Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Vlada Federacije BiH i Aluminij Mostar se dogovorili o podmirenju dugovanja

Vlada Federacije BiH i Aluminij Mostar se dogovorili o podmirenju dugovanja

Nakon višemjesečnoga usuglašavanja od strane Aluminija d.d. Mostar i JP Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne d.d. Mostar, te pristanka članova nadzornih vijeća dvaju poduzeća, Vlada FBiH dala je svoju suglasnost na Ugovor o izmirenju dospjeloga dugovanja između Aluminija i EPHZHB.

Riječ je o dugovanju koje je, na dan 31. srpnja 2014. godine, iznosilo 115,7 milijuna KM. Toj se svoti treba pridodati 5,1 milijun KM zateznih kamata koje će se, sukladno odredbama iz Ugovora, otplatiti u 48 mjesečnih obroka (ukupno oko 120,8 milijuna KM ili 468 milijuna kuna). Priopćio je to Darko Juka, predstojnik Ureda za odnose s javnošću Aluminija d.d. Mostar.

ljevaonica
Nadalje, iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH priopćeno je kako se Ministarstvo financija u Vladi FBiH obvezalo pripremiti izmjenu ranije odluke kojom je bilo definirano pitanje kamata između gospodarskih društava s državnim vlasničkim udjelom. Cilj izmjene ove odluke je smanjenje Aluminijevih obveza koje su proizišle s osnove kamata.
Podsjećamo, Aluminij se početkom tekuće godine našao pod blokadom zbog spomenutoga dugovanja, a tek je imenovanjem današnje Uprave mostarske tvornice, kao ishod dugotrajnih pregovaranja i poteza dobre volje, došlo do pomaka odnosno deblokade, nakon koje je Aluminij otpočeo s redovitim izmirivanjem ukupnih tekućih obveza po mjesečnim računima za potrošenu električnu energiju.
– Razloga za zadovoljstvo ima, ali ne možemo si priuštiti opuštanje jer je još uvijek veliki posao pred nama. Aluminij je krenuo putem oporavka i predstoji nam, nakon potpisivanja ovoga ugovora s EPHZHB, rješiti pitanje odnosa i s drugim vjerovnicima. Također, mora se znati da je Aluminij suočen s dugotrajnom krizom i gubitkom likvidnosti, pretrpio i još uvijek trpi neugodne posljedice u proizvodnomu procesu i to ponajprije zbog nemogućnosti ulaganja u remont elektrolitičkih peći, u nabavu sirovina, zamjensku opremu i slično. To su prioritetni ciljevi kojima smo posvećeni, jer su od presudnoga značenja za osiguranje postojanoga i normalnoga poslovanja i postupnog oporavka Aluminija – istaknuo je direktor Nikica Ljubić čije riječi u priopćenju za javnost prenosi Darko Juka.
Podsjetimo, šibenski TLM je dugi niz godina sirovinu za svoju proizvodnju nabavljao iz Aluminija Mostar, nakon što je u ratu uništen šibenski pogon Elektrolize.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI