Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
KULTURA
3C i tričarije: Nadrealistička djela Josipa Seissela u Krševanu

3C i tričarije:
Nadrealistička djela Josipa Seissela u Krševanu

U suradnji s MSU-om, u šibenskoj Galeriji sv. Krševana danas će (četvrtak, 16. listopada) u 19 sati biti otvorena izložba hrvatskog arhitekta, urbanista i slikara Josipa Seissela.

ds-270

Glavninu likovnog stvaralaštva arhitekta i urbanista Josipa Seissela predstavljaju nadrealistički radovi nastali u razdoblju od gotovo pola stoljeća. Za prvo predstavljanje Seisselovog likovnog stvaralaštva u Šibeniku odabrana je njegova antologijska serija od 19 verbo-vizualnih radova u akvarelu, tušu i temperi koja je objedinjena u ciklus pod nazivom „3C i tričarije“.
„U seriji ‘3C i tričarije’ vokabular nadrealizma kao podsvjesno, enigmatsko i začuđujuće duhovito, uklapa se u sistem igranja riječima, rastavljajući ključni pojam naveden u naslovu na značenjski smislene slogove koje potom vizualno interpretira, sastavlja novu sliku. Time traži ponovno detaljno iščitavanje i analiziranje svakog dijela kompozicije da bi se otkrilo skriveno ili višeslojno značenje“, objašnjava kustosica Ivana Klancir, koja postavlja šibensku izložbu Josipa Seissela.
ds-850
Josip Seissel, arhitekt, urbanist, slikar i pedagog rođen je 1904. u Krapini. Diplomirao je arhitekturu na Tehničkom fakultetu u Zagrebu. Kao arhitekt i urbanist radio je na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, sudjelovao je i bio nagrađivan na gotovo svim važnijim urbanističkim natječajima bivše države. Usporedo sa službenom urbanističkom karijerom, međutim, cijelog se života bavio i likovnim stvaralaštvom te je za sobom ostavio velik crtački i slikarski opus. Umro je u Zagrebu 1987. godine.
Izložba u Galeriji sv. Krševana u Šibeniku može se razgledati do 2. studenog.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI