve manje izdvajaju za novinarska poslovna putovanja ali to ne smije biti opravdanje za eventualni sukob interesa u kojem se novinar može naći.
Pritom je posebno osjetljiva uloga novinara koji se bave ekonomijom, koji procjenjuju moguća ulaganja i financije jer su u prilici da odlučno utječu na javnost kad se o tome odlučuje a darovi, neke druge usluge ili plaćena putovanja ih dovode u sukob interesa i oni tada objektivno teško mogu zauzeti profesionalnu distancu u izvještavanju.
Odnosi se to naravno i na novinare koji prate automobilizam, sportske novinare i turističke novinare.
Prema Kodeksu časti hrvatskih novinara, novinar vlastiti sukob interesa mora priopćiti javnosti. Trebalo bi biti potpuno transparentno tko novinarima plaća putovanja, a novinari koji su u situaciji da im poslovni put plati netko drugi a ne njihove redakcije – u svojim novinarskim prilozima bi trebali jasno deklarirati tko im je platio putovanje kako bi javnost i na osnovu takvih podataka mogla procijeniti njihovu novinarsku objektivnost.
Za HND:
Zdenko Duka, predsjednik
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI