Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Spužvama do novih lijekova za rak, osteoporozu, virusnih oboljenja, malarije i upala

Spužvama do novih lijekova za rak, osteoporozu, virusnih oboljenja, malarije i upala

Kako nam morski organizmi mogu pomoći u pronalasku novih lijekova?

Danas u Rovinju, u organizaciji Centra za istraživanje mora Instituta „Ruđer Bošković“, starta s radom Ljetna škola u kojoj će do 22. rujna sudjelovati vodeći europski morski biolozi, medicinski stručnjaci i stručnjaci nanotehnologije. Riječ je o školi koja se održava u sklopu projekata Europske unije (EU) BlueGenics i CoreShell vrijednih 7 mil. Eura.

spužve, snimila : J. Klisović

 

Kako nam morski organizmi, posebno spužve, mogu pomoći u pronalasku novih lijekova?

Kako su najavili iz Odjela s javnošću Instituta “Ruđer Bošković” , stručnjaci različitih ali srodnih profila predstavit će u Rovinju rezultate istraživanja iskoristivosti morskih živih sustava i organizama za razvoj i izradu korisnih proizvoda, njihov potencijal za razvoj lijekova i terapija za liječenje suvremenih bolesti, te druge tehnološke primjene. Naime, morski organizmi, posebno spužve i njima pridruženi mikroorganizmi, predstavljaju neiscrpan izvor novih bioaktivnih spojeva koji se mogu koristiti u biomedicinskim istraživanjima i liječenju različitih oboljenja poput raka, osteoporoze, virusnih oboljenja, malarije i upala.
Razvija se nova generacija nanočestica
Nanomaterijali su, također, od ogromnog značaja za mnoge primjene u nanotehnologiji i nanomedicini. Međutim, tek je nedavno, zahvaljujući konzorciju znanstvenika projekta CoreShell, postalo moguće razviti novu generaciju funkcionalnih nanočestica i to primjenom jedinstvenih proteina iz morskih organizama. Ove nanočestice će se, osim u farmacijji, koristiti i za uklanjanje teških metala iz kontaminiranih vodenih otopina (odnosno za sanaciju zagađenja), te za razvoj inovativnih strategija protiv onečišćavanja okoliša.
Institut “Ruđer Bošković” uspješno surađuje na više razvojnih projekata
CoreShell projekt pokrenut je, podsjetimo, 2011. godine u sklopu Sedmog okvirnog programa EU-a, a u suradnji Sveučilišnog medicinskog centra Johannes Gutenberg u Mainzu (Njemačka) i Instituta „Ruđer Bošković“ u Zagrebu i Rovinju. Nakon uspješno suradnje na tom projektu, EU je 2012.g. pokrenula projekt BlueGenics vrijedan 6 milijuna eura koji okuplja 16 vodećih istraživačkih institucija i tvrtki iz: Kine, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Islanda, Italije, Portugala, Švedske i Velike Britanije.
Okupljeni stručnjaci iz više zemalja istražuju bioaktivne spojeve i razvijaju njihovu održivu proizvodnju iz morskih organizama koji žive u uobičajenim, ali i u ekstremnim uvjetima morskog okoliša. Takvi novi bioaktivni spojevi mogli bi se iskoristiti za proizvodnju novih lijekova za prevenciju i liječenje širokog spektra bolesti.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI