Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Povijesni iskorak-predstavljanje 29 hrvatskih informatičkih tvrtki  sa šezdesetak proizvoda-mobilnih aplikacija i softvera na sajmu u Istanbulu

Povijesni iskorak-predstavljanje 29 hrvatskih informatičkih tvrtki sa šezdesetak proizvoda-mobilnih aplikacija i softvera na sajmu u Istanbulu

Na najvećem sajmu Euroazije, Međunarodnom sajmu CeBit Bilisim Eurasia, 29 hrvatskih informatičkih tvrtki predstavit će 60-ak proizvoda među kojima su mobilne aplikacije i softveri za unaprjeđenje poslovanja, većinom namijenjenih unaprjeđenju efikasnosti državnih i javnih službi te velikih kompanija.

snimila: J. Klisović

Kako su priopćili iz HGK, CeBIT Bilişim Eurasia najveći je sajam u regiji Euroazije. Prošle godine ga je posjetilo 131.358 posjetitelja iz 93 zemlje, a izlagale su 1023 tvrtke iz 18 država. Nema sumnje da je izlaganje na ovom sajmuodlična prilika za prezentaciju rješenja hrvatskih ICT usluga i proizvoda kupcima te potencijalnim partnerima u toj regiji.
Sajam će se održati od 11. do 14. rujna u Istanbulu, a riječ je o najvećem nastupu na sajmu u povijesti hrvatske ICT industrije i jednom od najvećih u posljednjih dvadesetak godina rada Komore na organizaciji sajmova.
U posljednjih pet kriznih godina, informacijska i komunikacijska tehnologija, a posebno razvoj softvera i računalnih usluga bilježi rast izvoza od čak 78 posto. Vrijednost izvoza računalnih usluga i softvera krajem 2012. godine dosegla 1,065 milijardi kuna, a zaposlenost u sektoru računalnog programiranja porasla je za 20 posto. Ovi su pokazatelji bili i poticaj za organiziranje zajedničkog nastupa hrvatskih ICT tvrtki u Turskoj kao jednom od iznimno interesantnih tržišta za hrvatsku ICT industriju.
Zajednički nastup hrvatskih ICT tvrtki najbolji je primjer suradnje relevantnih državnih institucija i strukovnih udruženje odnosno privatnog sektora. Naime, riječ je o zajedničkom angažmanu Ministarstva gospodarstva, HGK, HUP-a te strukovnih udruga; Udruženja za IT pri HGK, HUP-Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti i Udruge “Hrvatski neovisni izvoznici softvera” – CISEx. Nastup je svojim aktivnostima potpomogla i hrvatska gospodarska diplomacija, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova, Veleposlanstvo RH u Republici Turskoj.

snimila : J. Klisović

Na CEBIT-u Istanbulu sudjelovat će 29 tvrtki iz Hrvatske: Citus, CROZ, Ekobit, Ericsson Nikola Tesla, GDi, HR pro, HSM-INFORMATIKA, Implementacija snova, IN2, Infosistem, Infosit, IT sistemi-nove tehnologije, Login, Megatrend poslovna rješenja, Mrežne tehnologije Verso, Multicom, Neos, Netgen, Omega software, Perpetuum mobile, Poslovna inteligencija, Projektura, Senso IS, SPAN, STORM grupa, Studio djetelina, Tesla, VAMS tec i Webteh.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI