Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
IZDVOJENO
Usisavač nekad foto Wikimedia Commons)

EU i prašina:
zbog zabrane prijeti međunarodni lanac krijumčara usisavača?

Usisavač nekad foto Wikimedia Commons)
Usisavač nekad foto Wikimedia Commons)

Usisavač nekada (foto Wikimedia Commons)

Gangsteri, mutikaše, mafijaši, krijumčari, organizirani kriminalci, korumpirani političari, kvarni bankari i ostali negativci u lancu međunarodnog kriminala dobivaju potencijalnu novu zlatnu koku za ostvarivanje milijunskih zarada od poslova van zakona. Naime, s obzirom kako je od danas u Europskoj uniji svim poduzećima zabranjena prodaja i uvoz usisavača čija snaga prelazi 1600 W, očekuje se organiziranje opakih bandi i krijumčarskih lanaca preko kojih će Europljani ovisni o snažnim usisavačima moći iz Azije i Afrike nabaviti svoje ilegalno kućansko pomagalo.

 Nakon narkotika, oružja, cigareta, goriva, nuklearnog otpada i ostalih krijumčarskih artikala, preko mekih granica i opskurnih lučkih dokova bi se uskoro mogle švercati naprave za usisavanje kućne prašine.

Uskoro udar i na kosilice i sušila za kosu

– Policijski pas Lux na Bajakovu razbio veliki međunarodni lanac krijumčara usisavača. Zaplijenjeni usisavači skriveni u dvostrukom dnu autocisterne za gorivo bi na ulici dosegli cijenu od 17 milijuna kuna – mogla bi uskoro glasiti neka vijest iz crne kronike.
Kako javljaju iz EU-izvora, u sklopu pravila o energetskoj učinkovitosti usisavači moraju imati tzv. energetske naljepnice, s kategorijama energetske učinkovitosti od A do G, te sa specifikacijom razine potrošnje energije, kvalitete usisavanja i ispuštanja prašine. Krijumčarska krim-hobotnica bi uskoro mogla proširiti pipke i na zabranjena sušila za kosu, električne kosilice za travu, tzv. pametne telefone i grijače i kuhala za vodu koje će. već je izvjesno, europska birokracija također proglasiti energetski neučinkovitima.
Već 2015. godine ista sudbina očekuje i snažne tostere, miksere, friteze, sokovnike, mikrovalne pećnice i ostala kuhinjska pomagala. To možda i nije tako loše, jer će se domaćice i domaćini polako vraćati klasičnoj ručnoj mirnoj pripravi hrane bez električnih pomagala, koja je ionako zdravija od novovjekog neurotičnog i brzog sjeckanja, pasiranja, prženja, gnječenja i cijeđenja na struju, kako sugeriraju nutricionisti.

Zakon je zakon, a prašina je prašina

Mediji prenose obrazloženje Günthera Öttingera, povjerenika EU-a za energiju, koji kaže da su te zabrane ‘najučinkovitija metoda smanjenja potrošnje energije i poboljšanja klimatskih uvjeta’.
Ipak, diljem Europe se javljaju stručnjaci koji smatraju kako su ove odredbe besmislemne, jer neće dovesti do ušteda energije, a niti će spriječiti tzv. globalno zatopljavanje  jer na drugom kraju svijeta, u Kini i Indiji, istodobno enormno povećavaju potrošnju energije gradeći nova industrijska postrojenja.  U Velikoj Britaniji neki čak razmišljaju i o referendumu  protiv ovih zabrana, drže kako EU-vlada vlastitom stanovništvu ‘pokazuje mišiće’, te pokazuje kako može kontrolirati i i uredovati u životima ljudi čak i – limitiranjem snage električnih kuhinjskih pomagala.
Ima još: navodno će usisavači koncem ljeta 2017. godine morati biti još slabiji: maksimalna snaga uređaja za prikupljanje prljavštine po tepisima i kućnim podovima iznosit će svega – 900 W.
– Hoću li sada morati usisavati tri sata umjesto petnaest minuta? – već su se zapitale mnoge EU kućanice i kućanici na internetskim forumima, a znalci elektrotehničari računaju kako bi dulja upotreba slabijih uređaja, gle čuda, mogla izazvati još veću potrošnju energije.
– Hoće li sad limitirati i snagu metle? – sarkastični su neki, a drugima nije do šale. .
Zakon je zakon, a prašina je prašina.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI