Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
IZDVOJENO
Ciklona “Talija” prouzročila velike milijunske štete koje se još zbrajaju na području Vodica, Tribunja, Zatona, Šibenika….

Ciklona “Talija” prouzročila velike milijunske štete koje se još zbrajaju na području Vodica, Tribunja, Zatona, Šibenika….

Nakon nezapamćene količine oborina koje su se u četvrtak sručile na šire područje Vodica, Tribunja, Zatona, Šibenika, dijela otoka i šibenskog zaleđa, počele su se zbrajati materijalne štete. Najavljivani novi oborinski val najavljivan za petak navečer, srećom je zaobišao ovo područje iako je padalina bilo. Jaka kiša koja je sinoć između 18 i 19 sati pala na širem području Šibenika angažirala je stanovništvo pojedinih gradskih četvrti koje su se suočile s izvanprosječnim količinama kiše u kojima su zapeli brojni automobili što je posljedično izazvalo prometni kolaps. U službi112 kažu nam kako su najviše zahtjeva za intervencijama vatrogasnih snaga dobili sa područja Vodica, dok su iz Šibenika zaprimili tek tri dojave.

Rujan se u svom dosadašnjem izdanju, ponajviše zahvaljujući cikloni Taliji, kako su je nazvali zaljubljenici u meteorologiju iz Crometeo tima, već potvrdio kao ekstremno kišni mjesec. Ciklona je osim materijalnih šteta na građevinama, cestama, brodovima, automobilima, plovilima, električnoj i komunalnoj infrastrukturi, nanijela i znatne štete na poljoprivrednim kulturama. Zamutila je i vodu zbog čega je Zavod za javno zdravstvo izdao upozorenje kako voda iz slavina koja dolazi iz izvorišta Jaruge do daljnjeg nije za piće, kuhanje kao ni za osobnu higijenu. Osim što je zamućena, voda ima miris po nafti što je alarm za ispitivanje o čemu se usistinu radi.
Velike padaline podigle su i razinu rijeke Krke za više od pola metra zbog čega je do daljnjeg zaustavljena plovidba od Roškog slapa prema manastiru Krka i dalje do utvrda nad Krkom. Od velikih količina vode u Krki strahuju i uzgajivači školjaka i ribe.
Ciklona je osim materijalnih šteta na građevinama, cestama, brodovima, automobilima, plovilima, električnoj i komunalnoj infrastrukturi, nanijela i znatne štete na poljoprivrednim kulturama. Zamutila je i vodu zbog čega je Zavod za javno zdravstvo izdao upozorenje kako voda iz slavina koja dolazi iz izvorišta Jaruge do daljnjeg nije za piće, kuhanje kao ni za osobnu higijenu. Osim što je zamućena, voda ima miris po nafti što je alarm za ispitivanje o čemu se uistinu radi.
Velike padaline podigle su i razinu rijeke Krke za više od pola metra zbog čega je do daljnjeg zaustavljena plovidba od Roškog slapa prema manastiru Krka i dalje do utvrda nad Krkom. Od velikih količina vode u Krki strahuju i uzgajivači školjaka i ribe. Usljed velike količine oborina došlo je i do zamućenja vode pa je Zavod za javno zdravstvo izdao upozorenje kako voda iz slavina koja dolazi iz izvorišta Jaruge do daljnjeg nije za piće, kuhanje kao ni za osobnu higijenu. Osim što je zamućena, voda ima miris po nafti što je alarm za ispitivanje o čemu se uistinu radi.

Nakon pretrpljenog šoka žitelji Vodica koje se našlo na udaru ciklone polako počinju inventuru šteta. Gradonačelnica Branka Juričev Martinčev koja je odradila lavovski dio posla na organizaciji obrane od poplave za Tris kaže kako je prerano govoriti o ukupnoj šteti jer će se ona još danima zbrajati. Poznato je samo da su vatrogasci intervenirali u čak 250 objekata, a neki su vlasnici sami sanirali štete nastale u podrumima i prizemljima svojih kuća. Velika je šteta pričinjena na prometnicama sa kojih je bujice odnosila dio sloja, pravila rupe…Potopljeno je najmanje tridesetak brodica. Kako su u cijeloj priči prošle vikendice još nije poznato jer je glavnina zatvorena. Jedan je čovjek zatražio odobrenje za iznošenje namještaja iz čak sedam apartmana kako bi barem donekle pomogao svom susjedu čiju je vikendicu oborinska voda doslovno zarobila, priča nam gradonačelnica koja je sazvala Krizni stožer na kojem je donešena odluka o formiranju zečjih nasipa i angažmanu brojne mehanizacije kako bi se novi oborinski val dočekao spremnije. Na sreću, ekstremne padaline kakve su Vodice pogodile u četvrtak kada je palo preko 230 litara kiše po četvornom metru, nisu se ponovile.
Srima, snimila : J. Klisović

Srima, snimila : J. Klisović

Tribunj je, također bio pogođen velikim oborinskim nevremenom koje je centar mjesta u svega nekoliko sati pretvorilo u poplavno područje. Ljudi su branili svoje kuće, poslovne prostore, spašavali automobile i brodove…
Damir Pilipac, načelnik općine Tribunj za porat Tris, također kaže kako je rano govoriti o visini pretrpljenih materijalnih šteta jer se one tek zbrajaju. Tek kada svi koji su pretrpjeli štete podnesu zahtjeve saznat će se pravi razmjeri poplave. Prema prvim grubim procjenama samo na prometnicima šteta je procijenjena na preko jedan milijun kuna. U Tribunju je osim šteta pričinjenih na obiteljskim kućama i javnim objektima oštećeno i dosta automobila, dvadesetak plovila…
-Komunalna infrastruktura u mjestu je nikakva, a konfiguracija terena takva da se ogromna količina oborina slijevala s viših kota prema centru mjesta. Kako nema kanala, voda se pretvarala u bujicu i nosila sve pred sobom. Rušila je ograde, potapala, oštećivala…Sa bujanjem stambene gradnje nestajali su nekadašnji kanali koje su novi vlasnici pretvarali u zidiće zbog čega voda više ne može pronaći prirodni put za otjecanje, kazuje načelnik Pilipac.
Kako bi se voda brže izlila u more u Tribunju je srušeno više manjih ogradnih zidova što se brzo pokazalo dvojbenim jer se radilo o zaštiti kuća od plime. Ukoliko bi sada došlo do većeg plimnog vala more će poplaviti podrume i prizemlja kuća.
-Sa malim sredstvima kojima raspolažemo više se nije moglo napraviti na uređenju komunalne infrastrukture i odvodnje. „Krpamo“ se kako znamo. S obzirom da se i dalje režu lokalni prihodi pitam se kako ćemo dalje funkcionirati, jada se načelnik Pilipac koji će zajedno s vodičkom gradonačelnicom županiji uputiti zahtjev za proglašenje elementarne nepogode.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI