Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
EKOLOGIJA
Ulješure kod Visa (foto Institut Plavi svijet)

‘Dalmatinske’ ulješure se nasukale u Italiji:
spašena su četiri kita

Ulješure kod Visa (foto Institut Plavi svijet)

Dražesna priča o ulješurama koje su zaplivale hrvatskim akvatorijem dobila je svoj tužan nastavak na talijanskoj obali Jadrana: tri su kita uginula.

Ulješure kod Visa (foto Institut Plavi svijet)

Ulješure kod Visa (foto Institut Plavi svijet)

– Ulješure (Physeter macrocephalus) opažene uz hrvatsku obalu nasukale su se pored mjesta Vasto u Italiji. Skupina ulješura čija opažanja smo nekoliko dana pratili uz hrvatsku obalu, 12.9.2014. u jutro pronađena je nasukana na plaži Punta Penna u mjestu Vasto (Chieti). Organizaciju spašavanja odmah je pokrenula talijanska Obalna straža uz pomoć brojnih volontera. Operaciju koordinira skupina za izvanredna stanja i spašavanje kitova Ministarstva okoliša Italije – javljaju vijest iz Instituta Plavi svijet (poveznica).

Izgubljeni u labirintu dalmatinskih otoka

Kako podsjećaju iz Plavog svijeta, prvo opažanje ove skupine ulješura u Jadranu bilo je 7.9.2014. u blizini svjetionika Stončica pored Visa, a na snimci je identificirano 6-7 životinja, potom su sljedeći dan viđeni kod Oliba i Dugog otoka, a onda su ih šibenski pomorski policajci snimili kod otoka Zmajana – kasnije su viđeni kod Grebaštice, te otoka Žuta. Bilo je više nego jasno da su kitovi zalutali među naše otoke i, za njih, plitko more.
– Informacije o kretanju do prije tri dana ukazuju kako su životinje tražile izlaz iz labirinta naših sjeverno dalmatinskih otoka, te su napustile naše područje i krenule uz talijansku obalu prema Otrantu. Na žalost, naše upozorenje javnosti kako se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima velikih dubina te im u Jadranu prijeti opasnost od nasukavanja i ugibanje, pokazalo se točnim jer je skupina od sedam ulješura danas pronađena nasukana na plaži u Vastu. Prema informacijama koje nam je proslijedio naš kolega, dr. Sandro Mazzariol sa Sveučilišta u Padovi, koordinator skupine za izvanredna stanja i spašavanje kitova u Italiji, tri životinje su uginule a četiri su uspješno vraćene u more. Detalje o samom sastavu skupine i veličinama životinja te koje su životinje spašene saznat ćemo naknadno. Također, prema fotografijama nasukanih životinja kolege u Grčkoj će pokušati identificirati životinje kako bi saznali od kuda su točno došle te hoće li ih ponovo vidjeti žive i zdrave. Ovo je prva uspješno izvedena akcija spašavanja ulješura u Jadranu, iako sve do izlaska iz Jadrana postoji mogućnost ponovnog nasukavanja. Za razliku od toga, 11.12.2009. prilikom nasukavanja sedam ulješura u blizini grada Vieste (poluotok Gargano), sve životinje su uginule – upozoravaju u Plavom svijetu.

Plavi svijet: Hvala građanima na dojavama

Institut Plavi svijet u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode te još 11 partnera iz Jadranske regije u okviru projekta „NETCET – Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu“ kojeg financira IPA Jadranski program EU, razvija proceduru za hitno spašavanje kitova, dupina i drugih ugroženih morskih kralješnjaka u Jadranu.
– Ovakvi slučajevi svaki puta dodatno naglašavaju potrebu za izradom procedure te koordinacijom i suradnjom na nivou regije. Također, pojavljivanje dupina ulovljenih u mreže, samotni dupini koji se približavaju kupačima te posebice teško ozlijeđene životinje (sjetimo se dupina Bojana pogođenog harpunom podvodne puške ili dupina Košare koji već treću godinu živi sa komadima mreže urezanim u tijelo, peraje i usta) ukazuju kako je zbog dobrobiti životinja i zaštite vrsta potrebno oformiti sličan tim i u Hrvatskoj. Na kraju, nadamo se da će ove četiri preživjele jedinke unatoč stresu i šoku koji su preživjele, ipak naći siguran put prema Jonskom moru – vele u Institutu Plavi svijet.
Dva duoina skaču (foto Institut Plavi svijet)

Dva duoina skaču (foto Institut Plavi svijet)

Zahvaljuju se medijima i građanima na iskazanom interesu i suradnj, te pozivaju da im buduća opažanja morskih sisavaca i drugih morskih kralješnjaka dojave putem interneta na adresi http://www.plavi-svijet.org/vidjeli_ste_dupine/, emailom na info@plavi-svijet.org ili telefonom na 051 604666.

Ulješura roni do 3 km i jede divovske lignje

Inače Institut Plavi svijet kroz svoja tri programa – znanstveno istraživački, edukacijski i program zaštite – provodi više projekata s ciljem prikupljanja informacija o životu ugroženih morskih organizama (prije svega morskih sisavaca i morskih kornjača), obrazovanja javnosti i raznih interesnih skupina.
Time nastoje doprinijeti očuvanju morskog okoliša te poduprijeti održivi razvoj otočnih, lokalnih zajednica, kako ističu.
Na koncu, bio bi red i da se kaže koja riječ o ulješurama, tim fascinantnim životinjama kojih u svjetskim oceanima i morima navodno ima još tek oko – 10 tisuća jedinki. Jeziv je to podatak, kada se zna kako su se ne tako davno lovilo i ubijalo čak – 20 000 kitova na godinu (!). Besprizorna ljudska priroda tako je umalo uništila tu vrstu, a zabrana kitolova je došla pomalo prekasno, smatraju biolozi.
Inače, ulješura naraste na duljinu od 18 metara, no prije kitocida nailazilo se i na primjerke duljine 25 metara. Mužjaci mogu biti teški i do 50 tona, te zaroniti i do 3000 metara dubine i u moru ostati u jednom zaronu do 80 minuta. Posebno je zanimljiva činjenica kako je ulješura i najveća životinja na svijetu koja ima zube, no oni im služe najčešće da pojedu divovske lignje iz velikih dubina, kakve im se često nađu u probavnom traktu. Mitolološki prizori borbe ulješura i gigantskih mekušaca nisu uopće izmišljotine iz bajki, nego su realnost, o čemu svjedoče i ožiljci od pipaka liganja na njihovom tijelu, tvrdi se.
Sretan put svim ulješurama.

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI