Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
Tko je zagadio vodu? Ivanal: Energično odbijamo, ne postoji opasni otpad…

Tko je zagadio vodu? Ivanal:
Energično odbijamo, ne postoji opasni otpad…

Službe Ministarstva zdravlja, Ministarstva zaštite okoliša i policija u suradnji s Državnim odvjetništvom još uvijek istražuju uzroke zagađenja izvorišta Jaruga zbog kojeg je 80.000 žitelja Šibensko-kninske županije danima bilo bez vode za piće, kuhanje i osobnu higijenu. Iz policije nema novosti o istrazi, a prozvani vlasnici bivše Tvornice aluminija niječu odgovornost.

Lozovac - ruševine tvornice aluminija (Foto H. Pavić) (4)

Iz sada već raspuštenog Stožera za zaštitu i spašavanje Šibensko-kninske županije kao mogući izvori zagađenja spominjali su se okoliš kninske tvornice DIV-TVIK i okoliš bivše Tvornice aluminija Lozovac na Lozovcu. Saborski zastupnik Ivan Klarin siguran je da zagađenje stiže iz Knina, dok je direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Miho Mioč za zagađenje javno optužio bivšu tvornicu u Lozovcu. Kako nam je kazala Marica Kosor, policija je obavila očevid, ali za sada nije utvrđeno tko je kriv za zagađenje vodocrpilišta.

Oglasila se i prozvana tvtka Ivanal, vlasnica bivše tvornice na Lozovcu, koja je zbog neposredne blizine Skradinskom Buku i vodocrpilištu Jaruga označena kao mogući krivac. 

Obzirom na javnu izjavu neodgovornih pojedinaca i to neuobičajeno precizno usmjerenu na tvrtku Ivanal d.o.o. da je putem svojega vlasništva na prostoru Lozovac odgovorna za onečišćenje vode u vodovodnom sustavu grada Šibenika i šire, Ivanal informira javnost o slijedećem: Ivanal je u suradnji s meritornim institucijama, konkretno s predstavnicima inspekcijske službe i Policijske uprave, obavio 16. rujna 2014. uvid na lokaciji Lozovac, a unutar prostora gdje se do 2009. godine realizirala aktivnost Tvornice aluminija Lozovac. Predstavnici tvrtke Ivanal su odgovorili na sve postavljene upite i dozvolili uvid u sve prostore i sustave interesantne kao moguće izvore onečišćenja. Po završetku postupanja ovlaštenih institucija Ivanal će javnost izvijestiti o rezultatima provedenih uvida.
Tvrtka Ivanal energično odbija odgovornost za situaciju koja je opterećivala javnost zbog nemogućnosti korištenja vode iz vodovodnog sustava. Ivanal suosjeća sa žiteljima Šibensko-kninske županije zbog do sada neobjašnjenog onečišćenja vode, te uvjerava tu istu javnost da na prostoru nekadašnje Tvornice aluminija Lozovac ne postoji opasni otpad koji bi mogao utjecati na životni okoliš – stoji u priopćenju koje potpisuje direktor Ivanala Vladimir Ivanović.   

TAL je danas sablasno pust. Postapokaliptični prizori napuštene tvornice nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim. Tim više što sablasnu tišinu razvaljenih pogona u kojima su nekad radile tisuće radnika danas narušavaju tek zvukovi slapova rijeke Krke – Skradinskog Buka – koji se nalaze kojih par stotina metara dalje. Kako danas izgleda nekadašnja Tvornica aluminija Lozovac pogledajte u fotogaleriji:

[wzslider]

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI