Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
EKOLOGIJA / IZDVOJENO
U Tribunju, Vodicama i Srimi trenutno se ispumpava 250 objekata

U Tribunju, Vodicama i Srimi trenutno se ispumpava 250 objekata

Uslijed obilnih kišnih oborina, koje od srijede padaju gotovo na cijelom području Republike Hrvatske i dalje dolazi do plavljenja stambenih, gospodarskih i cestovnih objekata te poljoprivrednih površina, javlja Državna uprava za zaštitu i spašavanje, koja je ocijenila da je najteže stanje bilo je na području Šibensko-kninske županije, na potezu od Tribunja do Šibenika te na široj okolici Splita.Poplave u Vodicama i Tribunju (Foto H. Pavić) (18)

– Obilne kišne oborine uzrokovale su poplavljivanje mnogobrojnih objekata na području županije, a najteža je situacija bila u Tribunju, Vodicama i Srimi te dijelovima Šibenika i u Šibenskom zaleđu. Županijski centar 112 Šibenik zaprimio je preko 600 poziva građana. Na terenu su sve raspoložive nadležne službe, a upućene su i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Šibenika i Zadra. Tijekom 11. rujna bilo je i nekoliko intervencija evakuacije građana iz poplavljenih objekata. Izvršena je evakuacija djece iz dječjeg vrtića “Tamaris” u Vodicama. Na intervencijama je angažirano 121 vatrogasaca s 35 vozila iz 4 javne vatrogasne postrojbe, 16 dobrovoljnih vatrogasnih društva i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik i Zadar. Trenutno se ispumpava oko 250 objekata – javlja DUZS u jutrošnjem izvještaju o obrani od poplava.
Oko 4000 vreća za pijesak raspoređene su na najkritičnija mjesta. Bez električne energije jučer su bili su: Tribunj (11. rujna od 09:40 do 15:00 sati), Raslina (11. rujna od 10:55 do 10:00 sati) i dio Vodica (11. rujna od 11:50 do 12:07 sati). Održane su sjednice i Stožera zaštite i spašavanje Grada Vodica i Općine Tribunj. Poslije 18:00 sati se stanje počelo smirivati pa su vatrogasne postrojbe, koje su djelovale i imale 50-tak intervencija na području Tribunja vraćene u sjedišta. Tijekom noći 11./12. rujna nastavljene su tehničke intervencije u Vodicama i Srimi na ispumpavanju objekata.

Iz vodičke gradske uprave kažu kako će današnje vedrije jutro omogućiti službama i građanima detaljno raščišćavanje i popravljanje šteta. – Tijekom jučerašnjeg dana pristiglo je preko 250 dojava građana kojima je zatražena pomoć vatrogasaca i gradskih službi. Grad Vodice zahvaljuje svim javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima s područja naše županije, od Pirovca do Rogoznice koji su u rekordnom roku došli u pomoć vodičkim vatrogasnim snagama, komunalnim službama i volonterima kako bi pružili pomoć ugroženim građanima – kažu na službenim stranicama Grada Vodica.
 Jučer je u Vodicama održan i sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje i Civilne zaštite na čijem čelu su dogradonačelnik Luka Lipić i predsjednik Gradskog vijeća Danijel Lasan Zorobabel,  koji su koordinirali radom pedesetak volontera, članovima gradskih udruga i komunalnih tvrtki koji su na najkritičnijim mjestima dostavili vreće s pijeskom, očistili zakrčene ceste i pomagali pri ispumpavanju kuća. Točne štete još se ne mogu procijeniti, potopljeno je tridesetak brodova, poplavljeno preko stotinu kuća, ali na sreću nisu bili ugroženi ljudski životi. Grad Vodice će uputiti prijedlog županu Goranu Pauku da se proglasi elementarna nepogoda. Sve su službe i dalje na terenu, pripremljeni su zečji nasipi na dijelovima koji su i jučer bili najugroženiji, jer vremenska prognoza upozorava da nas večeras očekuje jednako jaka i intenzivna kiša.

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI