Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
KOMENTARI / KULTURA / SCENA
Vlatko Stefanovski (Foto: Jozica Krnić)

Šibenski kulturni fenomen:
Kiša nije pokvarila nijedan festival u najkišnijem ljetu ikad

Vlatko Stefanovski (Foto: Jozica Krnić)

Za razliku od, recimo, zagrebačkog INmusica, koji se tri dana natapao u pljusku, šibenski promotori imali su više sreće nego pameti. Zadnjim danom FALIŠ-a, Šibenik je uspješno okončao svoje najbogatije i najdramatičnije kulturno ljeto dosad.

OFF festival 2014 (Foto: Jozica Krnić)

OFF festival 2014 (Foto: Jozica Krnić)

Teško je to bilo zamisliti, no šibensko koncertno i festivalsko ljeto je i bez otkazanog Terranea bilo najuzbudljivije i najznačajnije dosad. O razlozima ukidanja Terranea i dalje se ne zna ništa više nego onog dana kada su šibenski novinari dobili priopćenje o „jednogodišnjoj pauzi“. Danas malo tko vjeruje, pa i ljudi bliski organizatorima, da će Terranea više ikad biti, barem ne u dosadašnjem obliku i obimu. Za sve su, u staroj dobroj hrvatskoj maniri, na kraju optuženi novinari. Glasnogovornik Luka Pavić je naime, na panel diskusiji u lipnju, za širenje dezinformacija i poluinformacija okrivio novinare, iste one kojima nikad nije želio otkriti pravi razlog otkazivanja Terranea, kao ni ime i prezime vlasnika festivala.
Nepotrebna tajnovitost je, kako to uvijek i biva, samo naštetila imidžu festivala koji je pokrenuo malu kulturnu revoluciju u gradu. Terraneo je sagorio u tri godine, no probuđeni entuzijazam, srećom, gori i dalje. Da će se stvari odvijati dobro, i bez tri masovna dana na Bribirskim knezovima, pokazala je već i Kulturaljka, projekt Igora Bergama i udruge P.A.R.K. Popunjen hangar na sve vidljivijim sinjskim rokerima M.O.R.T., probuđenim Pipsima i žilavim Brkovima, otvorio je sezonu koncerata i festivala u Šibeniku tijekom koje su promotori iskrivili vratove nespokojno gledajući u nebo.
Kiša je ovoga ljeta mogla podaviti svaku nadu u kulturno uzdizanje i urbano zabavljanje u Šibeniku. Mogla je, ali nekim čudom nije. Počela je već u prvim danima MDF-a, no nijedna se predstava na Ljetnoj pozornici, za razliku od lani, nije odgodila. Umjesto kiše, pljuštale su litre žuči prolivene od trenutka kada je Alex Đaković, muškarac u haljini, izašao na pozornicu, u ulozi zle maćehe. Za šibensku kulturnu i civilizacijsku evoluciju bilo bi kudikamo bolje da se te večeri kiša ipak spustila, ovako, pala je ona puno gora, dylanovska „teška kiša“.
SuperUho (Foto: Hrvoslav Pavić)

SuperUho (Foto: Hrvoslav Pavić)

Od kiše su najviše strepili svježe zaposleni voditelji tvrđave sv. Mihovil. Upropastiti svečano otvorenje nije uspjela, nije ni trebala – otvorenje je bilo upropašteno samo od sebe. Programska musaka već je potpuno svim tada nazočnima izvjetrila iz pamćenja, za nova pokoljenja ostat će samo uspomena na inspi rativno i hrabro odsviranu himnu u izvedbi sastava Chui. Prolilo bi se i tad puno više žuči, da predsjednik Josipović osobno nije stao na stranu glazbenika. Improvizacije na račun Lijepe naše te su večeri i službeno ozakonjene, sve se može dok ZAMP uredno naplaćuje.
Kiša je najozbiljnije zaprijetila tijekom „Carmine Burane“, kapi su nakon uvodne „O Fortuna“ već krenule prema dolje. No, za spas te bajkovite večeri – u kojoj je pjevačko društvo Kolo zablistalo – pobrinula se djeva Ilijana Korać, sporanistica koja je prema nebu uputila nečujno „nemoj“. Potop se zaustavio, a krenuo je tek poslije zadnje odsvirane note vojnog orkestra. Neokrznuti i suhi s tvrđave su se spustili i vremenom pregaženi ali i dalje u formi Thievery Corporation, jednokratka atrakcija 2Cellos te i službeno raspadnuti Nouvelle Vague. Sv. Mihovil bio je poprište i nezaboravna dva koncerta The Nationala, kao i simpatičnog nastupa Natali Dizdar. Za kraj sezone ostaje još ispratiti nastup obitelji Dedić/Novak.
U usku meteorološku rupu bez kiše stisnuo se i Off festival. Njegovo osmo izdanje bilo je najambicioznije dosad, i opsegom i troškovima. Što će jazza, pa i bluesa tiče, u Šibeniku imena još uvijek privlače publiku, pa su tako europska sevdah diva Amira Medunjanin i gitaristički rutiner Vlatko Stefanovski bez problema napunili prostor ispred sv. Frane, no Vlado Samardžić, jedan od ponajboljih svjetskih jazz basista, nastupio je pred polupraznim gledalištem.
FALIŠ (Foto H. Pavić)

FALIŠ (Foto H. Pavić)

Relativnu sreću s vremenom imao je i Regius, festival koji je startao zajedno s Terraneom, no Regius je onaj koji je preživio. Bila je to prilika da šibenska publika prvi put provjeri fenomen Živog blata, Vucinog heavy metal benda, kojim se pokušava oprati od sveg estradnog taloga kojim godinama zatrpava scenu. Kiša, vjetar i munje su se drugog dana festivala svojski trudili, no nisu uspjeli odgoditi prvi šibenski (jadrijski) koncert grupe Letu štuke. Štuke su na pozornicu izašle tek oko dva ujutro, čekajući kišu da stane, a začudo publika se nije razbježala. Dapače, činilo se da ih je bilo i više.
SuperUho festival, ambiciozni projekt Mate Škugora, vjerojatno nije privukao količinu poklonika indie muzike koliko su se organizatori nadali, no udareni su zdravi temelji jednog budućeg velikog trodnevnog događaja, koji bi trebao zakrpati rane nastale odlaskom Terranea. Impresivna lokacija, dvije pozornice i vrhunske izvedbe u režiji Eartha, Rose Windowsa, The Nationala, Chelsea Wolf, Repetitora, Seven That Spellsa i još ponekih, začinile su šibensko kulturno ljeto. SuperUho nije krenulo megalomanski, što mu daje startnu prednost – u godinama koje slijede može samo rasti, što je nekako i Škugorova intencija.
Kišu su uspješno pobijedili i festival animiranog filma Supertoon, pankerski ustrojen Martinska fest, Festival slobodne glazbe u Murteru s nezaboravnim koncertom Discipline kičme, a jedina ovoljetna žrtva kiše (koja te večeri nije ni pala) bio je Neno Belan i njegov otkazani (i naknadno održani) koncert u Docu. Klub Azimut je također neometano, prije negoli se na njega spustila Božja srdžba, nizao izuzetne koncerte na svojoj ljetnoj bini, sa sezonskim vrhuncem tijekom nastupa genijalnog Mikija Solusa. I FALIŠ, Festival alternative i ljevice Šibenik, prošao je neokrznut, rezervna lokacija u bivšem hotelu Krka, nasreću, zjapila je prazna četiri dana.
Šibenik je dva mjeseca, gotovo svakodnevno, imao zgusnut program na otvorenom. Skoro bez ijedne kapi s neba. Kad je ta pusta kiša uopće padala?

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI