Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
GOSPODARSTVO
Nova 34 otkaza u TLM-ovim Prešaonicama: “Sredstvo za čišćenje radnika -LePur”

Nova 34 otkaza u TLM-ovim Prešaonicama:
“Sredstvo za čišćenje radnika -LePur”

Nije krivo 150 radnika za gubitke TLM-ovih Prešaonica koji su na kraju 2013. iznosili 51,5 milijuna kuna- tvrdi predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Zdravko Burazer. Ali, ni svi argumenti i uvjeravanja uprave i vlasnika nisu pomogli- 34 radnika NPrešaonica ( TPP-a) upućeno su na korištenje otkaznog roka. A da su sami sebi podmirivali troškove plaća koji iznose 15,8 milijuna kuna, čak i tada TPP bi imao gubitak od 20 milijuna. Stoga će Sindikat zatražiti reviziju kupoprodajnog ugovora i poslovnog plana kod privatizacije TLM-a kako bi se utvrdile obveze Vlade i Konzorcija koji je TLM dobio za kunu, ali se obvezao investirati 107 milijuna eura u sedam godina, što, tvrdi Burazer, nije realizirano. Ako se utvrdi da se obveze nisu poštovale, sindikat će zahtijevati moratorij na otpuštanje radnika do ispunjenja preuzetih obaveza.  Otkazi u Prešaonici - Zdravko Burazer (Foto H. Pavić) (4)

TLM je nekad bio gigant s gotovo šest tisuća zaposlenih i jedan od najvećih hrvatskih izvoznika. Danas Tvornica ukupno ima oko 700-800 radnika u Prešaonicama (TPP), Valjaonicama (TVP) 490, i Adrialu Plus ( stotinjak).A dokad će i to, pitanje je. Otkazi su postali svakodnevnica šibenske Tvornice na čijem se zidu ovih dana pojavio znakovit, ilustrativan grafit:” Sredstvo za čišćenje radnika- LePur”. Aluzija je to na egzekutorsku ulogu predsjednika uprave TPP-a Branimira Lepura. Koji, nota bene, uspoređuje šibenske radnike u Prešaonici s onima u Austriji.  Pa kaže kako je lani 150 radnika TPP-a proizvelo četiri tisuće tona, a istodobno 80 radnika u Austriji proizvede 20 tisuća tona!

Cinični Lepur

– Ta je izjava u najmanju ruku cinična- reći će sindikalist Burazer- jer niti se može komparirati tehnologija austrijske tvornice sa šibenskom, a niti plaće tamošnjih radnika s našima. A osim toga, u Austriji je snabdijevanje sirovinom osigurano, a u Šibeniku su mnoge dane radncii proveli čekajući hoće li sirovina doći ili ne. Možda Lepur misli da su radnici trebali sami osigurati dobavu sirovine- uzvratio je Burazer. Žalosno je, dodaje, što ni nakon odlaska ovih 34 radnika, rezultati poslovanja Prešaonica neće biti bolji, i to je zvono na uzbunu.  Pored svega, Lepur još kalkulira kako bi smanjenje plaća za 500 kuna radnicima Valjaonice donijelo uštedu od 3 milijuna kuna na razini godine. Na to mu možemo samo reći: Gospodine Lepur, da samo prvih deset menadžera u Valjaonicama ima radničke plaće, one po Kolektivnom ugovoru, uštedjelo bi se koliko i štednjom svih 490 radnika!

Menadžerima se plaća 70-100 tisuća brutto!?

Dok se radnike tjera na ulicu, ili u najboljem slučaju na stezanje remena ( smanjenjem plaća), dotle se govori kako je brutto plaća predsednika uprave TPP-a Branimira Lepura, kazao je Burazer, oko 70 tisuća kuna. Razni savjetnici i konzultanti  primaju vrtoglave naknade za tzv. intelektualne usluge,  neki i po sto tisuća kuna, dodat će čelnik SMH, navodeći kao primjer bivšeg pomoćnika ministra gospodarstva ( Radimira Čačića), danas TLM-ovog konzultanta Antu Ramljaka. Jednoj austrijsko-slovenskoj tvrtki, domeće Burazer, navodno je Program restrukturiranja TLM-a plaćen čak 700 tisuća eura! A Lepur najavljuje novu reorganizaciju TLM-a!? Pa što je onda radila ta strana tvrtka?

Neki sindikalisti današnju psihozu u TLM-u glatko su usporedili s onom ratnom. – Ubijaju nas sustavno već 4- 5 mjeseci prijeteći otkazima. Ljudi odlaze sami, pucaju po svim šavovima, taj pritisak ne mogu izdržati. Vjerujte, teže mi je u Tvornici nego što mi je kao sudioniku Domovinskog rata bilo na skradinskoj bojišnici- opisao je stanje neizvjesnosti  u TLM-u sindikalni povjerenik Nikica Vučenović.Otkazi u Prešaonici - Zdravko Burazer (Foto H. Pavić) (1)


VEZANE VIJESTI