Neovisni novinarski portal
28.1.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
HGK: Hrvatska iskoristila 21,7 % od 10,7 milijardi eura iz EU fondova

HGK:
Hrvatska iskoristila 21,7 % od 10,7 milijardi eura iz EU fondova

Hrvatska je dosad iskoristila samo 21,7 posto od ukupnih 10,7 milijardi eura koje su joj na raspolaganju u EU fondovima što je poražavajuća činjenica koju je ovih dana ponovio predsjednik HGK Luka Burilović na otvaranju konferencije „Izvori Financiranja EU projekata – mogućnosti i izazovi“. Sa raspoloživim sredstvima Hrvatska želi, ističe se, stvoriti nova radna mjesta, izgraditi snažnije gospodarstvo i stvoriti ravnopravnije i uključivo društvo.

HGK je dosad odradila više od 130 europskih projekata što svjedoči o prikupljenom iskustvu na pripremi i provedbi projekata, a dodatni „vjetar u leđa“ poduzetnicima bi trebala biti nedavno uspostavljena baza referentnih projekata poslovnih savjetnika.
1, 9 milijardi eura namijenjeno jačanju konkurentnosti manjih i srednjih poduzeća…
Od ukupno raspoloživih 10,7 milijardi eura najviše sredstava – 1, 9 milijardi eura utrošit će se na jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i razvoj ribarstva. Na uvođenje standarda u zaštitu okoliša utrošit će se 1,5 milijardi, a nešto manje- 1,3 milijarde u sektor prometa. Znatna sredstva namijenjena su za istraživanje i razvoj. Ove je podatke, kako stoji u priopćenju HGK,  iznio Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU. Istakao je kako je u tijeku priprema strateških dokumenata, a oni će u potpunosti biti gotovi sredinom iduće godine kada će biti dovršeno akreditiranje institucija za njihovu provedbu. Otklonio je sumnju da će se s natječajima za dodjelu sredstava čekati do lipnja iduće godine. Zahvaljujući avansnim sredstvima koja su već dogovorena uspjela se, kaže, osigurati likvidnost. To ujedno znači da će biti sredstava za jačanje konkurentnosti, zaštitu okoliša, razvoj održive i moderne infrastrukture, razvoj tržišta rada i obrazovanja, rješavanje problema diskriminacije i nejednakosti, te jačanju učinkovitosti javne uprave.
Novac iz EU fondova- velika prilika za hrvatsko gospodarstvo
Hrvatski poduzetnici dosad su se se fiinancirali uglavnom preko povoljnih kreditnih programa HBOR-a, bilo izravno, bilo putem poslovnih banaka. Ova će banka, ističe se,i dalje nastaviti aktivno pružati podršku korisnicima EU projekata, i to onih koji se financiraju sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ovaj poslovni pravac potvrđuje Martina Jus, članica uprave HBOR-a koja najavljuje kako će osigurati kvalitetno i povoljno financiranje projekata sufinanciranih iz fondova Europske unije. Smatra kako je novac iz EU fondova velika prilika za hrvatsko gospodarstvo.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI