Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
IZDVOJENO
Makedonski novinari u posjetu Betini (Foto: Hrvoslav Pavić)

Istaknuti makedonski novinari stigli u Šibenik, pala prva ‘žrtva’

Makedonski novinari u posjetu Betini (Foto: Hrvoslav Pavić)

Makedonski novinari već dva dana istražuju Šibenik i okolicu, a sve u organizaciji Milene Georgijevske i Saše Georgijevskog, predsjednika udruge Hrvatsko-makedonska tengenta u osnivanju.

Makedonski novinari u posjetu Betini (Foto: Hrvoslav Pavić)

Makedonski novinari u posjetu Betini (Foto: Hrvoslav Pavić)

Ono što se prije godinu dana rodilo kao zanimljiva ideja u glavama makedonskih novinara sa šibenskom adresom, Milene Georgievske i Saše Georgievskog, da se povežu šibenske i makedonske kolege, zaživilo je punom parom, a prijeti opasnost da ovi susreti postanu i tradicija. Nakon lanjskog posjeta šibenskih novinara Ohridu i Skopju, o kojemu dan danas kruže razne legende i mitovi, makedonski kolege uzvratili su posjet.
U svoje sobe u hotelskom naselju Solaris jučer su kofere raspakirala četiri makedonska novinara. Nakon 16 sati vožnje i sedam graničnih prijelaza, u Šibenik su stigli Aleksandar Damovski (osnivač prvog privatnog i najtiražnijeg makedonskog dnevnog lista Dnevnik, bivši glavni i odgovorni urednik Nove Makedonije i časopisa Vreme, te osnivač i urednik najčitanijeg makedonskog portala MKD.mk), Panta Džanbazoski (urednik političke redakcije na TV Telma), Petar Pejović (nekadašnji novinar časopisa Vreme i Tea moderna, a danas djeluje na portalu MKD.mk) te poznati makedonski kolumnist Jorgos Papadakis.
Dakle, jaka ekipa. Shvatio je to i ministar turizma Darko Lorenzin, koji je šibenskim gostima poslao poruku dobrodošlice, pečatiranu i potpisanu. “Želim vam zahvaliti što svojim radom doprinosite jačanju suradnje između dvije zemlje, te promocije naše zemlje u Makedoniji koja za turizam Republike Hrvatske predstavlja veliku važnost i potencijal”, napisao je Lorencin, otkrivši da je lani broj turista iz Makedonije narastao za 16 posto, a nada se da će se takav trend i nastaviti. “Značajan Doprinos u ostvarenim rezultatima imaju upravo novinari, jer putem članaka, reportaža i emisija, koji imaju neprocjenjivu vrijednost, izlaze iz okvira reklama i plaćenih oglasa. Hvala vam što stvarate priče o našoj zemlji te je na taj način promovirate.” Ima toga u poruci još, no budući da će makedonski novinari biti upoznati s ministrovim zahvalama tek u nedjelju, tijekom novinarske radionice u prostorijama HND-a, nećemo im sve otkrivati.
Makedonci u Betini (Foto: Hrvoslav Pavić)

Makedonci u Betini (Foto: Hrvoslav Pavić)

Uvažene makedonske novinare dočekala je jučer na večeri u Dalmatinskom selu u Solarisu jaka ekipa šibenskih novinarkih snaga u sastavu: Davorka Blažević, Sanja Jurišić, Krešimir Gulin, Ksenija Bilan i Goran Šimac s predsjednikom šibenskog ogranka HND-a Hrvoslavom Pavićem na čelu kolone. Današnji dan započeo je ranojutarnjim kupanjem u Solarisu, što je odnijelo i prvu žrtvu – Jorgos Papadakis dobio je temperaturu što mu je idealan šlagvort za prvu kolumnu po povratku. Makedonci su cijelu subotu proveli u obilasku Vodica, Murtera, Tisnog i Betine, a palo je i još jedno kupanje na Slanici, ovoga puta bez žrtava.
Sutra ih čeka izlet u Nacionalni park Krka, a prije toga već spomenuta radionice u prostorijama HND-a (11 sati) na temu: “Može li novinarstvo preživjeti komercijalizaciju i pretpostavljanje profita vlasnika pravilima struke?” Prije nego većina šibenskih novinara uglas odgovori “Ne može!”, ovom ih prilikom pozivamo da dođu u HND i sudjeluju u diskusiji. U ponedjeljak će makedonske novinari primiti i šibenski gradonačelnik Željko Burić, a navečer će, što ih posebno veseli, prisustvovati koncertu Arsena, Gabi i Matije Dedića na tvrđavi sv. Mihovila.
Makedonci se u utorak vraćaju doma, pa je dogodine opet red na šibenske novinare da se ukrcaju u kombi i krenu u avanturu. Interes je, znamo već, velik.

VEZANE VIJESTI