Neovisni novinarski portal
27.2.2021.
POLITIKA
Uspomena na heroje sa Šibenskog mosta

Uspomena na heroje sa Šibenskog mosta

Središnja proslava obilježavanja 23. obljetnice Spomendana Rujanskog rata održat će se u utorak, 23. rujna 2014. godine u Šibeniku.

Mladen Markač (2)

Šibenik je između 16. i 23. rujna 1991. godine izvojevao jednu od najsjajnijih i najvažnijih pobjeda u Domovinskom ratu. Tog 16. rujna Šibenik je napadnut s mora, kopna i zraka, a malobrojni i lako naoružani branitelji na prilazima gradu uspjeli su zaustaviti 9. korpus JNA i četnike predvođene ratnim zločincem Ratkom Mladićem. Istovremeno s pokušajima da izbije na more kraj Bibinja pred Zadrom, general-major Ratko Mladić s 9. kninskim korpusom JNA-a i ‘Martićevcima’ uz pomoć zrakoplovstva i mornarice, ali i snaga JNA blokiranih u vojarnama u gradu, pokušao je Dalmaciju prepoloviti na dva dijela kod Šibenika i Vodica. Sa 120 oklopnjaka, tenkova, oklopnih transportera i samohodnih topova 16. rujna 1991. godine uspio je doći nekoliko kilometara pred Šibenik. Došli su do samog Šibenskog mosta, te do samog ulaza u Vodice. JNA potpognuta četnicima s mosta i iz okolnih okupiranih mjesta, kao i iz vojarni i ratnih brodova, te zrakoplova tjedan dana je bombardirala Šibenik, pokušavajući razaranjem i ubijanjem civila slomiti moral branitelja. Nije im uspjelo. Tijekom sedmodnevnog rata branitelji su uspjeli zauzeti topničku bitnicu na Žirju, razoružati JNA u vojarnama u Šibeniku i Rogoznici, te u konačnici 23. rujna otjerati neprijatelja desetak kilometara od Šibenskog mosta i od Vodica, gdje je ostao sve dok u Oluji nije potpuno poražen.

Tim povodom u Šibeniku Grad i Županija sutra orgaiziraju proslavu. Izaslanstvo Šibensko-kninske županije predvođeno županom Goranom Paukom i izaslanstvo Grada Šibenika predvođeno gradonačelnikom dr. Željkom Burićem skupa sa izaslanstvima udruga proisteklih iz Domovinskog rata sutra u 17 sati položit će cvijeće i zapaliti svijeće kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj u spomen na poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Poziv za polaganje vijenaca upućen je predstavnicima policije, vojske, HRM-e, Uredu državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji te političkim strankama.

U 17.15 sati kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu održat će se komemoracija, nakon koje će u 17.45 sati okupljeni branitelji krenuti u mimohod prema tvrđavi svetog Mihovila (Ulicom Stjepana Radića do Poljane).

Predviđeni dolazak branitelja na tvrđavu sv. Mihovila je u 18.30 sati kada će biti snimljena milenijska fotografija.

Kulturno zabavni program na tvrđavi svetog Mihovila počet će u 19 sati. U programu će nastupiti KUD Kljaci, Klape: Bunari, Mela, More, Skradinke i Adriaticum.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI