Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
GOSPODARSTVO
Dino Karađole, dir. TZ Grada Šibenika

D. Karađole:
Šibenik na turističkom polju grabi naprijed! Dogodine novi hosteli…

Dino Karađole, dir. TZ Grada Šibenika

U vrijeme kada najturističkije područje u zemlji- Istra stenje pod teretom loše sezone i ukupnih ovogodišnjih rezultata, a na male brojke i minuse žale se i mnogi drugi, Šibenik s pravom može biti zadovoljan i ovogodišnjim kolovozom i, uopće, dosadašnjim učincima u turizmu. Tako razmišlja i Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika koji je svojim dolaskom na ovu dužnost unio sveopću živost u zbivanja, inicirao je neke projekte, a druge svesrdno podržavao i u njima sudjelovao. Ne čude stoga dobri pokazatelji u sezoni koju su obilježile vremenske neprilike zbog kojih su se brojni gosti odlučivali za druge- sunčanije destinacije.

Dino Karađole, dir. TZ Grada Šibenika

Dino Karađole, dir. TZ Grada Šibenika

Sa porastom od 5 posto u noćenjima turista u kolovozu Karađole je zadovoljan. Na području grada kojemu, u turističkom smislu, Solaris čini više od polovice učinka, ostvareno je 319 tisuća noćenja od čega na hotele i hostele otpada 109 tisuća što daje plus od 2 posto. I kad je riječ o kampovima najveći učinak otpada na Solaris. Kampovi su u kolovozu, inače ostvarili 119 tisuća noćenja ili 8 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. Od toga na kamp Solaris otpada 112 tisuća noćenja što čini porast od 8 posto.
Sumirajući brojke u prvih osam mjeseci Šibenik bilježi 2 posto rasta u noćenjima, u plusu su hoteli i hosteli za 5 posto, kampovi bilježe 2-postotni rast, dok je privatni smještaj jedini u minusu i to onom od od 2 posto. Najveći broj noćenja ostvarili su državljani Njemačke, potom Francuske, Slovenije…
-Teško je procijeniti kakav će biti konačni ishod turističke godine s obzirom da je vrijeme i dalje prevrtljivo. Ako bi prognozirali na osnovu dosadašnjeg bukinga onda bi rezultat trebao biti dobar, međutim činjenica je da se gosti odlučuju na rezervacije tek tjedan dana prije polaska na put, dok su u slučajevima kampova ili nautičkog segmenta, gosti puno više ovisni o vremenskim prilikama. Dakle, rujan može podići ukupne brojke, ali ih može i spustiti.

snimila . J. K.
Uže područje grada u plusu od gotovo 70 posto

U plusu od 6 posto je privatni smještaj, a najveći postotak plusa ostvaren je na užem području grada. Riječ je o povećanju od skoro 70 posto, reći će Karađole pojašnjavajući da je ipak riječ o malim brojkama (lani 7,5 tisuća, a ovog kolovoza 12, 5 tisuća noćenja). Uže područje grada postalo je tako, nakon Žaborića, najjači centar nakon kojeg, po brojčanim ostvarenjima, slijedi Zablaće, Jadrija…
Streloviti turistički uspjeh ipak nije došao preko noći, reći će Karađole. Grad se u zadnjih 5-6 godina intezivno markentiški promovirao, radilo se na turističkoj infrastrukturi- od šetnice u kanalu svetog Ante, preko gradnje nove plaže, uređenja tvrđava koje se polako stavljaju u funkciju…Zasluga je to mnogih od pojedinaca, instutucija, hotelskih kuća, Grada Šibenika, a i nas iz TZ, skromno će naš sugovornik. Dogodine bi rezultati mogli biti i bolji jer je, očito da uži centar grada u turističkom smislu ide naprijed.

Dogodine novi hotel u „kući Marenci“, prostoru Pravoslavne crkve, u ex Reviji..

Turističku ponudu grada dogodine bi, saznajemo, mogla obogatiti dva nova manja hotela više klase. Jedan će se urediti u staroj kući Marenci koja se nalazi tik uz trg Medulić, a drugi u prostoru kojeg je do jučer koristio Županijski radio Šibenik. Prostor je u vlasništvu Pravoslavne crkve, a koliko je poznato, u izgradnju hotela u tom prostoru idu investitori iz Rusije. Vlasnici ex Revije, također najavljuju prenamjenu prostora u hotel, a do svibnja iduće godine otvorit će se i hotel u Mandalini kojeg gradi turska Dogus grupa.

Na užem području Šibenika- 1200 ležajeva

-Na području grada danas imamo oko 1200 ležajeva. Od toga je 750 kreveta u privatnim apartmanima i sobama, dvjestotinjak u pet hostela, a tu je i stari i neuređeni hotel „Jadran“ sa svojim kapacitetima. Studentski dom na Šubićevcu ljeti se, također iznajmljuje turistima.

Sibenik7
Tristotinjak različitih zabavnih programa- za svakog ponešto

Zabavni život Šibenika prošao je u znaku brojnih događanja koja su nudila raznovrsnu ponudu-za svakog ponešto.

-Za nama je tristotinjak različitih događanja, od izložbi, koncerata, klapskih nastupa, festivala, privatnih programa ispred pojedinih lokala…Po meni i previše. Već dogodine bi trebali imati bolji raspored kako se neka događanja ne bi preklapala što nam se ovog ljeta dogodilo. Slijedi Srednjevjekovni sajam u Šibeniku, deseti po redu, koji će, također ponuditi obilje zabave, razonode, atrakcija…

Sajam u srednjevjekovnom Šibeniku okrenut je domaćim ljudima, manje turistima.

 

Karađole će na upit je li u potpunosti zadovoljan njegovim efektima priznati kako je Sajam, kakav je danas, više okrenut domaćim ljudima nego turistima. Sajam je atraktivan, ali ne privlači ljude sa strane da baš zbog njega dođu u Šibenik. Inače, u turističkom smislu mi smo se ove godine orijentirali na markentišku obradu područja Zadra i Splita, a posebno smo se oglasili na više punktova u našoj županiji. Turistima koji obilaze NP „Krka“ nudimo informacije o Šibeniku na tom punktu, a preko 5 jumbo plakata postavljenih uz glavne prometne punktove, pozivamo goste u naš grad.
Kulturna ponuda grada je veliki mamac za turiste koji dolaze iz cijeloga svijeta. Katedrala svetog Jakova nezaobilazna je i top destinacija, a zadnjih mjeseci sve je više posjećena i tvrđava svetog Mihovila sa ponudom Ljetne pozornice. Na upit kako komentira suvremenu interpolaciju na ovoj utvrdi i njenom povijesnom tkivu Karađole će iskreno kako ih baš i ne voli jer, po njemu, i nisu najsretnije rješenje ,ali je činjenica, dometnut će, da je na kraju sve dobro ispalo. Vidio je u drugim zemljama nekoliko jako dobrih interpolacija, poput one na utvrdi u Ljubljani, ali ipak preferira izvornost utvrde.
snimila . J. K.
Eskalator, žičare koje će povezivati grad s tvrđavama…

Veseli ga što će se u skorašnje vrijeme u funkciji naći i ostale gradske utvrde što će gradu podariti novu atraktivnu dimenziju baš kao i novi projekti eskalatora u Docu koji će goste voditi do tvrđave svetog Mihovila, te projekt žičare koja će povezivati grad s tvrđavama…Ministarstvo kulture Italije predložilo je uvrštavanje naše pomorske utvrde sveti Nikola na popis UNESC-ove svjetske baštine zaštićenih spomenika kulture u sklopu ostalih kulturnih spomenika iz vremena Venecije. Bit će to još jedan zgoditak za ovaj grad bogate prošlosti, smatra Karađole.

Šibenska TZ uključila se zajedno s gradom Vodice u „Projekt 365“ koji za cilj ima promociju u pod i pred sezoni što je, inače intencija stara desetljećima, ali se dosad sve završavalo sa rujanskom popunjenošću. Vrijeme je za preokret i konačno ostvarenje produžetka sezone za što postoje preduvjeti od aktivnog turizma, sve razvijenijeg zdravstvenog turizma, brojnih biciklističkih staza, kulturnih sadržaja…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI