Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Nakon najnovijih smjena u TLM-u, Branimir Lepur alfa i omega šibenskog aluminija (!?)

Nakon najnovijih smjena u TLM-u, Branimir Lepur alfa i omega šibenskog aluminija (!?)

Prije samo nekoliko dana Sindikat metalaca Hrvatske na čelu sa Zdravkom Burazerom, prozvao je vlasnike i upravu TLM-a zbog (40-ak) otkaza radnicima u Tvornici prešanih proizvoda (TLM-TPP), neisplate otpremnina onima koji su dobrovoljno otišli, visokih plaća...

TLM (3)

Prije samo nekoliko dana Sindikat metalaca Hrvatske na čelu sa Zdravkom Burazerom, prozvao je vlasnike  i upravu TLM-a zbog (40-ak) otkaza radnicima u Tvornici prešanih proizvoda (TLM-TPP), neisplate otpremnina onima koji su dobrovoljno otišli, visokih plaća menadžerima i tzv. savjetnicima- konzultantima (70-100 tisuća kuna), te stanje u tvrtki kondenzirao u jedan friški grafit što je osvanuo u tvorničkom krugu: “Sredstvo za čišćenje radnika- LePur”. Bila je to aluzija na “egzekutorske” zadaće predsjendika uprave TLM-ove Tvornice prešanih proizvoda, Branimira Lepura. No, Lepuru preuzeti posao očigledno ide jako dobro jer je, nakon najnovijih smjena u šibenskoj tvornici aluminija postao doslovce alfa i omega tvrtke. Lepur je, naime, ovih dana imenovan i za predsjednika uprave Tvornice valjanih proizvoda (TLM- TVP), pa je sada i predsjednik uprave Presaonica i Valjaonica, ali i cijelog Holdinga! Sve je to, vele naši izvori, privremeno, jer bi iza Nove godine na čelo tvtrke trebao doći Ante Ramljak, trenutno angažiran u Tvornici kao konzultant, a inače, široj javnosti poznat kao svojedobni pomoćnik ministra gospodarstva Radimira Čačića u vladi Zorana Milanovića.

Prema informaicjama koje nam je potvrdio sindikalist Burazer, dosadašnji predsjednik uprave TVP-a Tonči Kandido smijenjen je i vraćen na svoju početnu poziciju- za člana uprave TVP-a zaduženog za komercijalu.  Smijenjen je i član uprave za proizvodnju Miro Šupe, a zamijenio ga je Boris Pešić. Angažirana je i nova šefica računovodstva iz Zagreba, kojoj je navodno, preko njezine privatne tvrtke fakturirano prošli mjesec oko 150 tisuća kuna za pružene usluge.

Govori se kako je lobi TLM-ovih bivših komercijalista, koji su godinama radili s Eurisom, tvrtkom aktualnog vlasnika TLM-a Marka Pejčinovskog, i dobrano ga zadužili i prije njegovog preuzimanja šibenske tvornice, sada glavni u šibenskom aluminijskom poduzeću, nekadašnjoj industrijskoj perjanici Hrvatske i ex-Jugoslavije, koja je s tadašnjih gotovo 6 tisuća zaposlenih spala na 700-800 radnika! Sve rošade u upravi i na ključnim pozicijama u poduzeću, kažu dobro upućeni, sračunate su na adekvatno pozicioniranje upravo bivših komercijalista, pa se u Tvornici opet pojavio i Tomislav Josipović, član uprave zadužen za komercijalne poslove u mandatu Zdravka Petkovića. Josipovićeva tvrtka angažirana je za postavljanje ograda i nadzornih kamera u firmi koja se, kažu, osigurava poput Pentagona.

Inače, u tijeku je prava bitka TLM-a za osiguranje kredita kod HBOR-a, u iznosu od 10-15 milijuna eura, prijeko potrebnih za obrtna sredstva i repromaterijal poduzeća, pri čemu se računa s vladinim jamstvom kod poslovne banke koja bi sredstva plasirala. Činjenica je da je TLM danas u vrlo nepovoljnom položaju zbog naprasnog raskida ugovora s HEP-om o isporuci struje po povoljnoj cijeni, ali i zbog obustave isporuke aluminija (sirovine) iz Mostara koji je bio glavni dobavljač TLM-a. Sada, pak, Šibenčani aluminij kupuju u Grčkoj, Rumunjskoj ili Turskoj, po znatno nepovoljnijih uvjetima, iako je Hrvatska suvlasnik 12 posto mostarskog “Aluminija”.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI