Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
IZDVOJENO
Škola počela, roditelji još u dilemi- kupiti nove knjige ili ne!

Škola počela, roditelji još u dilemi- kupiti nove knjige ili ne!

Oko pola milijuna školaraca danas sjeda u školske klupe diljem cijele Hrvatske. Osim te činjenice zajednički im je problem s udžbenicima koji se s vremenom pretvorio u pravi rašomom, a gužve koje su i u ponedjeljak ujutrom osvanule ispred trgovina u kojima se prodaju naovi udžbenici svjedoči kako mnogi roditelji kupuju u zadnji tren.

To, zapravo i ne čudi ako se zna za zavrzlamu koja već nekoliko mjeseci zadaje glavobolje roditeljima koji ne znaju koga poslušati- bivšeg ministra prosvjete Željka Jovanovića koji je donio odluku o tiskanju i uvođenju u program novih udžbenika što najvećem broju roditelja predstavlja ogromni izdatak ili, pak, poslušati novog ministra Vedrana Mornara koji je poručio kako novi udžbenici neće biti obvezni. U školu se, dakle može i sa starim knjigama. Ministar Mornar na ovu se odluku odlučio nakon što su mu predastavnici roditelja podastrli činjenice koje se odnose na nove udžbenike koji su tek u malom dijelu izmijenjeni u odnosu na stare.

snimila : J. Klisović

Zakon je, međutim na strani odluke ex ministra Jovanovića, odnosno Zakon o udžbenicima propisuje primjenu novih knjiga, a propisane kazne za prekršitelje su u rasponu od 10 do 20 tisuća kuna.
Bilo kako bilo, i u Šibeniku su u ponedjeljak ujutro vladale velike gužve ispred prodavaonice Narodnih novina u Šibeniku. Kolona roditelja duga preko stotinu metara svjedoči kako su se mnogi u posljednji trenutak odlučili na kupnju knjiga, bilježnica ili školskog pribora.
U prvi razred Osnovne škole u Šibeniku sjest će oko 387 prvašića što predstavlja porast za 10 učenika. U dijelu škola prvašića će biti više nego lanjske godine, dok će, s druge strane, neke ostati prazne kao što je to slučaj u školama na otoku Prviću, Krapnju, Pokrovniku, Čavoglavama, Piramatovcima i Radoniću. Najveći broj porasta broja učenika zabilježen je u OŠ „Juraj Šižgorić“. Lani ih je bilo 30, a ove godine 52. U OŠ „Tin Ujević“ upisano je svega 28 prvašića.
snimila : J. K.
Na području županije prvašića je oko 900. U prošloj kalendarskoj godini osnovnoškolaraca je bilo 7766, a srednješkolaraca 4727. Točne brojke ovogodišnjih polaznika škola još nisu poznate, a bit će nakon što svi učenici sjednu u svoje klupe.
Na razini Hrvatske prvašića je nešto preko 41 tisuća, odnosno 700 učenika više nego lanjske godine. U Osnovne škole Hrvatske upisano je 18 816 učenika s teškoćama u razvoju. Njih 14 909 je integrirano u školske razrede. Ostao je problem učenika koji nastavu ne mogu pohađati bez asistenata. Kako za rad asistenata nisu osigirane plaće, roditelji će danas, točno u podne, prosvjedovati na Trgu svetog Marka kako bi mjerodavne još jednom upozorili na težak položaj njihove djece koja bez asistenata ne mogu kvalitetno pratiti nastavu. „I mi imamo pravo na sretno djetinjstvo!- samo je jedan od transparenata kojim su roditelji ovih dana pozivali na hitno pronalaženje sredstava za asistente u nastavi.
Polazak oko pola milijuna učenika u školu angažirao je i MUP koji ustrajno provodi akciju „Poštujte naše znakove”!
snimila : J. Klisović
Na nedavno održanom sastanku zamjenika župana Zorana Smolića i Dijane Ercegović, pročelnice Upravnog odjela za za prosvjetu sa ravnateljima svih osnovih i srednjih škola, istaknut je problem upisa u srednje strukovne škole. Posebno se isticao manjkavi interes učenika za zanimanja bravara i tokara što ih čudi ako se znaju aktualne prilike na tržištu rada koje naprosto vapije za tim strukama. Zaključili su da je nužna reorganizacija i racionalizacija školskog sustava kako bi se na odgovarajući način pratile potrebe tržišta, odnosno kako bi se uskladio školski sustav s tržištem rada.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI