Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
POLITIKA
Ivan Vekić na proslavi u Šibeniku: ‘Ulice, gostionice, osmrtnice, optužnice, kaznionice, bolnice, ludnice… privilegije su branitelja’

Ivan Vekić na proslavi u Šibeniku:
‘Ulice, gostionice, osmrtnice, optužnice, kaznionice, bolnice, ludnice… privilegije su branitelja’

Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća pod spomenikom  palim braniteljima na Baldekinu i mimohoom branitelja do tvrđave sv. Mihovila u utorak je obilježena 23. obljetnica pobjede u Rujanskom ratu, dana kada su Šibenčani nakon sedmodnevne opsade i razaranja protjerali tenkove ratnog zločinca Ratka Mladića s prilaza gradu.

Proslava 23. obljetnice pobjede u Rujanskom ratu (H. Pavić) (8)

Na svečanosti upriličenoj na ljetnoj pozornici tvrđave sv. Mihovil skupu su se obratili prredstavnik branitelja Miljenko Poljičak, župan Goran Pauk i gradonačelnik dr. Željko Burić, ali je najupečatljiviji bio govor Ivana Vekića, koji je za Rujanskog rata bio ministar unutarnjih poslova. Obrana Šibenika u rujnu 1991. godine, rekao je, bila je veoma važna i ključna tadašnjem ratnom trenutku.

– Čitava Hrvatska mi je bila pred očima. Šibenik i ovo područje bilo je nešto zbog čega smo strepili. Pitali smo se, hoće li izdržati? Kao što smo strepili hoće li izdržati Slavonija, bar u dijelu od Orahovice do Virovitice, gdje smo mogli biti presječeni, tako smo se bojali da se to dogodi i sa Šibenikom. Pjevali su i govorili: ‘Dan nam treba do Zagreba’. Oni isti koji su pjevali ‘Slobodane šalji nam salate…’. Bilo je bitno jer zaleđe grada Šibenika nije pružalo jamstvo gradu da će biti obranjen. To zaleđe je, budimo pošteni i iskreni, bilo protiv hrvatskog Šibenika. Izdržalo se zahvaljujući onima čija smo imena čuli, onih koji su dali svoje živote. Ako želim biti pošten, trebao bih podnijeti prijavak onima kojih više nema. I reći: Evo onog što smo obećali! Evo nas ovdje na tvrđavi, evo nas u slobodnoj i nezavisnoj Republici Hrvatskoj. To je bio naš cilj i naš cilj smo ostvarili – rekao je Vekić i pobrao pljesak i ovacije nekoliko stotina okupljenih građana i branitelja.IMG_1896

– Taj cilj smo ostvarili mi, za koje kažu da smo privilegirani. Znate li što su naše privilegije? Sobice, ulice, gostionice, osmrtnice, optužnice, kaznionice, bolnice, ludnice… Sve te svoje privilegije dajemo drugima, nek nam samo daju jednu mirnu noć, da zaspemo navečer i ujutro se probudimo. Mi ih molimo da se zamijenimo. Njima naše privilegije, nama njihova mirna noć – rekao je Vekić.

Ratni ministar obrane višestruko je istaknuo zasluge Šibenika za obranu Hrvatske. – Šibenik i šibensko zaleđe odigralli su takvu ulogu da smo nakon onoga što zovemo Rujanski rat mogli odahnuti bar malo i reći: ‘Dobro Dalmacija se drži, Dalmacija neće pasti, pa se idemo osvrnuti na druge kraje Hrvatske. Pitali smo se, kad će to završiti. Znali smo, kad počnu stizati mrtvački sanduci u Srbiju. I kad mati upita, ‘Škabrnja’, gdje je to?’. A sin je poginuo tamo. Kad mati upita gdje je Glina, kad pita gdje su Marinci, Vukovar. Kad kaže: ‘Pa to nije Srbija!’ Naravno da nije Srbija, poginuo je na tuđoj zemlji. Kad su počeli stizati mrtvački sanduci, onda se vidjelo da se Srbija ne bori za Srbiju nego da ratuje na tuđoj zemlji – rekao je Vekić.

Prisjetio se i zahvalio svima koji su dali život za domovinu. Rekao je da je još samo njima dužan položiti račune i da se nada da onda kad se to dogodi oni neće okrenuti glavu od njega.

U ime predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića svečanosti je nazočio njegov izaslanik brigadni general Mladen Fuzul, a u ime predsjednika Sabora Josipa Leke saborski zastupnik Ivan Klarin. U kulturno-zabavnom programu nastupili su KUD Kljaci, klape Bunari, Mela, More Skradinke i Adriaticum.

[wzslider]

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI