Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
KRONIKA 112
Afera Agram: Bandić u Remetincu, odluka o žalbama i jamčevini idući tjedan

Afera Agram:
Bandić u Remetincu, odluka o žalbama i jamčevini idući tjedan

Milan Bandić i suradnici, suosumnjičenici u aferi Agram, ostaju u Remetincu, a odluku o žalbama na istražni zatvor i o ponuđenim jamčevinama za Pripuza, Lacu i Markusa, donijet će izvanraspravno vijeće ŽS u Zagrebu idući tjedan. Bandićeva imovina je blokirana, a u postupku se najavljuje saslušanje najmanje 270 svjedoka
Milan Bandić (foto Wikipedia)

Milan Bandić (foto Wikipedia)

Milan Bandić, prvooptuženi u aferi Agram, i skupina suosumnjičenika, od utorka borave u Remetincu, a odluku o žalbama na istražni zatvor i jamčevinama Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijet će idući tjedan. Zanimljivo je da Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik nije ponudio jamčevinu za svog branjenika ne očekujući da bi mu mogao biti određen istražni zatvor. S druge strane, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz ponudio je čak 7,5 milijuna kuna jamčevine, dok su Miro Laco, pročelnik Bandićeva ureda, i Ivan Markus, direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga, podnijeli zahtjev da ih se pusti na slobodu uz jamčevinu od 100 tisuća kuna. Odvjetnici osumnjičenih najavljuju žalbe na određivanje istražnog zatvora za njihove branjenike, a Tužiteljstvo na jamčevine za Pripuza, Lacu i Markusa. Spominje se i da bi Bandić , čija je imovina blokirana, mogao promijeniti odvjetnika…

U ovom iznimno kompleksnom i obimnom predmetu navodno će biti saslušano najmanje 270 svjedoka, a već se govori i o tzv. pokajnicama koji su vrlo brzo “propjevali”spašavajući vlastitu kožu. Mediji navode i poimenice da su bliske suradnice zagrebačkog gradonačelnika, pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne odnose  i imovinu Ines Bravić te načelnica Odjela za pravne poslove Ureda za imovinu Koraljka Rožanković Uremović, iskazujući pred USKOK-om, decidirano izjavile da je cijeli posao oko zamjene zemljišta s tvrtkom Bramgrad projekt vodio sam Bandić, a nakon čega su puštene.  Pritvor je izbjegao i Dragutin Kosić, voditelj podružnice ZG holdinga za upravljanje sportskim objektima, ali i Ante Dodig, direktor Plinare .

Postupak se vodi oko pet koruptivno-kriminalnih slučajeva u kojima je Milan Bandić u pravilu prvoosumnjičeni, a tereti ga se da je Grad Zagreb, ukupno, u svim inkriminacijama koje mu se stavljaju “na dušu”, oštetio za oko 20 milijuna kuna. Tu su sporno pogodovanje tvrtki Cezar u dobivanju posla odvoza krupnog otpada, nezakoniti poslovi  s Bramgrad projektom, utaja poreza koji nije platio na donacije primljene nakon završetka predsjedničkih izbora 2010. u kojima je i sam bio kandidat, te trgovanje utjecajem kod protupravnog zapošljavanja bliskih osoba u Zagrebački holding i Gradsko poglavarstvo. A per fin, spominje se i korištenje službenog vozila u privatne svrhe, što se, uz sve ostale inkriminacije, doima kao neuspješan vic.

Najnoviju “uskočku” istragu i uhićenja od prvog dana prati stigma politički motiviranog i tempiranog procesa, navodno, dijelom inspiriranog predstojećim izborima, a  ponajviše, tvrdi se, s ciljem skretanja pažnje javnosti s jednog drugog, daleko većeg i dalekometnijeg procesa, onog protiv bivših čelnika UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji se upravo vodi  na sudu u Njemačkoj.  Policija odlučno odbacuje sve takve konstrukte pozivajući se na zakon koji ne ostavlja ni najmanje mogućnost utjecaja ministra unutarnjih poslova na provođenje kriminalističkog istraživanja, a PN USKOK, koji je vodio akciju Agram, samo je jedna od ustrojstvenih jedinica uprave kriminalističke policije čiji je posao i provođenje kriminalističkih istraživanja kada se radi o teškim koruptivnim kaznenim djelima.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI