Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Počela berba i otkup grožđa babića

Počela berba i otkup grožđa babića

Berba čuvene vinske sorte babića startala je danas na vinogradarskom području Bucavac kod Primoštena. Početak berbe u znaku je niskog sladora i visoke koncentracije kiseline u grožđu što će iziskivati dodatne količine industrijskog šećera u procesu proizvodnje vina.

snimila : J. K.

Nakon podužeg procjenjivanja stanja u vinogradima, točnije kvalitete grožđa u ovom vinogorju i njegove zdravstvene ispravnosti, u šibenskom poduzeću Vinoplod-Vinarija konačno su definirali otkupne cijene koje su, naravno najveće za babić kojeg će otkupljivati od proizvođača sa Bucavca, ali i sa ostalih vinograda na primoštenskom i šibenskom području.
Ivan Vranjić, tehnički direktor u Vinoplod-Vinariji za Tris kaže kako su se odlučili babić otkupljivati po cijeni od 5, 5 do čak 15 kuna. Konačna cijena ovisit će o jedinicama sladora, a slador ove godine još nigdje nije dosegnuo prošlogodišnju razinu. To ujedno znači da se od ovakvog grožđa ne može dobiti vrhunski proizvod već onaj koji dobija oznaku-kvalitetni babić. Za višu kategoriju grožđe bi trebalo imati barem 20 gradi po „babou“, a ta razina ove godine nije dosegnuta.
snimila . J. K.
Vranjić dodaje kako će se od petka, 26. rujna, grožđe otkupljivati sa svih vinogradnih površina u županiji. Sorta debit otkupljivat će se po cijeni koja će se kretati u rasponu od 3, 20 do 6 kuna po kilogramu, a plavina od 3, 20 do 5, 7 kuna po kilogramu grožđa.
Prošlogodišnji otkup od oko 200 vagona bijelog i crnog grožđa neće se moći dostići jer su ove godine vinograde poharale brojne bolesti, a velike kiše koje su pale u ovoj godini, prouzročili su njegovu ubrzanu trulež, posebice kod bijelih sorti koje su desetkovane.
Vinogradari tjednima u svoje vinograde nisu mogli ući zbog blata, podsjeća Vranjić kojemu su se u četvrtak ujutro javili berači sa područja Oklaja koje je iz vinograda potjerala jaka kiša. Vremenska prognoza za prijepodne bila je povoljna pa su vinogradari krenuli u svoje vinograde u kojima su se, na žalost, zadržali samo kratko.

snimila : J. K.

Već nekoliko dana, unatoč lošim vremenskim prilikama, berba traje u vinogradima Dalmacijavina na području Petrova polja. Trenutačno se bere bijelo grožđe sa oko 40 hektara vinogradnih površina. Najmanje dvadesetak dana trebat će beračima za berbu grožđa sa svih dvjestotinjak hektara vinograda. Tvrtka je angažirala 120 sezonaca koji po danu mogu zaraditi između 120 i 150 kuna, odnosno po ubranom kilogramu grožđa dobiju 35 lipa.
Prognostičari su za naredne dane najavili prohladno, ali sunčano vrijeme bez oborina što je prava prilika da se, što prije i što brže, pobere ono što je nakon tuče, obilnih kiša, pepelnice i peronospore, ostalo na trsovima.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI