Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
POLITIKA
Ustavni sud odlučio: Neće biti referenduma o ćirilici u Vukovaru!

Ustavni sud odlučio:
Neće biti referenduma o ćirilici u Vukovaru!

Referendum o ćirilici u Vukovaru neće biti raspisan jer je predloženo referendumsko pitanje o dvojezičnosti u Vukovaru, kako ga je definirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara – neustavan!

Stožer-za-obranu-hrvatskog-Vukovara_a

Referendum o ćirilici u Vukovaru neće biti raspisan jer je predloženo referendumsko pitanje o dvojezičnosti u Vukovaru, kako ga je definirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara – neustavan! Tako je danas odlučio Ustavni sud RH koji je istodobno naložio Gradskom vijeću Vukovara da u roku od godinu dana precizno definira pitanje dvojezičnosti i odredi gradske četvrti u kojima bi ćirilične table trebale biti postavljene. U međuvremenu, ne smije biti nasilnog postavljanja dvojezičnih natpisa, a u slučaju da vukovarsko Gradsko vijeće u predviđenom roku to pitanje ne uredi, uredit će ga Vlada RH zakonom.

U odluci Ustavnog suda koji je ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja donio na zahtjev Sabora podnesen u srpnju, kaže se kako Gradsko vijeće treba propisati u kojim četvrtima će se natpisi postavili, ali uvažavajući “potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek svježih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-ih godina 20. stoljeća, te potrebu pravednog i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara”

Vladu RH Ustavni sud obvezuje da u roku od godinu dana od objave ove odluke u Narodnim novinama uputi u saborsku proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za one slučajeve kad predstavničko tijelo jedinica lokalne samouprave ne provodi  obveze iz toga zakona, odnosno opstruiraju njegovu primjenu.

Ustavni sud, kako stoji u obrazloženju odluke, nije arbitar u rješavanju političkih sporova u društvu, ali se zalaže za kompromis i dijalog u rješavaju problema umjesto korištenja represivnih mjera, prikladnih samo u očitim stanjima nužde.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara kao inicijator referenduma o dvojezičnosti u Vukovaru, u prosincu prošle godine je predao  Saboru 526.549 prikupljenih potpisa birača koje je Vlada utvrdila pravovaljanima. U predloženom referendumskom pitanju Stožer je sugerirao da se pravo na dvojezičnost primjenjuje u sredinama gdje manjina čini više od polovine ukupnog stanovništva, a ne jednu trećinu kako to zakon definira sada. Odlukom Ustavnog suda u Stožeru su samo djelomično zadovoljni jer se potvrdilo, kažu, da ovo pitanje nije temeljno ljudsko, nego prije svega političko pitanje. No, u osnovi su nezadovoljni jer se njihova inicijativa neće moći provesti na razini cijele Hrvatske, a Stožer i dalje smatra kako je riječ o pravu o kojemu su trebali odlučiti svi hrvatski građani.


VEZANE VIJESTI