Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
GOSPODARSTVO
Skradinski buk, snimila . J. Klisović

Skradin- apsolutni kolovoški turistički rekorder u županiji. Dobri turistički rezultati u županiji i na razini države

Skradinski buk, snimila . J. Klisović

Unatoč lošim vremenskim uvjetima koji su definitivno obilježili ovo ljeto, na razini Šibensko-kninske županije turizam, srećom nije stagnirao. U kolovozu je, štoviše ostvaren porast od 6 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima kojih je bilo 1,8 milijuna. S obzirom na loš srpanjski rezultat u čemu ova županija nije bila iznimka, podaci za prvih 8 mjeseci su nešto lošiji, odnosno ostvareno je 2 posto više dolazaka turista ali su noćenja podbacila tako da su ukupni rezultati na razini prošlogodišnjih što nikako nije loš rezultat.

Skradinski buk, snimila . J. Klisović

Skradinski buk, snimila . J. Klisović

Dobri su i ukupni turistički rezultati za  8 mjeseci na razini Hrvatske. Ministar Darko Lorencin danas je u Zadru iznio podatak o 5-postotnom porastu u dolascima i 2,3 postotnom povećanju noćenja. Porast je ostvaren u svim županijama, a prednjače Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko neretvanska županija.
Željana Šikić, direktorica županijske TZ za Tris kaže kako je zadovoljna ovogodišnjim ostvarenjima.
-Treba biti iskren i priznati da je manjak sunčanih, a višak kišnih dana otjerao brojne goste iz kampova koji su nam, inače vrlo skloni. Upravo smo se vratili sa specijaliziranog sajma o kampingu koji se održao u Dusseldorfu u Njemačkoj i mogu reći da sam ostala zatečena koliko nas kampisti traže. Mnogi su obećali doći, ali pod uvjetom da vrijeme bude dobro. Riječ je o ciljanoj potražnji kojoj se veselim, reći će direktorica Šikić koja djelomično opravdanje za lošije rezultate ostvarene u hotelskim smještajnim kapacitetima nalazi u problemima u koje su zapale dvije hotelske kuće u Vodicama- Imperial i Punta.Ove su hotelske kuće imale lošiji buking od prošlogodišnjeg pa ukupni rezultati za hotelski smještaj, zapravo i ne čude. Punta je, primjerice u sezonu krenula bez dviju depadansa, odnosno radili su samo s temeljnim smještajnim kapacitetima. U takvim uvjetima o plusevima se teško može govoriti.
Vodice, snimila : J. Klisović

Vodice, snimila : J. Klisović

Kolovoz je za Šibenik bio dobar, a ostvareno 5- postotno povećanje govori o solidnoj popunjenosti kakvu je zabilježio i Primošten (6 posto u plusu). Apsolutni kolovoški rekorder je grad Skradin koji je ugostio skoro 4 tisuće gostiju koji su ostvarili nešto preko 11 tisuća noćenja. Riječ je o gotovo 60- postotnom povećanju.
Vodice su zbog navedenih problema s dvije hotelske kuće i u kolovozu ostvarile minus i to od 4 posto, odnosno ostvarili su preko 148 tisuća dolazaka i gotovo 900 tisuća noćenja. Skradin je, gledajući ukupnost ovogodišnjih brojki, dobro prošao. U 8 mjeseci posjetilo ga je 9 tisuća gostiju, a broj noćenja premašio je 26 tisuća.
NP "Krka", snimila : J. K.

NP “Krka”, snimila : J. K.

Skradin se na iznenađenje mnogih ovo ljeto prometnuo u turističku perjanicu koja svjedoči kako se ustrajnošću i malim koracima može do velikih rezulttata. Damir Nakić za Tris, međutim spušta „lotpicu“ navodeći kako je riječ o malim brojkama tako da povećanje od 60 posto ne proizvodi realno velike brojke. Skradin trenutačno raspolaže tek sa oko 400 ležajeva, odnosno u odnosu na prošlu godinu smještajni kapaciteti porasli su za 5 posto i otuda povećanje koje, izraženo u postotcima, izgleda bombastično, a realno gledajući, to nisu.
– Za razliku od prošle godine, ove imamo Informativni centar u kojem iznajmljivači prijavljuju svoje goste pa je prijavljivanje znatno urednije nego lanjske godine. Ranije su „paušalci“ mislili da ako plaćaju svoje obvezea ne moraju prijavljivati goste, a nakon otvaranje Informativnog centra sve se promijenilo. Tu je već spomenuto povećanje smještaja, a kao treći razlog koji je doveo do većih brojki i postotaka svakako je bogati kulturni program u kojem je bilo „za svakoga ponešto“. Glavni mamac turistima, nedvojbeno je NP „Krka“ sa svojim čudesnim slapovima, kaskadama, jezerima, kulturnom i tradicijskom  baštinom…Skradin je pored Lozovca glavni punkt za Skradinski buk pa, zapravo čudi kako se tamošnji žitelji nisu i ranije „probudili“ nudeći gostima svoje sobe i apartmane. Nažalost, prostora za gradnju hotela, po postojećoj planskoj regulativi, zasad nema.
Nakić ne krije nezadovoljstvo trenutačnom nemogućnošću povećanja smještajnih kapaciteta koji su ograničeni prostorno-planskom regulativom. U postojećim gabaritima puno se više i ne može napraviti, a korak ka osmišljavanju novih zona je na politici.
Skradinski buk, snimila: J. Klisović

Skradinski buk, snimila: J. Klisović

Ukupni financijski rezultati bili bi znatno bolji da nije Zakona o boravišnoj pristojbi iz 2011.g. koji je “skrojen” tako da mnoge uskraćuje u priljevu sredstava. Sredstva od boravišne pristojbe odlaze u Zagreb odakle se „spuštaju“ na lokalnu razinu po nadasve čudnim kriterijima. Grad koji se nalazi na rijeci teško može konkurirati onima uz morsku obalu. Skradinska uvala je mala i u postojećim gabaritima ne omogućuje privez velikih jahti koje se tako već godinama sidre „na divlje“ kao što je to ranijih godina bio slučaj sa mega popularnim jahtama poznatog Abramovića, Gatesa…Vlasnici takvih plovila, da i žele platiti ne znaju komu se obratiti pa se naprosto sidre na” divlje”, a lokalna zajednica ostaje bez pozmašnih sredstava. Za apliciranje na raspisane natječaje trebali bi raspolagati s najmanje 10-20 posto od ukupno traženih sredstava, a upravo je to determinirajuća okolnost zbog koje se manje sredine ne mogu javiti na natječaj.
– Sa Turističkom zajednicom županije idemo zajedno u jedan projekt kako bi uredili nove kilometre biciklističko-pješačkih staza. Sa postojeće dvije staze, jednom koja od Skradinskog mosta vodi do NP-a „Krka“ i drugom koja se pruža od Skradina preko Dubravica do Rupa, ne možemo biti zadovoljni jer potencijala u poljskim i drugim putevima koji se mogu urediti, imamo dosta, reći će nam direktor Nakić.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI