Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Dr. Ante Županović: Idući tjedan donosimo odluku o načinu isplate sredstava oštećenoj obitelji Baljkas

Dr. Ante Županović:
Idući tjedan donosimo odluku o načinu isplate sredstava oštećenoj obitelji Baljkas

“Još nismo dobili pismenu pravomoćnu presudu Županijskog suda u Šibeniku pa mi je teško bilo što više reći o ovom predmetu kojeg sam naslijedio, a slučaj se dogodio davno prije mog dolaska u bolnicu”- kaže to za Tris dr. Ante Županović, sanacijski upravitelj bolnice koji je najavio kako će se idući tjedan donijeti odluka o isplati sredstava (preko 800 tisuća kuna) oštećenoj obitelji Baljkas (Mija i Miran) iz Šibenika čije je prvorođeno dijete umrlo za vrijeme poroda još 2006. g.

dr. Ante Županović-Daj Bože da grešaka nema, ali i liječnici su ljudi i greške im se u poslu događaju. Znam da to nije utjeha oštećenoj obitelji, ali nakon njih koji su izgubili dijete, ispašta i bolnička ustanova koja sada mora isplatiti naknadu po pravomoćnom sudskom rješenju za grešku koju je počinio liječnik ili liječnica. Poznato mi je da se ranijih godina predlagala i nagodba, međutim nije mi poznato zašto se tada na nju nije pristalo jer je nagodba uvijek povoljnije i bolje rješenje. Idući tjedan sjest ćemo svi zajedno sa stol pa ćemo vidjeti kako i u kojem roku isplatiti sredstva koja ni za nas, kao ustanovu, nisu mala, priznaje sanacijski upravitelj Županović koji ni u jednom trenutku nije doveo u pitanje obvezu isplate naknade.
Na upit koliko je bolnica u zadnjih nekoliko godina isplatila sredstava po pravomoćnim sudskim presudama zbog grešaka liječnika i drugog medicinskog osoblja, ali i s drugih osnova, dr. Županović odgovara kako mu to nije poznato ali dodaje kako ima dosta procesa koji su u tijeku. Smatra kako je velika greška što se nije išlo na osiguranje liječnika od pogrešaka koje im se dogode na radu što je uostalom i sugestija i preporuka Europske unije. On je još prošle jeseni krenuo u postupak osiguravanja liječnika, međutim morao je stati jer je tada došla direktiva da će se u taj posao ići zajednički, na državnoj razini, i to putem javne nabave. Od tada je prošlo više od 10 mjeseci, a od raspisivanja javne nabave još nema ništa. Klinički bolnički centar Zagreb bio je zadužen za ovaj posao, podsjeća dr. Županović koji u osiguravanju vidi najbolje rješenje.
Ne slaže se sa praksom koju su uveli neki ravnatelji da se nakon što po pravomoćnoj presudi moraju isplatiti novac kao ustanova, taj novac potom potražuje od liječnika koji je u sudskom postupku proglašen krivim kao što se to ranijih godina dogodilo u šibenskoj bolnici. Takav potez smatra ishitrenim i nepromišljenim. Kako se suditi sa onima koji ti održavaju djelatnost, pita se sanacijski upravitelj koji ponavlja da je osiguravanje lječnika od mogućeg počinjenja greške na poslu najbolje rješenje.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI