Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
KULTURA
Sestra Teresa Forcades zatvorila FALIŠ: ‘Kapitalistička sloboda je lažna!’

Sestra Teresa Forcades zatvorila FALIŠ:
‘Kapitalistička sloboda je lažna!’

Predavanjem španjolske benediktinke i antikapitalističke aktivistice završilo je drugo izdanje FALIŠ festivala u Šibeniku.

Teresa Forcades na FALIŠ-u (Foto H. Pavić) (10)

Bila je to najposjećenija večer u dvogodišnjoj povijesti Festivala alternative i ljevice u Šibeniku. Oko četiristo ljudi na trgu na kojem je bilo dvjesto stolica došlo je čuti španjolsku benediktinku Teresu Forcades, zaintrigirani njezinim aktivizmom, koji ogrnut redovničkom uniformom zvuči pomalo i nestvarno.

„Rad nije nikakvo ropstvo ili obveza koju moramo podnijeti da bi dobili plaću na kraju mjeseca. Preko rada se ostvarujemo kao pojedinci i rad nas čini sustvarateljima u Božjem stvaranju, u nedovršenom procesu koji zapravo zahtijeva naše sudjelovanje. Uljepšati svijet, učiniti ga boljim za život, istražiti sve njegove mogućnosti, neodvojiva je obveza našeg dostojanstva“, započela je sestra Teresa predavanje o kapitalizmu i etici.

„Ja želim sistem koji bi davao maksimum slobode, ali slobode cijeloga svijeta, a ne nekolicine. A kapitalizam to ne čini, već je kapitalistička sloboda lažna. Postoji definicija slobode koja nam se čini logična, da moja sloboda prestaje ondje gdje počinje sloboda nekog drugog. Ta definicija, čini se, uvažava drugu osobu, ali kad se malo bliže pogleda vidi se da ona podrazumijeva nešto prilično opasno. Ako moja sloboda završava tamo gdje počinje tvoja, u slučaju da ja želim proširiti okvire svoje slobode ti ćeš trebati smanjiti okvire svoje. Radi se o jednoj teritorjalnoj i natjecateljskoj slobodi, jednoj viziji slobode koja nas čini rivalima“, objasnila je Forcades, naglasivši da je njoj bliža anarhistička definicija sloboda po kojoj nitko ne može biti slobodan, dok svi nisu slobodni.

Kršćanska crkva bila je, dakako, neizbježan dio dvosatnog izlaganja sestre Terese: „Crkva i komunizam u jednome su isti, oboje imaju totalitarne režime. Nekad je komunizam potiskivao crkvu, danas je obrnuto. No, potrebno nam je jedinstvo. Jedinstvo u različitosti. Kad dosegnemo taj nivo, moći ćemo reći da smo uspjeli“, rekla je, istaknuvši da crkva i država moraju biti posve odvojene.

Jedno od „vrućih“ pitanja došlo je iz publike – pitanje pobačaja. „Život je svet, to je dar i nitko ne posjeduje ničiji život. No, ne želim da države i sistemi proganjaju žene koje su se odlučile na pobačaj“, Tim je odgovorom sestra Teresa zaradila jedan od brojnih spontanih aplauza.

Bilo je govora o dugovima država, anarhizmu, neovisnosti Katalonije, eksploataciji radnika… Predavanje sestre Terese Forcades, kao i drugi FALIŠ festival, završilo je negdje oko ponoć. Teresa je ostala pored pozornice još sat vremena potpisivajući se Šibenčanima na knjige, fotografirajući se i razgovarajući.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI