Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
KULTURA
Harmsov ‘Pucanj ispred’ i Žeželjevo ‘Slikanje uživo’ u Galeriji SC

Harmsov ‘Pucanj ispred’ i Žeželjevo ‘Slikanje uživo’ u Galeriji SC

pucanjispredDaniil Harms, Danijel Žeželj, Anica Vlašić-Anić, DJ D-Gree i Petikat nastupaju sutra navečer, u utorak 28. listopada 2014. u 20 sati, u Galeriji SC.

Dakle, bit će to promocija knjige “Pucanj ispred” Daniila Harmsa za čiji je izbor, prijevod i komentar bila zadužena Anica Vlašić-Anić, grafike je izradio Danijel Žeželj, a izdao plodotvorni Petikat.
No neće to biti tek puko predstavljanje još jedne nove knjige, ima i besplatni dodatak: multimedijalni performans Danijela Žeželja nazvan “Slikanje uživo”, uz prateću glazbu uživo koju će proizvoditi DJ D-Gree.
harmsžeželjvlašićanićKako su iz umjetničke radionice Petikat objasnili početkom lipnja uoči izložbe grafika i tekstova u zagrebačkoj Greti, a koji se sada nalaze u svježe otisnutoj knjizi: radi se o prvoj knjizi izabranih poetskih tekstova ruskog avangardnog klasika apsurda Daniila Ivanoviča Harmsa (1905-1942) u hrvatskom prijevodu Anice Vlašić-Anić, od kojih se većina u Hrvatskoj objavljuje prvi put.
– Tu je 30 dvobojnih, crno-crvenih grafika (giclée print) otisnutih zajedno s 30 prijevoda Harmsovih avangardno-ludističkih stihotvora – kazali su u Petikatu uoči izložbe (vidi ovdje tekst Daniil Harms i Danijel Žeželj u Greti: Slobodan čovjek je diktaturi jedini dostojan neprijatelj).
pucanjispred1Eto nam sad i knjige, čiji su autori doktorica slavistike i članica čuvenog nekadašnjeg Kugla Teatra Anica Vlašić-Anić (vidi intervju u Zarezu), te Danijel Žeželj, glasoviti svjetski strip crtač koji odnedavno opet živi i radi u zavičajnoj Hrvatskoj, gdje je još prije više desetljeća stekao kultni status, kako se to zna reći.
Budući da su oboje navedenih autora po prirodi skromni, o njima tek toliko, pa u nastavku teksta dodajemo nekoliko enciklopedijskih redaka o Daniilu Harmsu, ruskom avangardnom književniku zbog koji je također odavno stekao gore spomenuti međunarodno priznati kultni status.
Daniil Harms s prijateljicom Alisom Poret 1930 godine.

Daniil Harms s prijateljicom Alisom Poret 1930 godine.

Daniil Ivanovič Harms ili pravim imenom Daniil Ivanovič Juvačov (rođen 30. prosinca 1905, umro 2. veljače 1942.), je ruski avangardni književnik i satiričar čije je neveliko ali osebujno djelo fasciniralo i utjecalo na generacije umjetnika nakon njega. Njegove naoko besmislene i apsurdne zabilješke, kratke priče, pjesme i dramski tekstovi ostavili su dubok trag u svjetskoj umjetnosti, a to čine i danas, posebice stoga što mnogi pronalaze bitne podudarnosti između vremena u kojem je živio (ne)obični Rus i ovih danas u kojima živimo mi, barem kada se govori o posvemašnjim apsurdnostima tzv. civilizacijskog trenutka u kojemu živimo. ‘Satiričar rane sovjetske ere na čije je stvaralaštvo utjecao nadrealizam, apsurd i zaumno pisanje’, kako ga je netko opisao.
Harms je tu i danas: svježiji primjeri u nas su korištenje njegovih djela u kazališne (predstava Živio Harms! Čuda postoje u kazalištu Kerempuh),
filmske (Tvrtko Jurić i tri kratka filma po D. Harmsu), a otpije par dana i predstava Teatra Play Drama u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića u drami Nalik na tikvu u kojoj nastupaju Elvis Bošnjak i Trpimir Jurkić.
Na koncu, evo i jedne kratke Harmsove zabilješke u kojoj su akteri ruski književnici Puškin i Tolstoj, te jedan stražar.
Lav Tolstoj je jako volio djecu. Jednom je tako išao Tverskim bulevarom i ugledao pred sobom Puškina. Kako je poznato, Puškin je bio nevelik rastom.
– Naravno, to nije više dijete, to je već pravi mladić – pomislio je Lav Tolstoj.
– Ipak, stići ću ga i pogladiti po glavici!
I požurio je da sustigne Puškina. Puškin nije znao kakve su Tolstojeve namjere pa je dao petama vjetra. Potrčao je mimo stražara, a tom čuvaru reda nije se svidjela nepristojna žurba na javnom mjestu, pa se dao u trk da ga opomene.
Poslije te zgode zapadni tisak je pisao da su pisci u Rusiji podvrgnuti proganjanjima od strane vlasti.
Ovdje možete vidjeti galeriju osebujnih Žeželjevih grafika priređenih za Pucanj ispred, a u nastavku tek nekolicinu.

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI