Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
POLITIKA
Premijer Milanović Hrvate u Makedoniji nazvao imigrantima!? Prof. Snježana Trojačanec: To je žalosno

Premijer Milanović Hrvate u Makedoniji nazvao imigrantima!? Prof. Snježana Trojačanec:
To je žalosno

Premijer Zoran Milanović za ovotjednog posjeta Makedoniji, komentirajući status makedonskih Hrvata izjavio da oni nisu klasična nacionalna manjina, nego imigranti?!

Premijer Milanović putuje u Makedoniju (Foto Nova Makedonija)

Za jednodnevnog boravka hrvatskog premijera Zorana Milanovića prijateljskoj Makedoniji, 9.rujna, i susreta s tamošnjim kolegom Nikolom Gruevskim, novinari su zamolili predsjednika hrvatske vlade da prokomentira status hrvatske manjine u Makedoniji i makedonske u Hrvatskoj, i dobili neočekivan i gotovo nevjerojatan odgovor. Što se Milanovića tiče, tu se ne radi o prirodnim, „klasičnim“, ili autentičnim manjinama kakve su one između dviju susjednih zemalja, nego de facto o imigraciji (?!) Što je „pisac“ htio reći?

– Makedonci u Hrvatskoj jesu nacionalna manjina, upravo je veliki broj manjina hrvatska posebnost, no, ne vidim nikakvih problema u tome hoće li Hrvati u Makedoniji biti u ustavu kao nacionalna manjina – izjavio je “ kao iz topa“ naš premijer. I ostavio u čudu makedonske Hrvate koji su imali velika očekivanja od ovog posjeta šefa hrvatske vlade.

– Ne mogu savjetovati kakva bi trebala biti ustavna rješenja u Makedoniji – dodao je – to će Makedonija riješiti onako kako joj najbolje odgovara, u dogovoru s nacionalnim manjinama – zaključio je Milanović, reklo bi se, potpuno nezainteresiran za položaj i probleme tamošnjih manjinskih Hrvata. A kako su se pritom osjećali naši „neautentični“ pripadnici manjine u Makedoniji, opisala nam je sveučilišna profesorica Snježana Trojačanec koja je susretu prisustvovala u funkciji službenog prevoditelja, a inače je bila dugogodišnja, agilna predsjednica Zajednice Hrvata u Makedoniji.

Za nas je ključna riječ reciprocitet !

– Ne mogu vam taj osjećaj razočaranosti ni opisati. Znam samo da sam osjetila grč u želucu, sve mi se stislo – prilično emotivno nam je kazala prof. Trojačanec. – Ali, kao član Savjeta za Hrvate izvan RH, čvrsto sam odlučila obratiti se pismom i Savjetu i Uredu predsjednika Vlade RH kako bi upozorila na neravnopravan tretman kojega imamo u odnosu na Makedonce u Hrvatskoj. Za nas je ključna riječ reciprocitet – dodala je, podsjećajući nas kako je 2007. potpisan bilateralni sporazum između Hrvatske i Makedonije kojega hrvatska strana toliko poštuje, tvrdi prof. Trojačanec, da se Makedonci zahvaljuju RH na još jednoj crkvi koja se za njih gradi u Hrvatskoj, a Hrvati u Makedoniji zadnje tri godine za svoje projekte nisu dobili ni denara! – Posjet premijera Milanovića bila je dobra prilika da započnemo jednu lijepu inicijativu, ali nažalost, ona ne samo da je propuštena nego je i upropaštena – ocjenila je.

Iako se redovito govori kako s makedonske strane postoji spremnost da se „hrvatsko manjinsko pitanje“ i ustavno definira, da je to samo stvar tehničke izvedbe, a na čemu je prije dva mjeseca javno inzistirao i bivši makedonski premijer Vlado Bučkovski (vođa Alijanse za novu Makedoniju), Trojačanec drži da objektivno u Makedoniji ne postoji volja za to jer bi se time otvorila Pandorina kutija.

Ne moramo u Ustav, ali što je s drugim pravima?!

– Kao lojalni građanin Makedonije to razumijem, i prihvaćam da nije nužno da Hrvati kao manjina uđu u Ustav, iako Makedonci već jesu u hrvatskom ustavu, ali je neprihvatljivo da nam se ne izlazi u susret ni s drugim pravima. Recimo, nastavu na hrvatskom jeziku u makedonskim školama još uvijek financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Vlade RH. Ma hajde da ne otvaramo tu Pandorinu kutiju s Ustavom, ali dajte ljudi nešto za naše projekte. Makedonske udruge svake godine dobiju između 100-120 tisuća eura za svoje potrebe, naša Zajednica ni denara, a to je, priznat ćete, žalosno.

A pogotovo je žalosno kada na sve to hrvatski premijer nema što reći, ne vidi razloga potaknuti dijalog s makedonskim kolegom o statusu i potrebama hrvatske manjine nego štoviše, njihova prava i manjinski položaj potpuno relativizira nazivajući ih „neautentičnom“ manjinom. Imigrantima. Za Hrvate u Makedoniji bilo bi bolje da Zoran Milanović u Skopju nije komentirao njihov položaj. Bila bi manja šteta i – sramota!

 

 

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI