Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
GOSPODARSTVO / KULTURA
Buduća tvrđava Barone

Tvrđava Barone:
sedam poduzeća bi rado radilo građevinske, elektro i strojarske radove

Buduća tvrđava Barone

Barone (2)

Tvrđava Barone je korak bliže od početka obnove i uređenja. Iz Grada Šibenika javljaju kako su otvorili ponude za uređenje tvrđave Barone, a za što je inicijativa krenula od udruge građana – Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

– U otvorenom postupku javne nabave za građevinske radove na uređenju objekta i okoliša na tvrđavi Barone pristiglo je ukupno sedam ponuda sljedećih ponuditelja: APEX-ING d.o.o., Sesvete; SPEGRA INŽENJERING d.o.o., Split; BUČIĆ GRADNJA d.o.o., Šibenik; FIDAL d.o.o., Rijeka; PLOTER d.o.o., Zadar; MINIGRADNJA d.o.o. Vodice; TEH-GRADNJA d.o.o., Zagreb. Zaprimljene ponude kreću se u rasponu od 4.053.966,22 do 6.566.664,05 kuna, te će se nakon pregleda i ocjene ponuda znati ime odabranog ponuditelja, a procijenjena vrijednost nabave (bez pdv-a) iznosi 5.047.348,00 kn – kažu, uz napomenu kko će nakon ocjene ponuda biti odabran najbolji ponuđač.
Zanimljivo je kako je razlika između najskuplje i najjeftinije ponude čitavih 2,5 milijuna kuna. Što bi sve zainteresirane tvrtke trebale uraditi na tvrđavi Barone?
– Radovi koji su ponudom obuhvaćeni su: građevinsko-obrtnički, elektro-instalacijski i strojarski. Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine na dobrobit svih građana Šibenika te stvaranje atraktivnog izletničkog lokaliteta od kojega bi indirektnu korist imalo cijelo stanovništvo dok bi direktnu korist mogli imati lokalni poduzetnici – pojašnjava se.
Barone (1)
Inače, procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.385.645,00 €, od kojih će EU projekt sufinancirati s milijun EURa, što je ujedno i najveći iznos koji se mogao odobriti, dok će preostali dio sredstava osigurati Grad Šibenik, prema podacima iz evaluacijske komisije Središnje agencije za financiranje i ugovaranje. Podsjetimo, ovaj je projekt u fazi natjecanja za EU-sredstva bio ocijenjen s najboljim ocjenama.
Inače, prema idejnom projektu koji je začet prije nešto više od  dvije godine na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi  tzv. augmented reality tehnologiju (u slobodnom prijevodu – tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. To znači kako će posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) i sličnih naprava moći promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. S tim u vezi posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću.
Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Postojeći objekt će se ukloniti i izgradit će se novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca. Uz sami objekt, iskoristit će se prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se i dječje igralište – u kratkim crtama se može opisati projekt.
Tako bi već sljedeće godine nakon sv. Mihovila i druga šibenska utvrda trebala dobiti novi život, a onda će se isto dogoditi i s tvrđavom sv. Ivana koja je već dobila kolokvijalni naziv Dječja tvrđava, budući da će zabavno-edukativnim sadržajima biti prvenstveno namijenjena djeci i mladima.  Nakon toga na redu je pomorska utvrda sv. Nikole.
Buduća tvrđava sv. Ivan

Buduća tvrđava sv. Ivan

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI