Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
KULTURA
Vojo Šindolić (Foto: ŠibenikIN)

Svjetska ekskluziva FALIŠ-a:
Otvorena izložba neprocjenjivog bitničkog blaga

Vojo Šindolić (Foto: ŠibenikIN)

Festival alternative i ljevice u Šibeniku jučer je nastavljen izložbom, teološkim okruglim stolom, predstavljanjem knjige i raspravom o financiranju umjetnosti nekad i sad.

Vojo Šindolić (Foto: ŠibenikIN)

Vojo Šindolić (Foto: ŠibenikIN)

Vojo Šindolić je jedan živopisan lik, možda i najzanimljivija faca ovogodišnjeg FALIŠ-a. Profesor komparativne književnosti, pjesnik, prevoditelj, novinar. Voji Šindoliću je na njegovu životu lako biti zavidan. Šindolić je bio urednik kultnog Džuboksa, u sedamdesetima je intervjuirao Zeppeline, Floyde, Dylana, a na FALIŠ je pozvan zbog dugogodišnjeg prijateljevanja s autorima američke beat generacije, s kojima je živio, radio, putovao i predavao. To su redom: William S. Burroughs, Gregory Corso, Lawrence Ferlinghetti, Gary Snyder, Michael McClure, Robert Creeley, Patti Smith, Andy Warhol, Ken Kesey, Hunter S. Thompson, Charles Bukowski…

Vojo Šindolić donio je u Šibenik neprocjenjivo blago – skice, crteže i slike gore pobrojanih bitnika, suluda i iznimno interesantna djela koja su od jučer izložena u šibenskoj galeriji Matija. Ova privatna zbirka, za koju svijet dojučer nije ni znao da postoji, desetljećima su bila skrivena ispod Šindolićeva dubrovačkog kreveta. Šibenik i FALIŠ dobili su svjetsku ekskluzivu, a laička procjena organizatora festivala je da se vrijednost izloženih radova vjerojatno broji u desecima, ako ne i u stotinama tisuća eura. Za štovatelje, kao i za američku i svjetsku kulturnu povijest, zbirka je neprocjenjiva.

– Sve to je to proizašlo iz rock and rolla – rekao je Vojo Šindolić jučer na otvaranju izložbe „Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza i ostali“.

Redoviti program FALIŠ-a na Maloj loži jučer je bio otvoren okruglim stolom na temu „Zašto (nas) se crkva boji?“. O pomankanju pluralizma u društvu i crkvi, srednjovjekovnom dualizmu dobra i zla, nedostatku dijaloga, „plemenskoj religiji“, promašenom inzistiranju s oltara na moralnim, umjesto na socijalnim pitanjima i mnogočemu drugome raspravljali su teolozi Branko Sekulić i Zoran Grozdanov te znanstvenica Jadranka Brnčić. Rasprava koja je otvorila puno pitanja, s naglaskom na traženju ideološkog i praktičnog „pomirenja“ crkve i civilnog društva, nastavila je drugog dana FALIŠ-a glavnu temu festivala – crkva i društvo.

Na FALIŠ-u se jučer predstavio i bosanskohercegovački pisac Selvedin Avdić, koji je došao sa svježom knjigom „Moja fabrika“, a za kraj jučerašnjeg dana ostavljena je filozofska rasprava na temu „Neposredna proizvodnja umjetnosti“ o čemu su raspredali Emir imamović Pirke, Kruno Lokotar, Selvedin Avdić i filmaš Goran Dević.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI