Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
EKOLOGIJA
Orašnicom i Krkom ponovno pliva nafta – Šibenčani organiziraju neovisnu kontrolu ispravnosti vode za piće

Orašnicom i Krkom ponovno pliva nafta – Šibenčani organiziraju neovisnu kontrolu ispravnosti vode za piće

Iz Vodovoda i odvodnje d. o. o. i Zavoda za javno zdravstvo zasad nema upozorenja o mogućoj neispravnosti vode za piće, a nema ni rezultata istrage nedavnog naftnog zagađenja vodocrpilišta Jaruga. U iščekivanju odgovora nadležnih institucija u Šibeniku su se građani samoorganizirali i namjeravaju poduzeti vlastitu kontrolu ispravnosti vode za piće.
Razlivena Orašnica i Krka (Foto: Ekološka udruga Krka)

Razlivena Orašnica i Krka 23. rujna (Foto: Ekološka udruga Krka)

Nakon posljednjih kiša u Kninu se ponovno se razlila Orašnica. Voda ispire mazutna i druga onečišćenja iz okoline tvornice DIV, kao i iz ‘lagune’ na terenu PZ Orlovača, te ih nosi nizvodno, Orašnicom i Krkom. Iz Vodovoda i odvodnje d. o. o. i Zavoda za javno zdravstvo zasad nema upozorenja o mogućoj neispravnosti vode za piće, a nema ni rezultata istrage nedavnog naftnog zagađenja vodocrpilišta Jaruga koju uz policiju i Državno odvjetništvo provode i službe Ministarstva zdravlja, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša.

U iščekivanju odgovora nadležnih institucija u Šibeniku su se građani samoorganizirali i namjeravaju poduzeti vlastitu kontrolu ispravnosti vode za piće. – Javnost je zasad zakinuta za kvalitetne informacije. Zapravo nas manje zanima tko je odgovoran za posljednje zagađenje vode u vodovodnoju mreži. To je stvar policije, Državnog odvjetništva i inspekcija, od kojih očekujemo da pronađu krivce i da ih sankcioniraju. Međutim, za nas je pravo pitanje kako je moguće da je voda 11. rujna voda bila toliko onečišćena da je bila nepogodna čak i za pranje, da bi danas, navodno, bila ispravna za piće. I to bez da se išta poduzelo. Osnovali smo zato Građansku inicijativu za zdravu vodu koja će, za početak, kontrolirati ispravnost vode u neovisnim laboratorijima – rekla nam je Šibenčanka Iva Milutin, jedna osnivačica inicijative.

Analize će koštati između četiri i pet tisuća kuna i Inicijativa je već pronašla sponzore. Prvi uzorci vode će u neovisne laboratorije u Zadar i u Italiju ići već za nekoliko dana.

– I samo uzorkovanje treba biti obavljeno na stručan način. Vodu će zato uzimati iz svih razina vodostaja i za to će trebati nekoliko dana. Smatramo da problematično nije samo vodocrpilište Jaruga, jer su naftne mrlje zamijećene kako plutaju cijelom Krkom – rekla je Milutin.

Osim same provjere kvalitete vode za piće, Građanska inicijativa za zdravu vodu, najavljuje Milutin, će upozoravati i tražiti odgovore kako od hrvatskih državnih institucija, tako i onih Europske unije.

– Od hrvatskih institucija do sada nismo bili na pravi način zaštićeni niti smo bili informirani. Zato ćemo se sa svim problemima obraćati direktno Buxsellesu – kaže Iva Milutin.

Iva Milutin, predstavnica Građanske inicijative za zdravu vodu (Foto: H. Pavić)

Iva Milutin, predstavnica Građanske inicijative za zdravu vodu (Foto: H. Pavić)

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI