Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Mjesto za prodaju hladnih i toplih napitaka, sladoleda, pekarskih proizvoda… u Šibeniku možete dobiti za samo 702 kune mjesečno!

Mjesto za prodaju hladnih i toplih napitaka, sladoleda, pekarskih proizvoda… u Šibeniku možete dobiti za samo 702 kune mjesečno!

Unatoč Odluci o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Šibenika, ovdje je moguće posluživati hranu, tople i hladne napitke s radnim vremenom od 0 do 24.  Kafići, noćni barovi, pekare, slastičarne… trebaju samo se preregistrirati na trgovačku djelatnost, pa se na njih neće odnositi propisi o radnom vremenu, izgledu, smještaju objekta…, a i najam prostora na najfrekventnijim pozicijama bit će znatno jeftiniji. Uštedu na plaćama radnika i njihovim uvjetima rada da ne spominjemo…

Kiosk  (2)

Naime, čitavo ljeto kiosk Tiska u Ulici kralja Zvonimira ispred kafića Longa (Paki) i pekarne Dan i noć prodaje kavu, pivo, sokove, sladoled, kroasane… od 0 do 24 sata. Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti kaže: Ugostiteljski objekti iz skupine „Objekti jednostavnih usluga“ mogu raditi u ljetnom radnom vremenu od 06.00 do 01.00 sat, a petkom i subotom do 02.00 i u zimskom radnom vremenu od 06.00 do 24.00, a petkom i subotom do 01.00. (…) Prostori na kojima mogu biti ugostiteljski objekti u kiosku, kontejneru nepokretnom vozilu i priključnom vozilu, šatoru, na klupi, kolicima i sličnim napravama opremljenim za pružanje ugostiteljskih usluga određuju se odlukom Gradonačelnika. Takvi prostori ne mogu biti na udaljenosti manjoj od 100 m od postojećeg ugostiteljskog objekta u građevini, osim ukoliko se ne radi o održavanju manifestacija, sajmova, prigodnih priredbi i sl. Gradonačelnik Grada Šibenika može propisati vanjski izgled ugostiteljskih objekata vodeći računa o lokalnim ambijentalnim obilježjima.
Činjenica da Tisak kao nelojalna konkurencija poslužuje hranu, hladne i tople napitke samo koji metar od štekata kafića ‘Longa’, da mu je radno vrijeme duže nego noćnom klubu,  da izgled objekta nema veze s ‘lokalnim ambijentalnim obilježjima’, međutim, ne znači ništa. Tako barem kažu u gradskoj upravi.
Kiosci posluju prema Zakonu o trgovini, dakle u dijelu Vašeg upita koji se odnosi na radno vrijeme i artikle Grad nije nadležan za postupanje (točno je da je su do prije nekoliko godina JLS davale dozvolu i za radno vrijeme trgovina, no u međuvremenu je Ustavni sud ukinuo takvu odluku, tako da i u ovom dijelu se treba obratiti državnoj upravi)
Što se tiče zakupa javne gradske površine, u Šibeniku za kioske ona iznosi 100kn/m2 . Od konkretnog  kioska (kod pekare Dan i noć), po osnovi zakupa javne gradske površine, Grad Šibenik mjesečno uprihoduje  702,00,00 kn – stoji u odgovoru na novinski upit Trisa koji potpisuje Ana Gojanović Rakić, pročelnica Ureda gradonačelnika.
Jako dobro znamo da novine danas malo tko kupuje i da se od njihove prodaje teško može živjeti, ali mogu li i ostali trgovci, čija roba slabo stoji na tržištu, na jeftinim javnim gradskim površinama, uz autobusna stajališta i kafiće 24 sata na dan prodavati pivo, kavu, sladoled, sokove..? Hoće li se daljnji turistički razvoj Šibenika temeljiti na usluživanju pića i hrane s ovakvih kioska?
Na posljednja pitanja u Gradu nemaju odgovora.
Kiosak Tiska (Foto H. Pavić)
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI