Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Gradsko vijeće Šibenika: Većina izglasala novo kreditno zaduženje Grada, SDP napustio sjednicu

Gradsko vijeće Šibenika:
Većina izglasala novo kreditno zaduženje Grada, SDP napustio sjednicu

Gradsko vijeće Šibenika u "popravnom" pokušaju odlučilo je zadužiti Grad za novih 20 milijuna kuna kako bi osiguralo realizaciju velikih gradskih projekata, od TEF-a, preko garaža ispod Poljane do šibenskog Sveučilišta. SDP odlučno protiv, jer krediti nisu jedini model financiranja projekata

Gradsko vijeće Grada Šibenika - sjednica 25. rujna 2014. (Foto H. Pavić) (1)Grad Šibenik zadužit će se za novih 20 milijuna kuna kako bi mogao podmiriti obveze prema INI i skinuti hipoteke sa zemljišta TEF-a (12 milijuna kuna), otvoriti šibensko Sveučilište, izgraditi garaže ispod Poljane i realizirati druge projekte. Odluku o novom zahtjevu za kredit je donijelo Gradsko vijeće s potporom svih, osim SDP-ovih vijećnika. “Za” su glasovali čak i koalicijski partneri socijaldemokrata, HNS i HSLS!

S izuzetkom hipoteke na zemljištu TEF-a, SDP kredit ne podupire, jer drže da krediti nisu jedini model financiranja navedenih projekata. Čemu krediti, kažu, ako se gradski proračun puni vrlo dobro, ako Grad s 30.rujna 2014. nema ni kune duga, ako se od ulaznica za tvrðavu sv. Mihovila ostvarilo preko tri milijuna kuna, ako se i dalje od graðana naplaćuje udvostručena cijena komunalne naknade, ako se od legalizacije bespravnih objekata ubralo tri milijuna.Tu nešto ne štima, drže u SDP-u, procjenjujući da ih vladajući ili lažu, ili novac negdje curi… – U nešto više od godinu dana ova vlast je podigla dva kredita, a niti naslijeđene projekte nisu bili sposobni završiti bez zaduživanja i ankesiranja čime su vrijednost radova povećali za trećinu – kazao je SDP-ov vijećnik Joško Šupe. Posebno je zanimljivo, primjetit će, da otplata glavnice po tim kreditima dospijeva u prvoj godini mandata sljedeće vlasti (!?). I dok Šupe i SDP odbijaju kreditima, kako vele, trošiti budućnost šibenske djece, dotle gradonačenik Burić u njihovom otporu prepoznaje protivljenje razvoju i pljuvanje po vlastitom gradu. Oni koji su protiv kredita za valorizaciju prostora TEF-a, višeetažne garaže ispod Poljane, otvaranje šibenskog Sveučilišta, kvalitetnije raskrižje na Baldekinu, realizaciju projekta Odeon, ti ne vole grad – etiketira gradonačelnik SDP-ovo neslaganje s kreditom i poziva ih da ne šire defetizam i dezinformacije. Uostalom, reći će pročelnica za financije Grada Senka Ramljak, opirete se kreditu, kao da ste zaboravili da ste i vi, u mandatu SDP-HNS-ove vlasti, u veljači 2012. podigli kredit od 10 milijuna kuna na rok od 20 godina za Regionalni centar za zbrinjavanje otpada Bikarac. A čija djeca će to otplaćivati – vratila je lopticu SDP-u Senka Ramljak. Činjenicu da je odluka o kreditu po drugi put na Gradskom vijeću, jer je Ministarstvo financija šibenski zahtjev odbilo zbog nekorektno ispunjenog obrasca, vladajući objašnjavaju sitnim tehničkim izmjenama koje naknadno donose zahvaljujući nejasnim uputama Ministarstva financija (?).

Štednja u gradskoj upravi

SDP raspolaže podacima da je gradska uprava u godinu mandata aktualne HDZ-HSP AS vlasti broj zaposlenih povećala za 20 posto. Kupljen je i novi automobil za gradonačelnika, a Grad se nije odrekao ni angažmana vanjskih PR agencija. U džep građana se ponovo ulazi, dvostruko većom komunalnom naknadom, a Grad nimalo ne štedi – tvrdi SDP-ova vijećnica Anita Jakšić. Netočno – uzvraća pročelnica za financije Senka Ramljak – jer u godinu dan broj zaposlenih povećao se za svega 9, od čega je osam ljudi angažirano na poslovima legalizacije bespravnih objekata. Novi auto? Da, golf bez ikakve dodatne opreme. To što govorite obična je demagogija, i da se mene pita zahtijevao bi da se kupi deset novih vozila jer se naši djelatnici voze u automobilima starim preko deset godina, dotarjalim i nesigurnim- tvrdi šibenski gradonačelnik Željko Burić i poručuje: Stvorili ste priču radi koje se nitko ne usuđuje kupiti ni bicikl, a kamoli automobil. Počnite se ponašati kao graðani EU!

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI