Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
IZDVOJENO
Autori ‘čudnog’ grba Grada Drniša: ‘To je naš najbolje razrađeni grb!’

Autori ‘čudnog’ grba Grada Drniša:
‘To je naš najbolje razrađeni grb!’

Šibenski dizajner Ante Filipović Grčić i arheolog Joško Zaninović potpisani su pod vizualno rješenje grba Grada Drniša, koji je ovih dana osvanuo na Independentovoj listi najčudniji grbova i zastava na svijetu.

sv_rok_22

Sveti Roko se vraćao u svoju rodnu Francusku iz hodočašća u Rimu, te se zaustavio u Riminiju, Novari i Piacenzi, pomažući bolesnima i nemoćnima. I sam je obolio od kuge te je protjeran u šumu. Prema legendi, dok je bolovao svaki dan mu je dolazio pas noseći kruh. Roko nije znao kako da nahrani psa pa je napravio ranu na nozi iz koje je tekla krv.
Ta je priča opisana u grbu Grada Drniša, čiji je sv. Roko zaštitnik od velike kuge 1735. Grb je ovih dana osvanuo na popisu britanskog The Independenta u konkurenciji ‘najčudnijih svjetskih grbova i zastava’. Zauzeo je zavidno treće mjesto, iza grbova i zastava Mozambika i Havaja. „To je naš najbolje razrađeni grb“, rekao nam je arheolog Joško Zaninović, ravnatelj drniškog Gradskog muzeja koji je, 2000. godine, s dizajnerom Antom Filipovićem Grčićem radio na dizajnu grba. „Grb je zadovoljio sve propozicije, bilo je šest-sedam korekcija, a krajnji rezultat je odličan.“
sv_rok_1
„Grb ispunjava sve heraldičke forme“, nadovezao se Ante Filipović Grčić, „posebno onu da grb mora biti jedinstven i originalan. Cilj je bio napraviti grb koji će poštovati sve propise, a istovremeno biti različit od većine ostalih. Grbovi su često simetrični, imaju štit, mač ili konjanika, a ovaj drniški u sebi ima kompletnu priču.“
Ništa na grbu nije slučajno; osim psa, kruha i krvave rane na nozi sv. Roka, tu je i znak školjke (jakovljeve kapice) na ramenu, koja je znak hodočasnika. Simbol Drniša tako se, iz nekog razloga, našao u društvu „čudaka“: Mozambika, Havaja, Nepala, Sjevernih Kavkaskih Emirata, Sicilije, Antarktike i Bermuda. Nije loše.
Top 8 najčudnijih grbova i zastava po The Independentu možete pogledati na ovom linku.
Povijesni prikazi sv. Roka

Povijesni prikazi sv. Roka

Povijesni prikazi sv. Roka

Povijesni prikazi sv. Roka

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI