Neovisni novinarski portal
22.4.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Brodosplit postao jedini proizvođač portalno-okretnih dizalica na Mediteranu i jugoistoku Europe

Brodosplit postao jedini proizvođač portalno-okretnih dizalica na Mediteranu i jugoistoku Europe

 

Ukrcajem na brod za prijevoz specijalnih tereta u brodogradilištu Brodosplit obavljena je isporuka portalno-okretnih lučkih dizalica tipa ‘Tukan 3000’, ugovorenih za njemačkog naručitelja, Kirow Ardelt u Eberswalde-u. Priopćeno je to iz Službe za odnose s javnošću Brodosplita.

Radi se o izradi, montaži i isporuci tri portalno-okretne lučke dizalice, nosivosti max. 63 tone i max. 50 m dohvata. Brodograditelji splitskog škvera u ugovornom su roku izradili čelične konstrukcije nogu i mostova portala, glavnog stupa i potpornja, bojanje, stepenište i predmontažu segmenata portala. Dizalice su po prvi put sastavljene na tračnicama u Brodosplitu i takve će, u svom cjelovitom profilu biti utovarene i transportirane u odredišnu luku ukrajinskog grada Yuzhny.

Nastavak je to realizacije ugovora koje je brodogradilište Brodosplit potpisalo sa njemačkim konzorcijem ‘Kranunion’ za proizvodnju portalnih, te portalno-okretnih dizalica namijenjenih za vertikalni transport u lukama i brodogradilištima. Zadovoljstvo naručitelja se ogleda i u činjenici da je početkom srpnja potpisan ugovor za gradnju nove tri portalne lučke dizalice tipa ‘Kranich 3000’, nosivosti max. 160 tona i max. 52,5 m dohvata, sa krajnjim odredištem u lukama Brazila i Grčke (Solun), a čija je gradnja već započela.
Ovime je brodogradilište Brodosplit postalo jedini proizvođač takvih vrsta dizalica na području jugoistočne Europe i Mediterana, sa mogućnošću direktnog ukrcaja na brod.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI