Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Hitovi ljeta na šibenskom Gradskom vijeću: himna, Azimut i voda

Hitovi ljeta na šibenskom Gradskom vijeću:
himna, Azimut i voda

‘Slučaj Pepeljuga’ je, čini se, otišao u zastaru, mada brzinu i interese gradskih vijećnika nikad ne treba podcijeniti.

Gradsko vijeće Grada Šibenika - sjednica 25. rujna 2014. (Foto H. Pavić) (7)

Sa današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Šibenika (Foto: Hrvoslav Pavić)

Tko se još sjeća izvođenja „Lijepe naše“ u aranžmanu grupe Chui na otvorenju tvrđave sv. Mihovila? Nezavisnoj vijećnici Miri Vukšić ta je jazz/bossa nova izvedba, čini se, još u živom sjećanju, i to toliko da je gradonačelnika Željka Burića, gotovo četiri mjeseca nakon otvorenja tvrđave, pozvala na odgovornost „za tu sramotu“. „Stvar je ukusa. Osobno bih volio da je himna bila klasičnija i prepoznatljivija“, bilo je jedino što je mogao odgovoriti Burić. Ako je i bilo nekih nedoumica, već ih je te večeri otklonio predsjednik Josipović, po dužnosti prvi branitelj Ustava, pa tako i himne, koji je u neobično aranžiranoj „Lijepoj našoj“ prepoznao još jedan način „na koji se voli Hrvatska“. Vijećnica Vukšić ustvari je samo potvrdila ono što je na TRIS-u proročanski istaknuto dan nakon otvorenja – himna će biti jedini upamćen trenutak loše osmišljenog programa.
‘Slučaj Azimut’, još jedna ohlađena gradska tema, također je dobila na današnjoj sjednici nekoliko minuta tijekom aktualnog sata. „Pogrešaka u procjeni je bilo“, počeo je Burić još jedno izlaganje o problematici koja je nedavno uzdrmala gradsku upravu, a čije se posljedice tek imaju osjetiti. „Dogodine će vrijediti isti kriteriji za sve lokale u staroj gradskoj jezgri. Uvesti ćemo kontrolu razine buke i radnog vremena, a odredit ćemo i neke datume tijekom kojih neće biti dozvoljeno organizirati događanja na otvorenom. Treba cijeniti i pravo stanara na njihov noćni mir, stoga smo na tragu kompromisnog rješenja“, rekao je gradonačelnik.
„Sad se vidi koliko je loš odnos države prema jednom državnom problemu“, započeo je Željko Burić izlaganje o vrućem šibenskom problemu – vodi. „Iluzorno je očekivati da će lokalna samouprava vlastitim novcem riješiti probleme Ivanala, TEF-a, DIV-a i ostalih ‘crnih točaka’. Radi se o ogromnim iznosima i te sanacije država mora preuzeti na sebe. Voda na području Šibenika je apsolutno zdravstveno ispravna, no potencijalna opasnost postoji, a to, kažem, samo država može riješiti“, naglasio je Burić.

VEZANE VIJESTI