Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
INTERVJUI / POLITIKA
Mirela Holy s (Foto ORaH)

Mirela Holy, predsjednica ORaH-a:
Milanović i ja se ne razumijemo – mene zanimaju ideje u politici, a njega moć!

Mirela Holy s (Foto ORaH)

Mirela Holy (Foto ORaH) (2)

Mirela Holy, osnivačica i predsjednica ORaH-a, friške političke sadnice koja se u rekordno kratkom vremenu vrlo dobro primila, iako nije osobito medijski zalijevana, trenutno je po popularnosti uz bok, dosad neprikosnovenom, šefu države Ivi Josipoviću. ORaH je već stigao do druge pozicije po istraživanjima Crobarometra i iza sebe ostavio dosad gotovo standardno druge socijaldemokrate. U ovom intervjuu pokušali smo otkriti što tako sustavno i snažno puni jedra zelenog ORaH-a i njegove predsjednice Mirele Holy, što nam zapravo nude, po čemu se razlikuju od drugih i jesu li samo pobrali glasove dešperatnih lijevih birača koji za Milanovićev SDP više ne bi ni “zapjevali”, nekmoli glasali. Je li ORaH s Mirelom Holy na čelu supstitucija za SDP, kako neki govore, ili posve samosvojna, autentična, moderna politička stranka za neko novo, poštenije i zrelije doba demokracije, saznat ćete iz ovog intervjua. Zato, naprijed, pažljivo i do kraja…

– ORaH je mlada stranka s munjevitim usponom. Prema Crobarometru već ste na 17,9 posto podrške građana. Kako to komentirate s obzirom da stranka nema neku posebnu medijsku zastupljenost niti previše javnih aktivnosti?

Moj je dojam da se građani i građanke pozitivno izjašnjavaju o ORaH-u jer nas percipiraju kao vjerodostojnu i dosljednu stranku. Za razliku od drugih stranaka, ORaH je fokusiran na svoj program, na izradu i predstavljanje sektorskih politika u kojima dajemo konkretne prijedloge za rješavanje problema s kojima živi hrvatsko društvo. Ne bavimo se konkurentima i ne pokušavamo graditi prepoznatljivost stranke na kritici. Nije točno da ORaH nema aktivnosti. Tijekom ljeta smo predstavili politiku gospodarskih, okolišnih i socijalnih potencijala konoplje, energetsku i transportnu politiku, vanjsku politiku, šumarsku politiku, poljoprivrednu i politiku ruralnog razvoja, politiku znanosti, obrazovanja i tehnologije te politiku inovacija. Do kraja godine planiramo predstaviti još dvadesetak politika te na taj način u glavnim crtama zaokružiti ukupan program. Na ovakav način ne djeluje, niti je ikada djelovala, nijedna druga politička stranka u Hrvatskoj. Osim toga stalno organiziramo tematske tribine, predavanja i edukacije.

Puna košara “oraha” – u 46 gradskih organizacija preko 3500 članova

– Koliko ste uspjeli napraviti na izgradnji stranačke infrastrukture, koliko imate podružnica, koliko registriranih članova?

Imamo pokrivenu cijelu Hrvatsku regionalnim organizacijama te organizacijama u gradovima sjedištima županija i sada se širimo kapilarno prema manjim gradovima i općinama. Konkretnije, trenutno brojimo 46 gradskih organizacija s oko 3500 članova.

– Javno ste podržali predsjedničku kandidaturu (za drugi mandat) Ive Josipovića, ali ste nakon izlaska Andree Feldman iz stranke, pomalo reterirali i navodno izjavili da će vaša podrška izostati ako Josipović i dalje bude podupirao istraživanja nafte u Jadranu. Dakle, podržavate li Ivu Josipovića u kandidaturi za Predsjendika ili ne?

Podržavam predsjednika Josipovića i moj se stav nije mijenjao. ORaH, odnosno Predsjedništvo ORaH-a, će odlučivati o podršci Ivi Josipoviću kao kandidatu za Predsjednika RH kada gospodin Ivo Josipović javno objavi svoj program. Ukoliko Program bude usklađen s politikom održivog razvoja, posebno u sektoru energetike, ORaH će podržati predsjednika Josipovića, ako ne bude, ORaH će biti neutralan.

Podržavam Josipovića, a ORaH još nije donio odluku o potpori predsjedničkom kandidatu

– Je li Andrea Feldman doista napustila ORaH samo zbog vaše podrške Josipoviću? Je li njezin slučaj usamljen ili ima još onih koji se ne slažu s takvom, javno deklariranom potporom?

To je pitanje za gospođu Feldman, a ne za mene. Samo ona može govoriti o svojim razlozima. U mailu u kojem obavještava Predsjedništvo da istupa iz stranke podrška predsjedniku Josipoviću nije navedena kao razlog izlaska iz stranke. Ponavljam, ORaH još uvijek nije donio odluku o potpori predsjedničkom kandidatu, prvenstveno zato što nije ni predstavljen Program na temelju kojeg bi mogli donijeti odluku.

– Ovih dana predsjednik Ivo Josipović je boravio u SAD-u gdje se sastao s bivšim američkim  potpredsjednikom Al Goreom. Kako javljaju neki naši mediji Gore je Josipoviću izrazio zadovoljstvo visokim rejtingom ORaH-a te izjavio da ste najpopularnija ekološka stranka u cijeloj EU. Što to za vas znači i je li doista točno da imate najviši rejting među eko-strankama u EU?

Drago nam je zbog podrške gospodina Gorea. Ne opterećujemo se rejtinzima ni usporedbama s drugim sličnim strankama.

Vlada je strateške energetske podatke, vrijedne milijarde kuna, ustupila Spectrumu besplatno!?

– Zašto se protivite istraživanju nafte u Jadranu i čak tvrdite da i nema nekih posebnih zaliha kod nas, osim kod Brača? Neki dokumenti pokazuju posve suprotno, primjerice svojedobna istraživanja američkih geologa za potrebe Mađarske, a u svrhu traženja alternative kako bi bili manje ovisni o ruskoj nafti i plinu, a tu je i teorija Sanjina Grandića, umirovljenog geologa koji je de facto cijeli radni vijek proveo u INA-i…

ORaH je početkom siječnja 2014. godine upozorio na višestruke štetne posljedice Vladinog dodjeljivanja poslova istraživanja Jadrana te komercijalnog korištenja strateških energetskih podataka tzv. multi-client tvrtki Spectrum bez provedenih postupaka procjene utjecaja na okoliš te bez provedenog postupka javnog natječaja. Još u listopadu prošle godine postavila sam pisano zastupničko pitanje Vladi RH na ovu temu, odnosno pitala štiti li Vlada javni interes suradnjom sa seizmičkom tvrtkom Spectrum. Vlada je odgovorila tek u siječnju 2014. godine, a iz odgovora se vidjelo da Vlada nije jedinstvena u pristupu ovom projektu, odnosno da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koje je provelo postupak nije ni najmanje oduševljeno što ga je Ministarstvo gospodarstva ‘uvuklo’ u ovu priču. Vlada je javni interes u odgovoru branila dobivanjem dragocjenih informacija za provedbu javnih nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, što je prilično besmisleno jer je INA godinama provodila daleko detaljnija i preciznija istraživanja potencijalnih nalazišta ugljikovodika u Jadranu koja su pokazala da u Jadranu ima izglednih nalazišta plina, ali nema pretjerano izglednih nalazišta nafte. INA je ova istraživanja vodila s drugim, svjetskim naftnim kompanijama. Ono što izuzetno brine jest činjenica da je Vlada priznala da je strateške energetske podatke dobivene na temelju višegodišnjih istraživanja u koje je država, odnosno u to vrijeme državna kompanija INA, uložila milijarde kuna, ustupila besplatno privatnoj multi-client tvrtki Spectrum koja trguje s tim podacima. Smatram da je time napravljena nemjerljiva šteta interesima države i interesima energetske kompanije INA-e koja je još uvijek, barem djelomično u suvlasništvu države. U hrvatskoj javnosti, nažalost, nije poznato da je INA provela daleko detaljnija istraživanja Jadrana (2D i 3D u proteklim desetljećima te bušenja) i da se znaju potencijalno isplative lokacije s ugljikovodicima. S obzirom na činjenicu da je Vlada INA-ine podatke ustupila Spectrumu postavlja se pitanje tko će obešteti INU i državu u slučaju zloupotrebe tih podataka. Potpuno je nejasno zašto Vlada nije provela javni natječaj iako se za multi-client poslove uvijek raspisuje javni natječaj. Zaključak je da smo prepustili strateške energetske podatke države stranoj privatnoj tvrtki bez ikakvih argumenata, utvrđivanja javnog interesa i razloga za takvo postupanje pa je potpuno legitimno postaviti pitanje zašto Vlada skriva multi-client ugovor sa Spectrumom i pogoduje li ovoj tvrtki. ORaH se ne protivi eksploataciji plina u Jadranu, naravno uz poštivanje svih standarda zaštite okoliša, ali se snažno protivimo eksploataciji nafte jer je Jadran zatvoreno i plitko more, a obalno područje živi od turizma i ribarstva. Također se protivimo ustupanju energetskog suvereniteta stranim kompanijama, a upravo to Vlada čini realizacijom ovog projekta.

– Nakon teškog incidenta sa zagađenjem vode u Šibensko-kninskoj županiji ispostavilo se da je još 2009. Ministarstvo zaštite okoliša bilo upozoreno na potencijalne izvore zagađenja (Tvornica Ivanal u Lozovcu, na rubu NP Krka), ali i za slučaj zagađenja Orašnice kod Knina (DIV-TVIK), što je i vas, kažu, dočekalo u ladici. Zašto nije ništa poduzeto na sanaciji, odnosno javnom prokazivanju odgovornih, s pozicije Ministarstva i Vlade? Kako komentirate da se ministar zaštite okoliša za trajanja „vodne krize“ u Šibeniku apsolutno nije oglasio niti obratio ugroženim građanima, njih čak sto tisuća koji su bili bez  vode? 

U travnju ove godine kontaktirali su me građani Knina i upozorili na ovaj problem. Tada sam se prvi put srela s ovim slučajem i odmah sam postavila pisano zastupničko pitanje Vladi RH na ovu temu. Do današnjeg dana nisam dobila odgovor Vlade. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije nadležno za vode i zagađenje voda, to je nadležnost Ministarstva poljoprivrede u sklopu kojeg djeluje Uprava za vodno gospodarstvo te vodoprivredna inspekcija.

holy_mirelaa

 

ORaH nema uzora, samo sestrinske stranke okupljene u EGP

– Je li točno, kao što neki kod nas drže, da su tzv. zelene političke stranke, stranke radikalnog političkog spektra? U čemu je ORaH radikalan? S kime bi se mogli komparirati u europskoj politici, tko vam je bio uzor kod formiranja stranke?

ORaH je stranka čija je politička platforma održivi razvoj što znači da smo i ‘zelena’ stranka, ali nismo samo ‘zelena’ stranka. Oni koji govore da je ORaH radikalna stranka su ili potpune neznalice koje ne znaju da je održivi razvoj politička platforma Europske Unije, ili su zlonamjerni i nastoje obmanuti javnost. ORaH nema uzora, ali ima tzv. sestrinske stranke koje su okupljene u Europsku stranku zelenih (EGP).

– Danas se i kod nas puno govori o “zelenim industrijama”, projektima “zelene energije”, održivom razvoju, klimatskim promjenama… Jesu li to samo moderne fraze novog doba ili se dadu konkretno “prevesti” i valorizirati?

Jeste li ovo ljeto proveli u Hrvatskoj? Svatko tko jest mogao je na vlastitoj koži osjetiti da se klima promijenila. Negirati to znači zabijati glavu u pijesak ili neodgovorno i nemoralno zagovarati partikularne financijske interese zagađivačkih lobija. Zelene industrije i zelena radna mjesta su novi pravac razvoja gospodarstva i društva u svijetu, a posebno u Europskoj Uniji. Održive gospodarske djelatnosti su radno intenzivne i u trenutnim hrvatskim uvjetima krize i visoke nezaposlenosti, jedini su put za održivi gospodarski oporavak Hrvatske. Konkretni statistički podaci govore o tome i upravo smo zbog toga našu kampanju za EU izbore posvetili temi ‘Održivi razvoj otvara zelena radna mjesta i oporavlja gospodarstvo’.

– Al Gore govori o investiranju u “zeleni kapitalizam” ili “održivi kapitalizam”, ali se često doima kako se mijenja samo politička frazeologija, ne i svijet. Što o tome mislite osobno i kao stranka?

Kao stranka se zalažemo za provođenje održivog razvoja u praksi. Razvoj gospodarstva vidimo u smjeru korisnom za društvo, okoliš i ekonomiju. To je apsolutno moguće ukoliko postoji stvarna politička volja za to.

Na izbore idemo samostalno, suradnja s nevjerodostojnim SDP-om nije moguća

– Ako budete nakon parlamentarnih izbora participirali u vlasti, što će konkretno biti vaši uvjeti za suradnju?

Dosljedno provođenje programa održivog razvoja i sektorskih politika na način definiran konkretnim hodogramom aktivnosti tj. ugovora Vlade s građanima.

– S kojim strankama ORaH uopće želi koalirati s obzirom da ste eksplicite odbacili bilo kakvu mogućnost suradnje s HDZ-om, ali i SDP-om dok ga vodi Zoran Milanović? Je li u pitanju osobni animozitet prema Milanoviću nakon vašeg (za mnoge nepravednog smjenjivanja s ministarske dužnosti) ili se radi o principijelnom stavu- neprovođenje Plana 21?

ORaH neće koalirati s nijednom strankom i na parlamentarne ćemo izbore, baš kao i na europarlamentarne, izaći samostalno. ORaH ne može surađivati sa strankama koje ne poštuju svoj program, koje nisu vjerodostojne pa suradnja s ovakvim, nevjerodostojnim SDP-om koji se ne drži svog programa nije moguća. Smrtni grijeh bilo kojeg političara je taština. Političar ako je tašt, ako njime gospodari ego ne može donositi odluke koje su u javnom interesu. Zoranu Milanoviću sam zahvalna jer mi je pružio političku priliku, a time što mi je uskratio povjerenje kao ministrici učinio mi je najveću političku uslugu u životu. Zašto bih, stoga, imala negativne emocije prema premijeru? Mi smo osobe koje se politički ne razumiju, meni su političke ideje razlog za bavljenje politikom, njemu je glavna motivacija biti na funkciji moći.

– Kada danas slušate za slučajeve Sabo ili Merzel, što mislite, zašto ste zapravo morali otići s ministarske funkcije? Valjda ne zbog spornog e-maila?

Na ministarsku funkciju sam dala ostavku, nisam bila smjenjena. Napravila sam pogrešku i za to sam platila veliku političku cijenu. Molim Vas da me ne uspoređujete sa slučajem Sabo i Lovrić Merzel jer moj se slučaj ni na koji način ne može uspoređivati s ovim slučajevima u kojima su podignute optužnice.

Mirela Holy (Foto ORaH) (1)

Od 2008. upozoravam da će rafinerija Sisak biti zatvorena!

– Što mislite o namjeri MOL-a da ugasi rafineriju u Sisku, i da ste u prilici, u poziciji vlasti, kako biste riješili odnose s MOL-om?

To za mene nije nikakvo iznenađenje jer od 2008. godine kontinuirano upozoravam da će rafinerija Sisak biti zatvorena jer se ne provodi nužna modernizacija rafinerije. U vezi toga sam i Vladi Ive Sanadera, i Vladi Jadranke Kosor postavljala pisana zastupnička pitanja, a premijeru Milanoviću sam kao ministrica poslala mail u kojem sam ga upozorila da MOL planira zatvoriti prvo rafineriju u Sisku, a potom i rafineriju u Rijeci te da je to izuzetno velika opasnost za hrvatsku energetiku. Nažalost, sve je bilo uzalud i moji strahovi su se obistinili. To zorno pokazuje koliko je hrvatska politika velikih stranaka potpuno nezainteresirana za očuvanje energetskog suvereniteta države. U ovom trenutku država, nažalost, može samo čekati rezultate arbitraže.

– Što je za Hrvatsku održivi razvoj iz perspektive ORaH-a? U kom smjeru biste vi vodili Hrvatsku kada biste bili na vlasti?

Za ORaH je održivi razvoj Hrvatske izgradnja samo-održivosti društva u tri ključna gospodarska područja: energetici, vodnom sektoru i proizvodnji hrane uz pravednu distribuciju društvenog blagostanja, jednaka pravila igre za sve i očuvanje okoliša. Naime, nijedna država nije samo-održiva ukoliko ne zadovoljava potrebe svog stanovništva za vodom, hranom i energijom. Hrvatska uvozi 50 posto hrane i energije što zorno pokazuje da u ovim sektorima imamo izuzetno veliki prostor za rast i razvoj i novo zapošljavanje. Zalažemo za implementaciju modela tzv. cirkularne ekonomije koji podrazumijeva održivu proizvodnju i potrošnju i trend je u Europskoj Uniji.

– Kakve su vaše procjene za Hrvatsku prekomjernog deficita, dugogodišnjeg recesijskog pada BDP-a, a pod eventualnim vodstvom HDZ-a?

Budući da HDZ ne nudi drugačiju politiku od sadašnje, ni rezultati ne mogu biti drugačiji od sadašnjih.

 Podržavamo preferencijalno glasanje, ali ne i referendum Željke Markić

– Jeste li za preferencijsko glasovanje i 3-postotni izborni prag, kako to predlažu iz inicijative Željke Markić? Hoćete li glasati za referendum ili za GONG-ovu inicijativu da se Ustav mijenja kroz saborsku proceduru koja je puno jeftinija?

Hrvatskoj treba daleko šira reforma izbornog sustava od ove za koju se iz osobnih političkih razloga zalaže Željka Markić. ORaH podržava preferencijalno glasanje uz ugradnju zaštitnih instrumenata za poštivanje paritetne demokracije, odnosno ravnomjerne političke zastupljenosti oba spola, prekrajanje izbornih jedinica kako bi rezultati izbora vjerodostojno odražavali političku volju hrvatskih građana. Nemamo ništa protiv snižavanja izbornog praga, ali smatramo da su nam potrebne ozbiljne intervencije u Zakon o političkim strankama koje moraju biti usmjerene prema jačanju unutarstranačke demokracije te odgovornosti političkih stranaka i političara prema građanima. Izborni sustav nije materija za Ustav, već za zakone, i treba biti rezultat široke javne rasprave i društvenog dogovora. Ova pitanja treba rješavati u Saboru, a ne na skupom referendumu.

– Da ste gradonačelnica Vukovara, što biste napravili nakon ponovnog nasilnog skidanja dvojezičnih ploča? Mislite li da se ovdje radi o ćirilici ili nečem drugom?

Ne mogu biti gradonačelnica Vukovara i nemam običaj odgovarati na hipotetska pitanja. Obaveza svih građana, a posebice političara je da poštuju Ustav i zakone Republike Hrvatske. Populizam koji manipulira s osjetljivim nacionalnim osjećajima smatram posebno štetnim i neodgovornim te zazirem od političara koji se ponašaju na taj način.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI